HRVATSKA TUGUJE

TIJELO UBIJENOG VOJNIKA JOSIPA BRIŠKOG STIGLO U DOMOVINU 'Zauvijek ćeš biti u mislima i srcima svakog vojnika, a tvoja obitelj nikad neće ostati sama'

 
 MORH / CROPIX

Minutom šutnje te obraćenjem predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića te načelnika Glavnog stožera OSRH Mirka Šundova u petak je u Ministarstvu obrane održana komemoracija poginulom skupniku Josipu Briškom.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako je poginuli Briški imao ''ljudske vrline pravog domoljuba, prijatelja i čovjeka koji nije želio postati niti ostati prosječan''.

''Izabrao je najteži put. Život je posvetio služenju Hrvatskoj, spreman bilo gdje stati u obranu domovine. Pitamo se zašto nas najbolji napuštaju prvi. Odgovor nadilazi sposobnosti ljudskog rasuđivanja. Svaki dan njegove službe potvrđuje odanost domovini, njegovu ljudsku dobrotu. U Afganistanu je ljudima pružio trunku nade u bolju budućnost. Podmukli napad ga je zaustavio. Ostaje praznina, ali Josip će uvijek biti među nama'', zaključila je predsjednica.

Najdublju sućut obitelji poginulog izrazio je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

''Ne postoje riječi koje mogu vratiti izgubljeni život. Ovakvi trenuci duboko pogađaju i javnost. Postavši pripadnikom HV-a nastavio je hodati putem kojim su hodali hrvatski branitelji, putem mira i slobode. Zato mu neizmjerno hvala što je živio i radio prema idealima za koje su se borili branitelji u Domovinskom ratu'', kazao je Krstičević dodajući kako ''danas s Josipovom obitelji tuguje i njegova druga obitelj, obitelj Hrvatske vojske''.

Ministar obrane dodao je kako će uz suprugu i sina poginulog Briškog ''uvijek biti Hrvatska vojska''. Uz to, najavio je kako će Središte za međunarodne operacije u čast poginulog vojnika preimenovati u Središte za međunarodne operacije 'Josip Briški'.

Načelnik Glavnog stožera, general zbora Mirko Šundov, kazao je da je kada je primio vijest o smrti Josipa Briškog osjetio "strašan gubitak i tugu koji će nas stalno pratiti".

"Njegov odlazak sve nas je duboko potresao i vojsku i cijelu hrvatsku javnost. Danas Hrvatska tuguje za svojim mladim sinom'', kazao je Šundov. Pritom je dodao da Hrvatska vojska 16 godina sudjeluje u podupiranju mira te kako je ovo prvi put da smo izgubili vojnika.

Tijelo poginulog skupnika Josipa Briškog stiglo je u petak ujutro u zagrebačku luku američkim zrakoplovom, a ispratio ga je zapovjednik NATO misije “Resolute Support” general Austin Scott Miller, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast.

U Hrvatskoj, na Plesu organiziran je svečani doček uz najviše vojne počasti za preminulog hrvatskog vojnika, kojem su uz obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske, nazočili predsjednica Republike, premijer Andrej Plenković, ministar obrane, načelnik Glavnog stožera sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Dočeku su nazočili i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije.

Skupnik Josip Briški bio je pripadnik 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu koji je preminuo je u srijedu, 24. srpnja 2019. godine od teških ozljeda zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

--------------------------------------

TIJEK DOGAĐAJA:

11:31 - Posljednji pozdrav Josipu Briškom uputila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

'Neizmjerno mi je bolno i tužno govoriti u ovom trenutku pred vama danas. Bolno mi je to kao predsjednici, ali prije svega kao majci i supruzi. Kad sam primila prve vijesti o teškom stradavanju vojnika u Kabulu, još uvijek sam vjerovala, nadala se i molila da će nas mimoići najteža vijest. Ubrzo je nadu zamijenila tuga. Nastao je osjećaj nemoći jer Josipu nismo mogli pomoći da preživi. Sada mu možemo pomoći samo molitvom i vjerom u vječni život, vjerom da ćemo Josipa opet susresti na drugom svijetu.

