MLADEN ĆUSTIĆ

‘Tajne službe me zbog trulih jaja prate kao ustašu i terorista spavača! Pa pogledajte što ja pišem...‘

"Pozivam i vas da pogledate što sam pisao sada i što inače pišem. To što sad izvode su ludosti"

Zadar, 250122.
Mladen Custic iz Briseva je proslu subotu priveden zbog navodnih prijetnji upucenih prema premijeru Andreju Plenkovicu.

 Luka Gerlanc/Cropix

- Siniša Hajdaš Dončić, Franko Vidović i Ante Sanader pokušavaju me predstaviti kao ustašu i "terorista spavača". Ja?! Obiteljski čovjek od 72 godine, koji je u životu možda jednom platio kaznu za krivo parkiranje, postao je opasnost za ovu državu!

Pored svih afera HDZ-a, zviždača, neobnovljene Banovine i Zagreba, kriminala i korupcije od vrha do dna države, ja, umirovljenik iz Briševa, postao sam državni terorist!? U kakvoj mi to državi živimo? Sjevernoj Koreji?! - kaže za Slobodnu Dalmaciju ogorčeni Mladen Ćustić nakon što je iz medija doznao da se na sjednici saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, održanoj u srijedu, raspravljalo o policijskom privođenju njega i Hrvoja Vrkića iz Zadra zbog objavljenih komentara na društvenim mrežama o Andreju Plenkoviću.

Ne samo što se razgovaralo, nego su SOA, DORH i MUP članovima povjerenstva iza zatvorenih vrata predočili izvješće iz kojeg im je postalo "jasno kako se u tom slučaju ipak radi o puno više od 'trulih jaja' i da je policija ipak imala razloga za privođenje dvojca s područja Zadra".

"Iskreno, ostao sam paf kad sam vidio neke stvari koje pišu u izvješću SOA-e. Nisu zafrkancija", kazao je izvor sa sjednice za Večernji list ne otkrivajući detalje.

'Kompleksna situacija'

Podsjetimo, Ćustić je na svom profilu napisao kako bi premijera i njegove poltrone trebalo dočekati u Maslenici s pokvarenim jajima, a Vrkić je istom prilikom prvog čovjeka Vlade i HDZ-a nazvao pavijanom. Slobodna Dalmacija je od MUP-a u Zagrebu i PU zadarske tražila odgovore na pitanja tko je i zašto naredio privođenje Ćustića i Vrkića, ali nam ni nakon ponovljenih upita nisu odgovorili.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić nije za "Slobodnu" mogao govoriti o detaljima rasprave sa sjednice od srijede, ali nam je potvrdio da je slučaj privođenja Mladena Ćustića i Hrvoja Vrkića puno kompleksniji nego što je prikazan u medijima zbog "pokvarenih jaja" i "pavijana".

- Predstavnici institucija kao što su SOA, DORH i MUP kompleksnije su predstavili situaciju nego što je to predstavljeno u medijima. To je sve što vam mogu reći, bez iznošenja detalja - kazao nam je.

U četvrtak, nakon istupa Hajdaša Dončića, Mladen Ćustić je na svom profilu napisao:

"Gledam TV Novu ne mogu vjerovati vlastitim očima i ušima što mi pokušavaju napakirati. Hajdaš Dončić me povezuje s nekim grupama vjerojatno s prosvjedima o kojima ja nemam veze niti ikoga znam iz te grupe, i NE idem na nikakve prosvjede nisam cijepljen pa sam osamljen, svi koji ste mi prijatelji pogledajte moje objave koje su najviše satirične a odnose se najviše na govore Pupovca i Plenkovića dakle radi se o ironičnoj satiri a nikakvoj mržnji moje kretanje je ujutro na kavi, gdje sam uglavnom sam postoje i svjedoci poslije sam uglavnom u dvorištu radim na pripremi fasade za pituranje i ne vidim nikog cili dan uveče za TV-om. Ovako je bilo samo u Jugoslaviji, gdje mi živimo?, što nam se događa?"

- Pozivam i vas da pogledate što sam pisao sada i što inače pišem. To što sad izvode su ludosti. Priveli su me za prijetnju i kad su shvatili da u mojoj objavi nema elemenata kaznenog djela, "zalijepili" su mi prekršaj narušavanja javnog reda i mira.

Ali na tome nisu očito stali. Postao sam predmet istraživanja tajnih službi, sad se kopa sve po mojim objavama i prošlosti, e kako bi me se na bilo koji način povezalo s državnim terorizmom! A zapravo, kako bi se policija opravdala pred blamažom i za štetu koju su napravili Plenkoviću - govori Ćustić, i ne zaustavlja se.

Lorkovićevi citati

- Kad su me priveli u policiju, nitko me nije pitao za moje ranije objave. Ništa im tada nije bilo sporno. Nego sad, kad se trebaju opravdati pred politkom, ja sam, eto, ustaša i terorist spavač?! Uhvatili su se mojih objava na Fejsu, žele me prikazati kao nekoga tko potiče ustašovanje. Zašto? Zato što sam objavio neke citate iz knjige Mladena Lorkovića (ministar vanjskih i unutarnjih poslova za vrijeme NDH, op. a.).

