ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Tezu o žetončićima guraju akteri izvan HDZ-a. To je uvredljivo i za nas i za zastupnike‘

‘Nikakva nevidljiva ruka nije destabilizirala DP ili dovela do raspada saborskog kluba SDP-a‘
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sjednice Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a.

- Razmotrili smo sve aktualne političke teme i osvrnuli se na prvi dan škole. Nastojat ćemo učiniti sve da unatoč prijetnji covida-19 odrađivanje nastave što više prođe u učionicama. Posebno želim čestitati svim đacima prvacima koji su danas prvi dan ušli u školske klupe. Želim im jedno lijepo životno putovanje. Osvrnuli smo se i na ankete koje pokazuju da je HDZ od 2016. nadalje najjača stranka u zemlji. Stvorili smo preduvjet za dobru turističku sezonu koja će biti između 70 i 75 posto one najuspješnije sezone iz 2019. godine, što je rezultat na kojem čestitam svim turističkim radnicima, rekao je premijer na početku.

Na pitanje o cijepljenju u ljekarnama poručio je da je dobro da je ljudima i ta opcija ponuđena.

- Sve što bi moglo povećati odaziv građana na cijepljenje je dobro, sumirao je premijer.

Upitan o razjedinjenosti oporbe u kontekstu mogućeg povećavanja parlamentarne većine, Plenković je rekao:

- Gledajte, to su teme koje su nametnuli akteri izvan HDZ-a. Ni ja, niti itko drugi iz HDZ-a nije rekao, ni između redaka, da će razgovarati s nekim da povećamo parlamentarnu većinu. Tu temu o "žetončićima" nameću ljudi koji su mahom protiv HDZ-a. Nikakva nevidljiva ruka nije destabilizirala DP ili dovela do raspada saborskog kluba SDP-a. Problemi koje oporba ima su problemi koje su sami stvorili i teza o "žetončićima" je uvredljiva - i za nas, i za same zastupnike čiji su mandati neprenosivi. Vodstvo HDZ-a nije dalo ni naslutiti da će loviti neke žetončiće. Ako netko svojom voljom kaže 'ja bih podržao taj zakon', to je sasvim u redu. Da ćemo mi nekoga ići tražiti i dozivati, to se ne događa, rekao je premijer.

Upitan o stavu Opće sjednice Vrhovnog suda koja nije glasala za suca Dobronića, štoviše, bilo je dosta primjedaba, Plenković je rekao da ju je pročitao.

- Tu ima nekoliko skupina argumenata. Jedna je ta da sudac Dobronić nema dovoljno iskustva i da dolazi iz uskog područja trgovačkog prava. Mi ćemo saslušati suca Dobronića pred nadležnim odborom Sabora što će biti i prilika za javnost da se s njim upozna s obzirom da on nije, koliko mi se čini, netko tko je trčao svako malo u medije. Nakon što ga saslušamo ćemo razgovarati i donijeti odluku, kazao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 04:35