PODNESENA I PRIJAVA

Teške optužbe na račun HDZ-ovog zadarskog župana: ‘Kundakom i šakama mlatio je vojnike‘; Longin: ‘To je podvala!‘

Božidara Longina se optužuje da je hrvatske vojnike surovo, na neljudski način, premlatio 9. prosinca 1991.
Božidar Longin
 Luka Gerlanc/Cropix

Zadarska Akcija mladih podnijela je u petak DORH-u i policiji kaznenu prijavu protiv HDZ-ova župana Božidara Longina, tvrdeći da je prije 30 godina, kao vojni policajac, brutalno premlatio dvojicu hrvatskih vojnika.

Prema izvješću Sigurnosno-informativne službe (SIS) i pisanim svjedočanstvima tih vojnika te ostalim dokumentima vezanima uz taj slučaj, koje je Akcija mladih dostavila novinarima u četvrtak navečer, zadarski župan se optužuje da je hrvatske vojnike surovo, na neljudski način, premlatio 9. prosinca 1991., greškom u postupanju, javlja Slobodna Dalmacija.

- U četvrtak navečer zaprimili smo tu šokantnu dokumentaciju, o kojoj se čak 30 godina šutjelo - rekla je Marjana Botić iz Akcije mladih u petak ispred zgrade Županijskog suda u Zadru, gdje je održana izvanredna konferencija za novinare zadarske oporbe.

U rješenju Ministarstva obrane, Uprave za obranu Zadar, stoji, naime, kako su dvojica vojnika, Luka Baričević i Miroslav Batur, ozlijeđena od strane pripadnika Specijalne vojne policije prilikom uhićivanja i stavljanja u vojni pritvor, zbog pogrešne dojave da su pobjegli i počinili kaznena djela. Riječ je bila o zapovjedniku i referentu Samostalnog gradskog bataljuna Zadar koje je čuvar zatvora pustio da se odu kući – istuširati.

Prema izvješću SIS-a, Longin je oko 18.30 telefonom dobio nalog da provede raciju po gradu i pronađe dvojicu uhićenika jer su izišli iz vojnog pritvora u zgradi Doma zrakoplovstva u Zadru. Načelnik zadarskog SIS-a Ante Mavra posvjedočio je poslije kako je jednog od njih Longin udario šakom, a potom po leđima puškom držeći je za cijev, te ga ugurao u džip, piše Slobodna Dalmacija.

- Njihova svjedočanstva su užasna, to se ne može čitati. Jedan je dobio više od pedeset udaraca kundakom puške u glavu i leđa. Udaran je dok se nije onesvijestio. Postao je invalid zbog postupanja vojnog policajca Longina - rekla je Botić, naglasivši kako su podnijeli istražni zahtjev DORH-u i policiji jer Longina dokumenti nepobitno terete za kaznena djela koja se svrstavaju u zločine iz rata za koje nema zastare.

- Posebno smo šokirani činjenicom da se radi o dokumentima hrvatskih tajnih službi i Ministarstva obrane, zajedno s područnim ispostavama u Zadru. Svi oni gotovo punih 30 godina raspolažu ovim saznanjima i nitko do danas ništa nija poduzeo - rekla je članica Akcije mladih, navodeći kako je očito da je predizborna kampanja inicirala nekoga da im pošalje dokumente.

- Možda je riječ o nekim unutarstranačkim previranjima, no jedino čime se mi vodimo jesu istina i javnost. Želimo živjeti u pravnoj, a ne stranačkoj državi - kazala je.

Na pitanje jesu li kontaktirali vojnike koji inkriminiraju Longina, odgovorila je da su "kontaktirali sina starije osobe preko prijatelja".

- Ne mogu reći jesu li oni spremni svjedočiti, to treba pitati Državno odvjetništvo - izjavila je Botić, koja je zbog cijelog slučaja zatražila i policijsku zaštitu za sebe, svoju obitelj i prijatelje.

- Riječ je o osobi koja je spremna premlatiti svoje kolege iz vojske, a s kojom mi imamo žestokih prijepora posljednjih osam godina. To je osoba koja je spremna pokrenuti poluge u vlasti kako bi došla do svog cilja. Zbog toga sam tražila zaštitu - rekla je Botić.

Nakon višekratnih telefonskih poziva, zadarski župan Božidar Longin je mailom kratko poručio da je ponosan na svoju ulogu u Domovinskom ratu i na doprinos u stvaranju države, od dobrovoljačkih postrojbi pa do slavne "Oluje".

- Podvale i konstrukcije kojima se današnja opozicija koristi u svrhu prljave predizborne kampanje samo pokazuje bezidejnost i ispraznost njihove politike. Kada netko nema ni viziju ni program, onda se vraća 30 godina unatrag umjesto da gleda prema budućnosti. Svoju radnu energiju želim i dalje usmjeriti na budućnost i dobrobit građana. Nastavit ćemo, sigurno i dalje, razvijati Zadarsku županiju i stvarati bolje uvjete života svih naših stanovnika - odgovorio je župan Longin za Slobodnu Dalmaciju preko svoga glasnogovornika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:54