IZNADPROSJEČNO TOPLO VRIJEME

TEMPERATURNI ŠOK Ovog tjedna grijat će nas 30°C! Karlovac i Sisak bit će najtopliji, a Dubrovnik najhladniji

Zagreb, 040411.Zrinjevac.Zagrepcani su iskoristili lijepo vrijeme i jedva docekali da uhvate malo zraka na otvorenom.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

Ovoga će tjedna diljem naše zemlje konačno ugrijati, a očekuje se da će temperature rasti gotovo do 30 Celzijevih stupnjeva.

Najtoplije će biti u Karlovcu i Sisku, gdje bi u petak poslijepodne trebalo biti ugodnih 27 stupnjeva, dok će najhladnije biti u Dubrovniku, čiji se stanovnici i gosti neće grijati na više od 19 stupnjeva.

U Zagrebu će, potvrđuje nam dežurni prognostičar Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) , temperature biti iznadprosječno visoke.

Naime, dosad izmjerena maksimalna temperatura u travnju u glavnom gradu iznosila je 17 stupnjeva, a ovoga se tjedna očekuje da će narasti čak do 26.

- Od ponedjeljka do petka očekuje se iznadprosječno toplo vrijeme. Razlog tome je anticiklona koja donosi topli zrak s jugozapada. Temperature će do utorka biti do 20 stupnjeva, a od srijede i više.

Od srijede do petka svakog će dana biti sve toplije, ali već krajem petka očekuje se dolazak hladne fronte, koja bi u subotu mogla donijeti i kišu. Dakle, vikend će biti nešto hladniji i vjetrovit, ali nakon toga se ipak očekuje poboljšanje vremena - kaže Tomislav Kozarić.

More, čija je temperatura 15 stupnjeva, ipak će ublažiti temperaturni skok u primorju, gdje bi se temperatura trebala kretati između 19 i 23 stupnja.

Tako se u Zadru očekuje najviše 20 stupnjeva, u Rijeci 22, Pločama 21, Makarskoj 23, Puli 20, Šibeniku 23...

Na kontinentu će ipak biti nešto toplije, pa će temperature rasti do 25, koliko se očekuje u Varaždinu, Slavonskom Brodu i Koprivnici, 24 stupnja u Kninu, Ogulinu i Osijeku, a tek stupanj hladnije bit će u Vukovaru.

- Na obali će također biti nešto toplije od prosjeka za travanj, ali se ipak ne očekuju temperature više od 25 stupnjeva. Osim što more malo snižava temperaturu, očekuje se i da će zapuhati lagani maestral, pa će zbog toga biti nešto ugodnije nego u ostatku zemlje. I na obali se za vikend očekuje kratkotrajno pogoršanje vremena, baš kao i na kontinentu, a u Dalmaciji bi trebala puhati bura. Ipak, nakon vikenda bi se vrijeme opet trebalo poboljšati - tvrdi Kozarić.

Najavljeni porast temperatura, upozoravaju liječnici, ne treba shvatiti olako. Preporučuju da se svi prilagode naglom skoku temperature te da se, ako je to ikako moguće, slojevito obuku. Naime, tijekom jutra će temperature u, primjerice, Splitu i Zagrebu narasti maksimalno do 12 stupnjeva, a popodneva će biti dosta toplija. Zato se ne preporučuje oblačenje previše odjeće ujutro.

- Osim slojevite odjeće, što je zaista vrlo važno za temperature kakve nas očekuju idući tjedan, važno je piti dovoljno tekućine. Na to uvijek upozoravamo, ali porast temperatura nalaže da se posebno pazi na unos tekućina. Uz to, naravno, svi koji uzimaju lijekove nikako ih ne smiju zaboraviti uzimati.

Ugrožena populacija su stariji, djeca i kronični bolesnici, koji se moraju nešto više paziti.

Na svu sreću, još uvijek nije vrijeme kada treba paziti na sunčanice i opekotine od sunca, ali porast temperature svakako se mora uzeti vrlo ozbiljno - tvrde liječnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 11:01