ĐIKIĆ ZA JUTARNJI

‘Testiranje u ZG školama je veliko pranje novca. Pogledajte usporedbu cijena u EU i kod nas‘

Ivan Đikić i Ivica Lovrić u emisiji ‘U krupnom kadru‘ Hanza Media TV-a govore o testiranju u zagrebačkim školama
Ivan Đikić
 Screenshot YT Jutarnji list

U zagrebačkim školama, od 30.11 do 4.12. provodi se testiranje učenika na covid 19 antigenskim testovima. U svakoj od 15 škola, 8 osnovnih i 7 srednjih, testirat će se po 120 učenika, uz prethodnu suglasnost roditelja, te 20 zaposlenika, metodom slučajnog odabira.

Rečeno je kako je cilj testiranja na reprezentativnom uzorku dobiti informacije o prisutnosti virusa u zagrebačkim školama temeljem kojih će se određivati daljnje epidemiološke mjere.

Hrvatski znanstvenik, molekularni biolog Ivan Đikić tvrdi da cijeli program nije dobro pripremljen, da nema razrađene posljedične reakcije na brojeve koji će se dobiti, te da je sve to bacanje novca građana i nečija velika zarada.

"U Europskoj uniji cijene testova su 4, 6 ili 8 eura, a u Hrvatskoj, što se može pročitati i kako su se neki sami hvalili, cijena testa je 46 eura. To je enormni novac i bojim se da ovo testiranje koje nije praćeno s pravilnim mjerama i pravilnim projektom koji će pratiti brojke koje se dobiju, znači jedno veliko pranje novca", kaže Đikić.

Pročelnik gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba, Ivica Lovrić, tvrdi da je testiranje dobro organizirano. Kaže da ne zna cijenu testiranja, ali je obećao da će ona biti objavljena u ponedjeljak kada će se objaviti i rezultati testiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:56