NOVE CIJENE VRTIĆA?

Tarik Filipović: Fer je da onaj tko ima više i plaća više, ali 2000 kuna je ipak puno

Iako je Odluka koju je donijela Gradska skupština o jedinstvenim cijenama od 400 kuna na mjesec važeća i potvrdila su je tri ministarstva, gradonačelniku Milanu Bandiću nitko ništa ne može

ZAGREB - Od danas na snagu stupa novi model naplate vrtića u Zagrebu: ovisno o visini plaće roditelji će smještaj svoje djece plaćati od nula do 2000 kune.

Do sada je svu potrebnu dokumentaciju prikupila polovica od ukupnog broja roditelja, odnosno oko 15.000 obitelji.

Ne znaju kome vjerovati

Predviđa se da tri tisuće obitelji dokumente uopće neće prikupljati jer će upasti u najviši dohodovni razred, odnosno plaćati vrtiće 2000 kuna na mjesec. Naime, svi roditelji koji ne prilože papire automatski upadaju u najviši cjenovni razred.

Velik dio roditelja smatra da je sustav naplate vrtića po dohotku pravedan, ali da je najviša cijena, ona od 2000 kuna, ipak previsoka.

- Smatram da je fer da onaj koji ima visoka primanja plaća višu cijenu vrtića jer je onih 200 odnosno 400 kuna na mjesec zaista bilo premalo za ono što djeca dobiju zauzvrat. 2000 kuna ipak je previše - kaže Tarik Filipović, kojeg smo jučer zatekli ispred područnog ureda u Centru. Bandićevim prijedlogom zadovoljne su i Vlatka Pivac i Irena Anić, majke čija djeca danas pohađaju privatne vrtiće zato što u javnima nije bilo mjesta.

Vlatka će prema Bandićevoj odluci vrtić plaćati jeftinije: 950 umjesto dosadašnjih 1100 kuna. Irena će pak plaćati skuplji vrtić. Umjesto 1100 kuna, plaćat će 1150 kuna.

- Velika se buka digla oko tog dohodovnog cenzusa. Svaki put kad se u državi uvodi red, netko negoduje. Meni je gradonačelnikova odluka u redu - kaže Irena.

No velik dio roditelja i dalje razbija glavu: je li važeća odluka Skupštine koja propisuje jedinstvenu cijenu od 400 kuna na mjesec ili gradonačelnikova?

Prekasno se sjetili

U ovom trenutku zna se samo da su tri ministarstva potvrdila skupštinsku odluku jer je ona na snazi.

No ona se ne može provoditi jer u proračunu za to nema dovoljno sredstava. Pojednostavljeno, donese li Skupština odluku da se svakom građaninu pokloni 1000 kuna, odluka će biti važeća, no ukoliko za to nema predviđenih sredstava u proračunu, ona se ne može provoditi.

Odvjetnici roditeljima više nemaju što preporučiti jer oni praktički ništa ne mogu učiniti. Odvjetnik Veljko Miljević smatra kako bi Grad trebao promijeniti novi model naplate vrtića jer se dohodovni cenzus temelji samo na visini plaće.

- Što je pak s vrijednosti nekretnina, automobila, poljoprivrednih zemljišta, vikendica...? Očito je da je situacija oko vrtića u pat-poziciji, jer ni Grad ni Skupština ne žele popustiti. Stoga bi bilo najbolje da Ministarstvo uprave odredi koju odluku bi roditelji trebali poštivati - kaže ugledni odvjetnik Veljko Miljević.

Ovih dana i ravnatelji vrtića, njih 15-ak koliko smo ih kontaktirali, i dalje uredno provode odluku gradonačelnika Milana Bandića. Kako kažu, rade što moraju jer im je Grad ‘gazda’.

- Mi poštujemo odluku našeg poslodavca i zato smo roditelje obavijestili što ove godine moraju učiniti da bi se njihovi mališani upisali - kaže Ljiljana Petrinec, ravnateljica dječjeg vrtića Jabuka.

Mirela Blažanović, predsjednica RODA, smatra kako je odluka Skupštine legitimna, ali kako su se za takvu odluku prekasno sjetili.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:49