NAJBOGATIJI ČLAN VLADE

‘Težak‘ je 60 mil. kuna, plaća ratu kredita od 51.000, a građevinska zemljišta veća su mu od Pentagona

Imovinska kartica novog ministra graditeljstva Ivana Paladine pokazuje da mjesečni prihod njega i supruge iznosi 137.484 kune

Ivan Paladina

 Damir Krajac/cropix

Ivan Paladina, novi ministar graditeljstva koji je naslijedio uhićenog Darka Horvata, najbogatiji je član Vlade, prema imovinskoj kartici koja je upravo objavljena.

Njegova i imovina supruge, uključujući nekretnine, poslovne udjele i štednju procjenjuje se na više od 60 milijuna kuna, čime je dobrano pretekao dosad najbogatijeg ministra u Vladi, Gordana Grlića Radmana.

Najvrjedniji je poslovni udio u tvrtki Kupari Luxury Hotels, u kojoj ima suvlasništvo od 10 posto, a vrijednost tog udjela je oko 20 milijuna kuna.

Tu je i potraživanje od 19,4 milijuna kuna.

Paladina u svom vlasništvu ima i brojna građevinska zemljišta i oranice u Beravcima u Slavoniji, ukupne površine čak 73 hektara, a koja su vrijedna oko 7,5 milijuna kuna. Od toga su samo građevinska zemljišta veća od 65 hektara, što je površina, primjerice, veća od Pentagona - najveće uredske zgrade na svijetu.

U centru Zagreba supruga i on vlasnici su poslovne zgrade, dvorišta i stana koji su ukupno vrijedni 8,2 milijuna kuna.

Dvorišna poslovna zgradu i dvorište površine su preko 400 kvadrata i vrijedni su više od 6 milijuna kuna, stan je veličine 74 četvorna metra u vrijednosti preko milijun kuna, te još jedno dvorište od 415 četvornih metara vrijedno 1,2 milijuna kuna. Ove nekretnine stekli su kupnjom od imovine i imovinskih prava.

Ministar graditeljstva u svom vlasništvu ima i stan u Vrapču veličine 120 četvornih metara vrijedan 2,7 milijuna kuna koji je kupio kreditom, tri garaže i spremište ukupne vrijednosti 145.000 kuna.

Mjesečni prihodi supruge i njega iznose čak 137.484 kune, računajući plaće i prihode od imovine.

Po 19.276 kuna dobiju supruga i on od najma poslovne zgrade, dvorišta i stana, pojasnio je za Jutarnji. Nekretnine se nalaze u Palmotićevoj ulici i iznajmljuju se jednoj tvrtki.

Supruga je zaposlena u njegovoj tvrtki Delta savjetovanje i ima mjesečnu neto plaću od 4000 kuna, dok njegova ministarska plaća iznosi 18.432 kune.

Prijavio je i mjesečni prihod od 76.500 kuna, također od imovine i imovinskih prava.

- To su potraživanja proizašla iz vrijednosnog papira. Većinski sam vlasnik IGH-ove obveznice i na osnovu tog duga povjerenik je preuzeo određenu nekretninu u Splitu koja je trenutno u zakupu. Tamo se nalazi desetak tvrtki i mi imatelji obveznica imamo pravo na prihod od najma. Kada se nekretnina proda, imamo pravo na prihod od prodaje. Moj udio u obveznici je 62,5 posto, pojašnjava Paladina.

Uz to je vezano i potraživanje koje je prijavio u imovinskoj kartici u vrijednosti 19,4 milijuna kuna.

Paladina, osim ogromnih prihoda, ima i dva velika kredita. Kredit veći od 10 milijuna kuna podigao je ove godine u Podravskoj banci s kamatnom stopom od 3,10 posto i rokom vraćanja od 24 godine. Mjesečna rata iznosi čak 41.937 kuna.

Ima i stambeni kredit u istoj banci dignut 2019. koji iznosi 305.000 eura. Kamatna stopa je 2,65 posto, rok vraćanja je 30 godina, a mjesečna rata 1230 eura.

To znači da Paladina samo na ova dva kredita mjesečno daje više od 51.000 kuna.

Ovaj prvi kredit, kaže, digao je kako bi refinancirao svoje obveze. Sredstva je, pojašnjava, koristio za ulaganja, a nisku kamatnu stopu dobio je u pregovorima s više banaka.

- Proces pregovora je počeo još krajem prošle godine, imao sam nekoliko ponuda koje su bile približne, kaže.

Supruga i on imaju i ušteđevinu od 1,2 milijuna kuna, on u svom vlasništvu ima i brod

Quicksilver 700 Weekend iz 2007. vrijedan 255.000 kuna, a supruga Mercedes B klase iz 2014. vrijedan 90.000 kuna.

Ima stopostotno vlasništvo u tvrtki Delta savjetovanju nastalo ulaganjem ušteđevine i reinvestiranjem zadržane dobiti, a prijenos upravljačkih prava, piše u kartici, bit će izvršen u zakonskom roku, kao i prijenos 10 posto suvlasništva u Kuparima.

Kada je riječ o građevinskim zemljištima i oranicama, Paladina kaže kako je riječ o gospodarskoj zoni koju planira razvijati jednog dana. Projekt će razvijati njegova tvrtka Delta savjetovanje, a ideja je da se tamo razvija ekološka gospodarska zona s obnovljivim izvorima energije i s kapacitetima za logističko proizvodne djelatnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2022 13:05