JUTARNJI DOZNAJE

Testiranja u centrima za socijalnu skrb: Manjih problema bilo je u samo dva grada

Prema informacijama s terena testiranje je odbilo desetak osoba iz Splita i nekolicina iz Ozlja - rekla je Jadranka Dimić
Ilustracija
 Vlado Kos/Cropix

Obveza digitalne covid potvrde osim u zdravstvu od danas je u primjeni i u sustavu socijale, a provedba testiranja prošla je bez problema. Jadranka Dimić, predsjednica sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi, za Jutarnji list je potvrdila kako je samo u dvije ustanove u Centru za socijalnu skrb Split i u Ozlju bilo onih koji su odbili testiranje.

- Prema informacijama s terena testiranje je odbilo desetak osoba iz Splita i nekolicina iz Ozlja, u drugim ustanovama svi koji nisu imali potvrdu pristupili su testiranju - kaže Dimić.

Napominje kako je ljudima važna egzistencija i očito si ne mogu priuštiti dane bez naknade.

- Bilo je više najava članova koji su protiv ovih potvrda, jer se smatraju diskriminiranima, no tu je pitanje egzistencije. Kao što sam i ranije govorila, u Domovima za starije su se zaposlenici ionako stalno testirali tako da im to nije neobično. No, kako su teret epidemije iznijeli na svojim leđima ovim uvođenjem smatraju se poniženima - pojašnjava Dimić. Nadalje, kaže, novost što se tiče testiranja je u Centrima za socijalnu skrb.

- Iako se govorilo da osoba koja ne bude imala covid potvrdu nekoliko dana za redom može dobiti otkaz, čini se da je Vlada to izmijenila, te će se odbijanje predočenja covid potvrde ili odbijanje testiranja tretirati kao nedolazak na posao u smislu neplaćenog dopusta, što nema neki rok koliko može trajati - zaključuje Dimić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:43