Tu sam s vama da bih podijelila tugu i ponos. Nisam Josipa poznavala osobno, ali riječi svih vas koji su s njime živjeli i radili jasno mi govore što je značio svima vama i našoj Hrvatskoj. Bio je izvor radosti, vedrine i ponosa. Nije se bojao. Imao je sve vrline koje krase hrvatskog vojnika, ali i ljudske vrline pravog domoljuba prijatelja i čovjeka. Nije želio postati ni ostati prosječan. Izabrao je svoj put kako bi život posvetio služenju Hrvatskoj svjestan izazova i opasnosti, spreman bilo gdje i bilo kada stati u obranu Domovine.

Odgovor možemo pronaći u stihu pjesme kojom je Josip ispraćen u iz zrakoplova: 'Krist jednom stade na žalu tražeći ljude za velika djela'. A za velika djela bio je Josip. Njegova služba potvrđuje njegovu odanost domovini, hrabrost i odvažnost, a i njegovu ljudsku dobrotu. U Afganistan se uputio kako bi ljudima te namučene zemlje pružio nadu u bolju budućnost.

Iza Josipa ostaje praznina, ali njegov život bio je ispunjen i to je ono što nam ostaje. On će biti s nama da ga sa zahvalnošću pratimo. Prazninu neće ništa ispuniti, možemo ju tek pokušati ublažiti time što ćemo nastaviti živjeti za Josipove ideale. Drahi pripadnici HV-a, gubitak vašeg brata po oružju bolan je podsjetnik na veličinu vašeg poziva. Njegujte uspomenu na Josipa i odajte mu počast onako kako to vojnici čine. Draga obitelji, znam da riječi ne mogu ublažiti vašu tugu i bol. Jedino vam mogu iskazati duboku sućut zbog gubitka vašeg sina, oca i brata, te zamoliti Boga svemogućeg da vam pruži utjehu, a Josipa primi u Kraljevstvo Božje. Josipe, neka ti je laka zemlja koju si toliko volio', poručila je predsjednica.

---------------------------------------

11:21 Na komemoraciji se obratio i ministar obrane Damir Krstičević, koji je izrazio sućut obitelji poginulog Josipa Briškog.

'Ne postoje riječi i djela koja mogu utješiti obitelj i vratiti izgubljeni život. Ovakvi trenuci duboko pogađaju i hrvatski narod, a danas s obitelji našeg Joispa tuguje i njegova druga obitelj, ona Hrvatske vojske. Postavši pripadnikom HV-a Josip je nastavio hodati putem kojim su hodali hrvatski branitelji. To je put borbe za mir, slobodu i sigurnost u Hrvatskoj i svijetu. Zato mu neizmjerno hvala što je živio i radio prema idealima i vrijednostima za koje su se borili hrvatski branitelji u Domovinskom ratu.

Naši vojnici koji sudjeluju u misijama diljem svijeta žive te vrijednosti i ideale. Svjesni su složenosti svojih zadaća, svjesni smo da se sigurnost Hrvatske čuva i daleko od naših domova. U tim teškim zadaćama naši vitezovi pokazuju svu svoju hrabrost i plemenitost. Josip je bio vojnik, sin, suprug i otac, Bio je sve ono što mladi čovjek treba biti. Postao je vječan i hoda rame uz rame s najvećim ratnicima u hrvatskoj povijesti.

To je istina jer, kako Isus govori, veće ljubavi nema nitko od ove, tko život svoj položi za svoje prijatelje. Svaki vojnik svojim služenjem se svrstao među one kojima pripadaju posebna mjesta. Svaki od njih zaslužuje puno poštovanje i posebno priznanje za svoj rad od društva i naroda, jer naši vojnici imaju srce, naši vojnici su ratnici. Josip se svojim životom i služenjem ubrojio među najbolje.

U čast našeg Josipa Središte za međunarodne vojne operacije preimenovat ćemo u Središte za međunarodne vojne operacije Josip Briški. Josip je položio svoj život za vrijednosti i ideale u koje je vjerovao. Dao je najviše što je mogao, svoj život. Josipe, hvala ti za vjernost svojoj domovini i za beskrajnu odanost HV-u. Čvrsto vjerujem da nas čuvaš iz vječne domovine na nebu. Zauvijek ćeš biti u mislima i srcima svakog hrvatskog vojnika, a tvoja obitelj, tvoja supruga i sin nikada neće ostati sami. Uz njih će uvijek biti Hrvatska vojska. Neka ti je laka hrvatska zemlja. Počivao u miru Božjem', rekao je Krstičević.

---------------------------------------

11:10 - General Mirko Šundov uputio je posljednji pozdrav poginulom Josipu Briškom.

