POLICIJSKA BRUTALNOST

TINEJDŽER ZAVRŠIO U BOLNICI 'Policajci su me svojim autom srušili s bicikla i tukli na cesti'

Srednjoškolac ne krije da je nepropisno vozio ulicom, ali ističe da ničim nije isprovocirao tako nasilnu reakciju policije, a kao dokaz je pokazao uništen mjenjač brzina na svom biciklu
 Davor Pongracic / CROPIX

Budući 17-godišnji strojarski tehničar Petar strastveni je ljubitelj akrobatskog biciklizma. Od svojeg se bicikla ne odvaja. Tako je bilo i u jedan sat poslije ponoći u utorak kad se s dvojicom prijatelja na biciklima vozio po tramvajskim tračnicama zagrebačke Maksimirske ceste. Bila je to neuobičajena vožnja koja se nikako nije svidjela policijskoj patroli u prolazu. Srednjoškolac je, naime, sjedio na volanu bicikla i vozio u rikverc. Kroz otvoren prozor u vožnji, policajac im je rekao: “Dečki, vozite lijepo”, nakon čega je patrola produžila dalje. Svejedno, pogled na akrobatske bicikliste imali su u retrovizoru.

Tri prijatelja pomislila su da su policajci daleko i da ih ne vide te su nastavili s adrenalinskim bicikliranjem. Patrola se okrenula, vratila do njih i upozorila ih ponovno da čine prekršaj, a mladi biciklisti dali su se u bijeg.

- Prepali smo se i razišli. Policija me slijedila nekoliko stotina metara. Došli smo do Mašićeve, gdje su me prednjim dijelom auta trknuli u stražnji dio bicikla. Namjerno su me srušili.

Pao sam na tlo i ostao ležati na trbuhu. Savili su mi ruke na leđa i lisice. Policajci su me udarali šakama i nogama po glavi. Nisam bio u stanju pomaknuti se. Pristigla je i druga patrola pa su mi poručili: ‘Lezi. Ne idi nikuda’. A ja sam se već počeo kočiti od bolova koje su mi priuštili cipelarenjem. Pitali su me ironično nekoliko puta: ‘Jesi li sad faca?’ Skrušeno sam odgovorio da nisam nikad ni bio. Sve se odigralo tako brzo. U sekundi sam bio u njihovim kolima. Tada sam ih pitao koja je procedura i trebam li zvati roditelje. Kad su shvatili da sam maloljetan, postali su ljubazniji - ispričao nam je nakon neprospavane noći koju je proveo u policiji i u bolnici zagrebački tinejdžer koji će za mjesec dana ući u punoljetne vode.

FOTO: Davor Pongračić / CROPIX

Mladić je tako prvi put u životu završio u policijskoj postaji. Kad su vidjeli da mu curi krv iz nosa, policajci su pozvali Hitnu pomoć, a ubrzo su pristigli i prestravljeni roditelji 17-godišnjaka u čijoj je prisutnosti dao iskaz, a potom uložio i pritužbu na policijsko postupanje.

- Imam srećom samo lakše ozljede. Vidljive su one na laktu, a ozlijeđena mi je i glava, vrat, leđa, koljeno... Nitko mi se nije ispričao za namjerno rušenje bicikla koji je uništen dok je na policijskom autu, valjda, tek manja ogrebotina. A nakon izlaska iz policije mama me odvezla u bolnicu na pretrage. Liječnici su rekli da sam dobro prošao - napominje srednjoškolac.

FOTO: Davor Pongračić / CROPIX

Što je, prema policiji, zapravo 17-godišnjakov grijeh? Ignorirao je policijska upozorenja, zbog čega su nad njim uporabljena sredstva prisile. Ogriješio se o četiri članka Zakona o sigurnosti prometa na cestama i dobit će novčanu kaznu.

- Mladić je svojom vožnjom ugrožavao vlastitu sigurnost, kao i sigurnost ostalih sudionika u prometu. Nije poslušao policijska upozorenja, a nakon što je ponovno upozoren da čini prekršaj, počeo je bježati. U bijegu je volanom skretao lijevo-desno pa je u trenutku dok je bio paralelno s vozilom zadnjim kotačem bicikla zapeo za prednji lijevi dio policijskog automobila. Pao je i fiksiran je na tlo - poručuju kratko iz zagrebačke policije i dodaju da je u tijeku razmatranje prigovora koji je 17-godišnjak podnio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 05:37