SPEKTAKL U MEĐIMURJU

Tehnix FIM Speedway Grand Prix of Croatia: 16 najboljih speedway vozača na svijetu dolazi u Hrvatsku!

Speedway kao motociklistički sport iznimno je popularan na sjeveru Europe, dok je u Međimurju to godinama bio zavičajni sport
 Tehnix FIM Speedway Grand Prix

Za deset dana šesnaest najboljih speedway vozača na svijetu dolazi u Hrvatsku na otvaranje nove sezone prvenstva: Tehnix FIM Speedway Grand Prix of Croatia! Spektakl se održava u Međimurju, na stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu, 30. travnja. Speedway Grand Prix je svjetsko prvenstvo, a posljednji put imalo je stanicu u Hrvatskoj prije deset godina. Ove godine obilježava se 100 godina tog sporta, novi organizator je Discovery Sports Events, koji najavljuje veliki početak nove ere tog sporta.

- Najvažniji dio događaja je, naravno, sportski. Po četiri vozača odjednom vozi ukupno 20 utrka, nakon čega ih osmorica idu u polufinale, a četvorica se bore za finale i mjesto na postolju. Speedway motocikli imaju samo 77 kilograma, više od 80 konjskih snaga, pogonjeni su na metanol i ubrzavaju od 0 do 100 u samo dvije sekunde, što znači da su brži i od formule 1. Nemaju kočnice nego samo kvačilo kojim kontroliraju pogon. Trenutak kad na startu četiri motora zagrme s iznad 13.000 okretaja u minuti, vozači otpuste kvačilo i krenu, nezaboravan je adrenalinski događaj koji se ureže u pamćenje svakom gledatelju, govori nam direktorica utrke Darija Pavlic.

image
Tehnix FIM Speedway Grand Prix

Speedway kao motociklistički sport iznimno je popularan na sjeveru Europe, dok je u Međimurju to godinama bio zavičajni sport. Speedway danas nije samo sportski događaj, organizatori očekuju gotovo 50% posjetitelja koji su ujedno turisti, i koji će u Međimurju provesti i nekoliko dana.

- Očekujemo ukupno 20.000 noćenja, a ekonomska vrijednost tog događaja za Međimurje, ali i Varaždinsku i Koprivničku županiju, mjeri se u nekoliko milijuna kuna generirane potrošnje i dodane vrijednosti. Speedway kao sport privlači brojne turiste, fanove iz cijelog svijeta i najveći je sportski događaj u Međimurju. To je prepoznalo i Ministarstvo turizma i sporta te je uvrstilo utrku među velike sportske manifestacije u Hrvatskoj, što dosad nije bio nijedan sportski događaj u Međimurju, objašnjava nam Pavlic i dodaje kako je Speedway specifičan jer se vozi na kružnoj utrci, odnosno na stadionu, pa se sa svakog mjesta može vidjeti svaki dio akcije i borba za pozicije.

image
Tehnix FIM Speedway Grand Prix

Organizatori očekuju pun stadion s više od 6500 navijača, ali i milijune gledatelja uz TV ekrane diljem svijeta. Slika iz Međimurja odlazi signalom Discovery Sports Eventsa u čak 40 zemalja. Na utrkama, tvrde organizatori, bude najviše djece i mladih koji vole riku motora, akciju i borbu za svaki metar staze, a mlađi od 12 već tradicionalno imaju besplatne ulaznice.

Od 16 vozača, njih dvoje vozilo je i utrke svjetskog prvenstva 2012. godine. Publika se dobro sjeća vožnji Martina Vaculíka, Fredrika Lindgrena i brata sadašnjeg vozača Jacka Holdera, Chrisa.

- Vozio sam u Hrvatskoj europsko prvenstvo, kao i kvalifikacije za svjetsko! Staza mi odgovara, nije dugačka, zavoji su uski i bit će dobrih vožnji, riječi su to Patryka Dudeka, jednog od vozača za koje se očekuje da će se boriti za finale. Uz Dudeka, Britanci se oslanjaju na Roberta Lamberta, koji je uz Woffindena kandidat za prvaka svijeta.

image
Tehnix FIM Speedway Grand Prix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:38