IN MEMORIAM

Teška bolest odnijela zaslužnog Splićanina, prijatelji se opraštaju: ‘Bio je gospodin u politici‘

Tomislav Alujević Grgas kao informatičar u gradskoj upravi bio je autor prvih web stranica Grada Splita krajem 90-ih, kasnije i gradski vijećnik

Tomislav Alujević Grgas (arhiva)

 Jakov Prkic/Cropix

Teška bolest odnijela je još jednog zaslužnog Splićanina, istovremeno prisutnog u mnogim segmentima tehnološkog i kulturnog života Splita, ali i samozatajnog čovjeka koji je rado slušao i dao savjet - Tomislava Alujevića Grgasa (56), diplomiranog inženjera elektrotehnike i magistra poslovne ekonomije, nekadašnjega gradskog vijećnika i vrsnog informatičara.

Kao informatičar zaposlen u gradskoj upravi bio je autor prvih web- stranica Grada Splita krajem devedesetih godina, a Split je bio jedan od prvih naših gradova koji je na internetu dobio svoje stranice, za tadašnje prilike, pravo čudo tehnologije, javlja Slobodna Dalmacija.

Puno godina kasnije na istom je poslu radio u Županiji splitsko-dalmatinskoj, a zadnjih šest godina u gradskoj tvrtki "Split parking", gdje je bio član tima za razvoj Smart parkinga, Smart city Suite Split, ITS sustava grada Splita, sustava gradskih bicikala... Svih onih projekata koji su grad koji je neizmjerno volio lansirali u korak sa suvremenim tehnološkim napretkom.

Bio je osoba od manira kakvih je sve manje, u vrijeme dok je bio nezavisni član Gradskog vijeća, novinari i kolege smatrali su ga "gospodinom u politici", jednim od zadnjih takvog kova.

Tomina osobna strast bilo je zborsko pjevanja i glazbeni amaterizam; 1992. godine osnovao je Splitski akademski zbor "Ivan Lukačić", ponukan bogatom zborskom tradicijom Splita, koji na prijedlog prvog zborovođe prof. Josipa Veršića dobiva ime naznačajnijeg hrvatskog skladatelja ranog baroka fra Ivana Lukačića.

Devedesete godina prošlog stoljeća bile su zlatno doba splitskih amaterskih zborova, u gradu ih je djelovalo čak desetak, a "Lukačić" se kvalitetom isticao i na lokalnoj i na nacionalnoj razini, osvojivši na natjecanju 1997. nagradu kao najbolji hrvatski zbor. Alujević je bio neizmjerno ponosan na Akademski zbor, a kao vijećnik se uporno zalagao za višu razinu opće kulture u gradu, pri čemu je kulturni amaterizam bio jedna od osnova.

- Svoditi glazbeni život grada samo na teatar, klape i zabavnu glazbu je grijeh prema glazbenoj prošlosti (...) Javljaju se sve vrsni kulturnjaci, naprosto gorljivi posjetitelji teatarskih predstava, muzejskih izložbi, predstavljanja knjiga, a grad u kojem živimo je zapravo sredina koja je kulturno nazadovala zadnjih sedamdeset godina.

Da nije bilo narodnjaka i izgradnje kazališta, da nije bilo Tijardovića, Gotovca, Hatzea, da nije bilo don Frane Bulića, da nekad u ovom gradu nisu djelovala imena kao što su Meštrović, Marulić, Lukačić, Vidović i mnogi drugi, danas se ne bismo zvali gradom - kazao je Alujević u intervjuu povodom donošenje gradske kulturne strategije u koju je nastojao uključiti i glazbeni amaterizam.

Tomislav Alujević Grgas, s jedne strane visoki profesionalac u svom zanatu, a s druge entuzijastični glazbeni amater, ljubavlju, radom i pažnjom zadužio je svoj grad, i najmanje što bismo mu na onom svijetu mogli poželjeti jest da pronađe svoj anđeoski zbor. I da zapjevaju, onako po amaterski, iz duše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:17