Citirao sam neke dijelove iz njegove knjige u kojoj opisuje što se događalo u Drugom svjetskom ratu u kontekstu srpske politike. Tvrdim da je Lorković tada, prije 70 godina, opisao stvari koje se nama i danas događaju, od Domovinskog rata do danas - iznosi Ćustić i objašnjava kako je na Facebooku objavio preslike dvije-tri stranice iz Lorkovićeve knjige "Hrvatska u borbi protiv boljševizma", u vrijeme kada se u javnosti vodila rasprava o grbu i sloganu HOS-a te pozdravu "Za dom spremni".

- Rekao sam već, ja imam kući neke povijesne knjige i čitam. Ne zagovaram nikakve ideologije, nego sam iznio ono što su neki drugi pisali o tom vremenu. Meni je bilo zanimljivo da je te iste rečenice gotovo u dlaku citirao Vojislav Šešelj na suđenju u Haagu. Frapiralo me kojom lakoćom me Hajdaš Dončić optužuje i lopta se sa mnom i mojim životom. Živimo li mi u komunističkoj Jugoslaviji ili Sjevernoj Koreji? - čudi se Ćustić.

- Žele me dovesti u vezu i s nekim Franciškovićem i prosvjedima protiv cijepljenja. Tog čovjeka ne poznajem niti sam ga ikad vidio, a cijepio se nisam. Oni žele od mene stvoriti terorista zato što sam izrazio svoje mišljenje, svoj stav. Užasnut sam zbog toga - veli Ćustić, koji je odbio i Plenkovićev poziv na kavu pomirenja.

Ponižena država

- Kad sam ga odbio, onda me napao na sjednici Vlade da ja sve to radim zbog mržnje prema Pupovcu! Mogu se on i Pupovac družiti koliko hoće, meni to ne smeta, ali mi smeta kada se brane stvari zbog kojih bi se i Plenković trebao sramiti. A za njih je odgovoran Pupovac odlaskom na proslavu neustavnog dana Republike Srpske, gdje su ponižavali hrvatsku državu i hrvatski narod - ponavlja Ćustić, uz molbu da ga se napokon pusti na miru.

- Nisam ja želio postati novinska vijest, ali ako se ja uhvatim njih, jednog po jednog, kao što se oni hvataju mene, pisat ću o njima dok sam živ. Želim da mi se vrati moj umirovljenički mir. Od muhe su napravili slona i ja ovom situacijom više ne upravljam - poručuje Ćustić.

Pokušali smo za komentar dobiti i Hrvoja Vrkića, ali na naše pozive nije se javljao. Vrkić je, prema informacijama policije, sudjelovao na antivakserskim prosvjedima u Zadru na kojima je govorio i Marko Francišković, nedavno uhićen i pritvoren zbog navodnog poticanja na terorizam.

Citirao Lorkovićevu knjigu

U petak, 4. veljače, Ćustić je na svom Facebook profilu objavio post u kojem odgovara Hajdašu Dončiću i drugim članovima Odbora. Uz tekst je objavio i preslike povijesnih knjiga iz kojih je koristio citate.

"... kako vidimo komunistički pomladak se umislio da je opet došlo vrijeme da se optužuje ljude samo zato jer čitaju ali ne njihove knjige. Zadržat ću se na knjizi koju je napisao dr. Mladen Lorković 1944 god. moram reći kad čitam bilo kakve knjige da me ideologija ne zanima nego samo ISTINA i činjenice... Lorković opisuje srbsku politiku o stvaranju velike Srbije sa granicom Virovitica Karlovac Karlobag, sjeća li se neko 90-tih? Do kud je tribala biti Velika Srbija, da skratim gledajući suđenje Vojislava Šešelja u Hagu najuočljiviji način na koji se branio je da je sudcima pojašnjavao do kud se protežu srbske zemlje (danas je to srbski svet), sjećate se?... sve što je Šešelj govorio u Hagu od riječi do riječi napisao je dr. Mladen Lorković daleke 1944 god. isto tako opisuje način ratovanja četnika klanje, paljenje, pljačkanje, silovanje, kidanje ušiju genitalija itd. Pitam sve vas što se događalo 90-tih u Hrvatskoj isto to...

Predsjednik odbora za nacionalnu sigurnost je upravo u tom vidio moju opasnost za Hrvatsku (a ja mislim da je njemu žao Yuge) misleći valjda da sam ja uspavani ustaša ili terorist. Pozivam policiju i sve organe dođite u moju kuću sve što je tamo objavljeno uzmite pregledajte sve je u kući. I za one koji ne znaju dr. Mladena Lorkovića ubili su upravo ustaše, razlog htio da se NDH priključi saveznicima pokušavajući se spojiti sa partizanima, otkriven on i Vokić i stvar propala."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:16