'Svi mi ovdje okupljeni smo zbog prerane smrti našega Josipa. Smrt nas uvijek iznova rastuži, posebno ona neočekivana jer odnosi ljude koji su bili dio našeg života i dotaknuli nas dobrotom, a Josip je uistinu bio takav. Kad sam primio vijest o prerano prekinutom životu našeg Josipa, osjetio sam strašan gubitak, prazninu i tugu. Josipov odlazak sve nas je duboko potresao, kako nas u vojsci, tako i cijelu javnost. Danas Hrvatska tuguje za svojim mladim sinom.

Ovo je prvi put da smo u ovoj misiji izgubili vojnika. Naš vojnički život je takav, opasan i nepredvidiv, i koliko god bili svjesni opasnosti, ponekad ih je nemoguće izbjeći. Josip Briški bio je vrhunski obučen i pripremljen za najsloženije zadaće. Želio je pomoći ljudima Afganistana u izgradnji boljeg i sretnijeg života za sve. Napad bombaša samoubojice nije se mogao predvidjeti ni izbjeći. Josip je izgubio život radeći posao koji je volio. Bio je jedan od onih među nama koji je znao da moć čovjeka nije u veličanju samoga sebe već u služenju Domovini i njezinim potrebama. HV i MORH osigurat će svu potrebnu skrb i potporu za njegovu obitelj. Josipova odluka da bude pripadnik HV-a čin je hrabrosti i odličnosti. Želio je biti specijalac i sudjelovati u operacijama, a to je i ostvario.

Ostavio je neizbrisiv trag u svojoj postrojbi. Postao je trajan uzor generacijama koje dolaze. Moje riječi ne mogu odagnati bol zbog njegovog gubitka, ali spoznaja da smo dijelili s njim dio života velika je čast. Poštovana obitelji, dijelimo s vama tugu zbog njegovog odlaska. Osjećamo ponos što smo bili dio njegovog života, koji može služiti drugima za primjer. Neka mu je vječni mir i pokoj, a vama draga obitelji izražavam svoju sućut. Domovini vjerni', rekao je Šundov, nakon čega je usllijedila pjesma Klape sveti Juraj.

Krešimir Žabec /
Hrvatski vojnici uoči komemoracije

---------------------------------------

11:05 - Nakon himne i uvodnog govora, odavanje počasti je nastavljeno minutom šutnje.

---------------------------------------

11:00 Počela je komemoracija u spomen na ubijenog hrvatskog vojnika Josipa Briškog. Komemoracija je počela himnom.

---------------------------------------

Tijelo vojnika Josipa Briškog koji je poginuo u napadu u Afganistanu, stiglo je jutros u Hrvatsku. Lijes je stigao avionom, a na Plesu je dočekan s najvišim vojnim počastima, kako je jučer najavio ministar obrane Damir Krstičević.

Lijes je u zagrebačku zračnu luku sletio američkim transportnim avionom C-17, javlja MORH i dodaje da je zrakoplov poletio iz Bagrama u Afganistanu u noćnim satima. Ispratio ga je zapovjednik NATO misije “Resolute Support” general Austin Scott Miller, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast.

Uz obitelj preminulog vojnika, tijelo su dočekali i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Dočeku nazoče i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije, dodaje se u priopćenju MORH-a.

Nakon organiziranog dočeka uz najviše vojne počasti na Plesu, u 11 sati će se održati komemoracija za Briškog u Ministarstvu obrane, a bit će pokopan sutra, uz vojne počasti.

Jučer je u Ministarstvu obrane otvorena knjiga žalosti za poginulog pripadnika Hrvatske vojske Josipa Briškog koji je stradao u NATO-voj misiji potpore miru "Resolute Support" u Afganistanu. On je u Hrvatsku vojsku pristupio u studenom 2014., a od 1. rujna 2016. pripadnik je Zapovjedništva specijalnih snaga. U Afganistanu je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga i to je bila prva međunarodna misija u kojoj je sudjelovao.

Briški je imao 27 godina, a iza njega ostaju supruga i sinčić od nepunih godinu dana.

U napadu talibana nakon kojeg je on poginuo, ranjena su još dva hrvatska vojnika, no oni su, kako je jučer rekao ministar obrane Krstičević, stabilno i nisu u životnoj opasnosti. Njihov se povratak u Hrvatsku očekuje kroz 7-10 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:15