MJESEC DANA UOČI IZBORA

TAJNI PAKT Karamarko u Splitu dogovorio koaliciju sa Željkom Kerumom

Plan: Ako HDZ s podrškom Keruma pobijedi, tada bi Juri Šundovu dali mjesto zamjenika gradonačelnika
 Damjan Tadić / CROPIX

SPLIT - Na izbore u Splitu HDZ bi vrlo lako mogao u koaliciji s HGS-om Željka Keruma. Iako se i prije o tome spekuliralo, zadnje informacije govore da bi Jure Šundov, Kerumov najbliži suradnik i aktualni dogradonačelnik, mogao biti u kombinaciji za još jedan mandat, ali u koaliciji s Vjekoslavom Ivaniševićem, HDZ-ovim kandidatom za gradonačelnika.

- Od četiri velika grada, u Splitu najbolje stojimo. Ankete idu na ruku našem kandidatu Ivaniševiću i smatramo da bi mu se šanse povećale kada bi istaknuo Šundova kao dogradonačelnika. Tako bismo dobili i podršku birača koji su još uvijek naklonjeni Kerumu - razmišljanje je jednog dijela HDZ-ovaca.

Traži odgovornost

Iako se u stranci razmišljalo i o suradnji s bivšom Kerumovom suradnicom Anđelkom Visković, a obavljeno je i nekoliko razgovora s njom, ta je kombinacija propala. Dio splitskog HDZ-a, doznajemo, nije bio za tu varijantu. Bili su skloniji Šundovu. Sam šef HDZ-a Tomislav Karamarko, tvrde naši izvori, nije bio naklonjen suradnji s Kerumom, ali je ipak odlučio dati slobodne ruke splitskom HDZ-u, no od njih je zatražio i odgovornost.

- Odaberite koga želite, ali ako izgubite izbore, bit ćete smijenjeni - navodno je Karamarko poručio Splićanima - ispričao je jedan član iz tamošnjeg HDZ-a.

Šef splitskog HDZ-a Petar Škorić jučer nije želio komentirati moguće koalicije dok ne završe pregovori.

- Izborom Vjeke Ivaniševića pogodili smo ‘u sridu’ jer Splitu darujemo najbolji izbor za gradonačelnika. Kao stožerna narodnjačka stranka sa srodnim strankama gradimo pobjedu demokršćanske i domoljubne opcije u Splitu. Pratimo bilo naših birača i vjerujemo da ih nećemo iznevjeriti - rekao je Škorić.

Odustajanje Grubišića

Priče o mogućoj koaliciji HDZ-a i HGS-a proširile su se nakon četvrtka kada je Kerum gostujući na Radio Splitu, među ostalim, rekao kako će HGS ići sa svojom listom ako ne bude koalicije s HDZ-om. Tu njegovu izjavu neki su odmah shvatili kao svojevrsni reket HDZ-a u kojem su, navodi naš izvor, i sami svjesni da nemaju puno šansi osvojiti vlast u Splitu ako ne idu u savezu s Kerumom.

Cijela priča oko HDZ-a i HGS-a odvija se nepunih tjedan dana nakon što je iz gradonačelničke utrke odustao don Ivan Grubišić, kojemu su sva istraživanja prognozirala uvjerljivu pobjedu. Grubišićev odustanak svi vide kao svoju veliku priliku, a HDZ-u je ovo i zadnja šansa za pobjedu u nekom od četiri najveća grada. Zbog toga kampanja za splitskog gradonačelnika postaje glavni izborni cilj HDZ-a, otprilike onako kako u SDP-u žele osvojiti Zagreb. Procjena je kako su šanse za uspjeh veće ako prošire biračku bazu s onima koji još uvijek podržavaju aktualnu vlast u Splitu.

Veza između HDZ-a i Kerumove ekipe potvrdila se i na zadnjim parlamentarnim izborima. Tada je sklopljen pakt HDZ-HGS koji je Kerumu i njegovoj sestri Nevenki Bečić osigurao ulazak u Sabor.

Projekcije rezultata

Istraživanje koje je početkom veljače proveo Ipsos Puls pokazalo je da bi u slučaju odustanka don Ivana Grubišića (što se i dogodilo) najviše glasova u prvom krugu osvojio Ivanišević. Ali iznenađujuće su projekcije rezultata drugog kruga ako Grubišić odustane. U tom bi slučaju, za sada, favorit postala Anđelka Visković, koja dobiva više glasova nego Ivanišević i Baldasar. Logično je kako stvaranje koalicije s Kerumom i postavljanjem Šundova treba proširiti Ivaniševićevu izbornu bazu i tako osigurati pobjedu protiv Visković i Baldasara. U HDZ-u su očito procijenili kako je Split lakše osvojiti sa Šundovom i Kerumom nego bez njih dvojice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:41