POREZNA UPRAVA ISTRAŽUJE

Thompson će morati platiti porez? Nema dokaza za pozajmicu iz Ekvadora!

Rješenje o plaćanju dodatnog poreza dobilo je deset Zagrepčana kod kojih je utvrđeno kako im imovina koju su stekli ne odgovora prihodima koje su prijavili

ZAGREB - Porezna uprava ustanovila je da nema dokaza da je Marku Perkoviću Thompsonu novac koji je posljednje tri godine dobivao na svoj račun stigao iz inozemstva. Ako ne bude zadovoljna objašnjenjima, Porezna uprava može pjevaču izdati rješenje o plaćanju dodatnog poreza, kakvo je već dobilo desetero Zagrepčana, piše Novi list.

Thompsonov pravni zastupnik u dva je navrata davao objašnjene Poreznoj upravi. Prvi put odvjetnik je rekao da je pjevač dobio pozajmicu od prijatelja iz Ekvadora, a prošli tjedan priložio je ugovor s poduzetnikom iz građevinskog sektora tvrdeći da je pjevač određena sredstva stekao zahvaljujući tom poslu.

Porezna je ustanovila da nema dokaza da je pjevaču sjeo ikakav novac iz Ekvadora, niti je na carini prijavljen veći unos novca. Ako ne budu zadovoljni objašnjenjima odvjetnika mogu mu dati rješenje o plaćanju dodatnog poreza.

Isto rješenje, javlja Novi list, dobilo je još deset Zagrepčana koji će morati platiti 7,8 milijuna kuna dodatnog poreza na osnovu rješenja što ih je u ožujku i travnju donijela Porezna uprava nakon provjere njihove imovine i prihoda koje su prijavili državi.

Ovo su prva rješenja u akciji Porezne uprave koja provjerava nekoliko tisuća građana za koje je kompjutorski sustav ukazao na nesrazmjer imovine koju su kupili u posljednje tri godine i prihoda koje su prijavili i na njih platili poreze.

Kod tih deset građana Porezna je ustanovila da su imovinu stečenu u posljednje tri godine platili 17,6 milijuna kuna više nego što su iznosili njihovi ukupni prijavljeni prihodi, a kako u provjeri nisu ponudili dokaz da su ti prihodi uredno prošli kroz porezni sustav ili da su dobili pozajmicu ili kredit, poreznici su im razrezali novu poreznu obvezu.

Izvori Novog lista ističu da među tih deset Zagrepčana ima i 'estradnjaka', ali i ljudi iz financijskog sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:33