NA PRVOJ LINIJI FRONTE

TAJNI PUT U IRAK Hrvatska vojska će obučiti pešmerge za borbu protiv snaga Islamske države

Ministar obrane Ante Kotromanović boravio je u Kurdistanu i dogovarao pomoć borcima protiv IS-a

Ministar obrane Ante Kotromanović posjetio je prije desetak dana irački Kurdistan gdje je s tamošnjim predsjednikom Masudom Barzanijem razgovarao o pomoći pešmergama u borbi protiv IS-a. Hrvatska javnost za ovaj posjet ne bi ni znala da informacija nije objavljena na stranici kurdistanskog predsjedništva. Sam Kotromanović o tajnosti posjeta kaže da ne moraju uvijek objaviti gdje on putuje i s kim se susreće. U irački Kuurdistan je, kaže otišao iz tri razloga - političkog, gospodarskog i humanitarnog.

Dvodnevno putovanje

Osim što je u glavnom gradu Erbilu razgovarao s predsjednikom, Kotromanović je tijekom dvodnevnog boravka posjetio i prvu liniju obrane na kojoj se pešmerge bore protiv IS-a. Ministar navodi da sve više europskih država u iračkom Kurdistanu otvara svoje konzulate te bi Hrvatska trebala ići u tom smjeru. Prema njegovim riječima, pešmerge su jako naklonjene Hrvatskoj. Uostalom, domaćini su mu kazali kako u tom dijelu Kurdistana postoji pokrajina Hrvatistan te da očito postoji poveznica s Hrvatskom i Hrvatima.

Prema priopćenju kurdistanskog predsjedništva, Kotromanović je došao kako bi ispitao na koji način Hrvatska može pomoći u borbi protiv Islamske države te je ukazao na spremnost Hrvatske da pomogne pešmergama u uvježbavanju i vojnoj pomoći. Kotromanović tvrdi kako u ovom trenutku nema planova o slanju hrvatskih vojnika u Kurdistastan.

Uvježbavanje pešmerga moglo bi se organizirati u Hrvatskoj, ali zasad ništa nije dogovoreno. Izvjesnije je ipak da Hrvatska pešmergama pomogne slanjem oko 3000 zimskih jakni, 15 kilometara sukna za izradu deka, a moguće je i slanje oružja i vojne opreme. No, to se tek treba usuglasiti na razini Vlade. Hrvatska je dio koalicije NATO-a u borbi protiv IS-a i ovo bi mogao biti jedan od načina na koji bi naša zemlja mogla dati svoj doprinos koaliciji. Naravno, tu je i gospodarski interes. Ova regija bogata je naftom i dobra je prilika za hrvatsku vojnu industriju o čemu je Kotromanović pričao sa svojim domaćinima.

Na prvoj liniji Kotromanović se susreo i s dvojicom najstarijih pešmerga koji se bore protiv IS-a.

Preuzeta obaveza

Pomoć u borbi protiv IS-a jedna je od obveza koje je Hrvatska preuzela kao članica koalicije. Zasad Hrvatska nije preuzimala konkretne zadaće. Za razliku od ostalih članica koalicije, još nema odluke da bi slala svoje vojnike u Irak kako bi obučavali tamošnje borce protiv Islamske države, dok će primjerice Njemačka u područje iračkog Kurdistana uskoro poslati svoje vojne instruktore.

No, za razliku od ostalih članica koalicije, Hrvatska u svojim vojnim skladištima ima veliku količinu viškova naoružanja i vojne opreme.

Tone naoružanja

Riječ je o tonama pješačkog naoružanja i streljiva koje je još moguće koristiti, a Oružane snage su ih proglasile neperspektivnim. Budući da uništavanje tog neperspektivnog oružja i streljiva jako puno košta, njihovo je doniranje puno bolja opcija. Hrvatska je, primjerice, dosad donirala pješačko naoružanje Afganistanu, a nedavno je kontigent naoružanja otišao i u državu Mali.

Nadalje, nekoliko tona oružja i streljiva Hrvatska je poslala u Siriju. To je bila u operacija u organizaciji CIA-e u trenutku kada su Sjedinjene Države još naoružavale pobunjenike protiv sirijskog predsjednika Asada. Oružje i streljivo tada je transportnim avionima jordanske aviokompanije sa zagrebačkog aerodroma Pleso prebacivano u Jordan, a kasnije je kopnenim putem stizalo sirijskim pobunjenicima. Službeno Hrvatska tada nije naoružavala sirijske pobunjenike već je po papirima oružje bilo prodavano Jordanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 01:23