SVAKI JE DAN NJIHOV

Tea je spasila život utopljeniku, a Davorka i Marija važan su kotačić u radu policije: ‘Nismo pogriješile s odabirom‘

U PU primorsko-goranskoj je zaposleno 40 posto žena: ‘Tko voli dinamiku, izazove te pomagati ljudima, policija je pravo mjesto‘

Tea, crikvenička policajka, ujedno i dobitnica godišnje nagrade za spašavanje utopljenika iz mora na području Crikvenice

 PU Primorsko-goranska

Davnog 28. veljače 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama obilježen je prvi Dan žena, a od 1975. se obilježava kao Međunarodni dan žena. I upravo taj Međunarodni dan žena je danas, kada se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Što se tiče brojnosti ženskog spola u PU Primorsko-goranskoj, njih 40 posto su žene. A kako je biti žena u riječkoj policiji otvoreno i iskreno su odlučile podijeliti Marija, Davorka i Tea.

Marija je policijska službenica u Postaji prometne policije Rijeka, gdje obavlja poslove šefa smjene policijske postaje. U srpnju ove godine obilježit će 29 godina rada u policiji. Svoj put započela je radom u nekadašnjoj II. policijskoj postaji na Zametu u Rijeci kao policijska službenica temeljne policije gdje je radila devet godina. Nakon toga prešla je u Postaju granične policije Rupa gdje je provela 18 godina, a nešto više od godine dana je na sadašnjem radnom mjestu.

- Volim svoj posao upravo zato što je dinamičan, zanimljiv i svaki dan je drugačiji. Bez obzira na težinu i odgovornost posla te rad u turnusima uspijevam uskladiti poslove i privatne obveze - otkriva Marija s napomenom i da je ponosna majka 24-godišnjeg sina.

image

Marija, policijska službenica u Postaji prometne policije Rijeka, gdje obavlja poslove šefa smjene policijske postaje

PU Primorsko-goranska

Davorka je, pak, upravna referentica u Sektoru za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove, i također ove godine puni 29 godina staža. Neko vrijeme je radila na poslovima daktilografa, a zadnjih 16 godina obavlja poslove upravnog referenta, odnosno radi na šalteru. I ona, poput Marije, voli svoj posao koji radi profesionalno i odgovorno, a da je tome tako svjedoči i Spomenica domovinske zahvalnosti koju joj je 2022. godine za časnu i uzornu službu dodijelio predsjednik Republike Hrvatske. Majka je troje odrasle djece, a kad ne radi vrijeme provodi s obitelji i u šetnji sa psom.

image

Davorka, upravna referentica u Sektoru za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove

PU Primorsko-goranska

Treća po redu, ali ne i manje bitna, je Tea, policijska službenica u crikveničkoj policiji koju možete sresti na ulici dok obavlja poslove očevida prometnih nesreća. U ljetnom periodu, pak, obavlja poslove prometnog motocikliste. Policijsku akademiju je završila 2019. godine, a ove godine obilježit će četiri godine rada u policiji.

- Iako sam cijeli život u sportu, kroz školovanje sam ipak odlučila da je ovo put kojim želim ići. I vjerujem da nisam pogriješila - kaže Tea koja je po dolasku u policiju dvije godine obavljala poslove temeljne policije, zatim je dobila radno mjesto prometnog motocikliste. Unatoč tome što je policijski posao vrlo dinamičan i često nepredvidiv, napominje da pronađe vrijeme i za uživanje i za odmor.

Također, treba podsjetiti i da je Tea dobitnica godišnje nagrade za spašavanje utopljenika iz mora na području Crikvenice.

Na pitanje što bi poručile mladim djevojkama koje razmišljaju da li postati policajke sve tri složno odgovaraju da ako vole dinamiku, izazove te vole rad s ljudima i pomaganje, kao i rad s građanima na upravnim poslovima, policija je pravo mjesto za njih.

- Meni je školovanje na Policijskoj akademiji svakako bio jedan lijep period života uz brojna poznanstva, prijatelje, kolege i uspomene za cijeli život. Zadovoljna sam s dosadašnjim iskustvom i svime naučenim te isto tako sa svojim nadređenima koji su uvijek tu za pomoći kao i kolege s kojima radim. To vam onda svakako daje jednu sigurnost za rast i napredak.‘ - kaže ponosno Tea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 21:44