DRAŽEN TONKOVAC

TAJNA 'KOBNOG' SELFIJA 'ZBOG KOJEG STREPI CIJELO SELO' Razgovarali smo s načelnikom Čepina kojeg su napali radi slike sa samoizoliranim gospodinom

“Ruga se sustavu i svim normalnim ljudima”, napisao je anonimno Jutarnjem jedan Čepinac

Jedna fotografija načelnika općine Čepin Dražena Tonkovca objavljena na njegovu Facebook profilu u srijedu 15. ožujka i njegov popratni komentar izazvali su dosta polemika među dijelom mještana Čepina, koji su osudili načelnikov postupak smatrajući ga neprimjerenim i opasnim.

Što se dogodilo? Tonkovac je posjetio jednog djelatnika Općine koji se od 12. travnja nalazi u samoizolaciji, nakon što je potvrđeno da je njegova supruga, inače medicinska sestra, zaražena Covidom-19. Načelnik općine objavio je na Facebooku selfie sa svojim domaćinom koji stoji nekoliko metara iza njega s maskom preko lica.

Selo na nogama

“Već godinama sam izložen javnom linču pojedinaca sumnjive prošlosti, stoga vam javljam da naš djelatnik nije zaražen Covidom-19. Njegovoj supruzi, koja je zaražena na radnom mjestu, želim brz oporavak”, napisao je Tonkovac.

Ispod objave je napisano dosta komentara, uglavnom onih koji pozdravljaju načelnika te koji su oboljeloj sumještanki poželjeli brzo ozdravljenje uz poruke podrške njoj i suprugu. Nekolicina ih je, pak, osudila načelnikovo ponašanje. Jutarnjem listu poslan je anonimni dopis u kojemu netko od mještana Čepina izražava svoju zabrinutost zbog načelnikova ponašanja.

“Supruzi djelatnika Općine samoizolacija je određena 5. 4. 2020., a njega je pred Uskrs načelnik Tonkovac slao da okolo po selu dijeli šunke. 11. 4. potvrđuje se da je ona pozitivna. Njemu se 12. 4. određuje samoizolacija, 14. 4. se prvi put testira i negativan je. Selo je na nogama i strepi što će se desiti, svi o tome pričaju.

Priče dolaze i povezuju se s načelnikom, on je ljut i nervozan. Danas 15. 4. iz obijesti odlazi kod tog zaposlenika iako je ovaj u samoizolaciji!!! Slika se i to objavljuje na Facebooku, javno krši mjeru samoizolacije skupa s tim zaposlenikom! Ruga se cijelom sustavu i svim normalnim ljudima koji se boje za živote svoje obitelji!!! Kakva je to poruka ljudima?! Oni na vlasti mogu što hoće?!” napisao je ovaj Čepinac.

Prema našim informacijama, djelatnik o kojemu je riječ nije morao ići u samoizolaciju kad i njegova supruga jer je takva bila procjena epidemiologa. Načelnika, pak, napad na njega nije iznenadio.

- Znam ja tko to piše i jedino što mogu reći jest da takve može biti sram za ono što pišu i govore i tako stigmatiziraju jednu prekrasnu ženu koja se zarazila obavljajući svoj posao medicinske sestre u KBC-u Osijek, dakle radeći jedan human posao, kao i njezina muža, našeg vrijednog djelatnika. Najgore je što to čine oni koji su s njim do jučer bili u sjajnim odnosima, a sada bi ga linčovali da mogu - izjavio je Tonkovac.

Pojasnio je i zašto je bio kod djelatnika koji je u samoizolaciji, što se doista može protumačiti kao nepromišljen i opasan čin.

Tko je dijelio šunke

- Kod njega je ostao službeni automobil Općine i netko je morao otići po njega. Došli su djelatnici tvrtke Pestrid da dezinficiraju vozilo i ja sam otišao s njima, pričekao da to obave i preuzeo auto. Usput sam se, pazeći na socijalnu distancu i na udaljenosti od oko četiri metra, slikao s prijateljem i objavio svima da znaju da on nije bolestan te da i njegovoj supruzi želim oporavak - rekao je načelnik, demantiravši tvrdnje da je isti taj djelatnik prošli tjedan dijelio šunke po Čepinu.

- On i još jedna djelatnica podijelili su 140 paketa Crvenog križa za socijalno ugrožene osobe i one lošijeg imovinskog stanja. Učinili su to koristeći zaštitne maske i rukavice, bez izravnog kontakta s mještanima, kojima su pakete ostavljali na ulazu. Šunke je, pak, dijelio moj zamjenik Ivan Žeravica, također uz sve zaštitne mjere - istaknuo je Tonkovac koji je i sam nezadovoljan nekim dijelovima funkcioniranja sustava.

- U Čepinu imamo petero oboljelih, koji su se praktički svi razboljeli na svojim radnim mjestima. Dakle, nema lokalne transmisije. Ali, Općina i naš Stožer civilne zaštite, recimo, uopće ne znaju tko je sve od naših sumještana u samoizolaciji, što je velik problem kada nam ljudi dolaze u Općinu zbog nekih administrativnih pitanja, a mi ne znamo jesu li pod mjerom ili ne - rekao je načelnik općine Čepin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 15:35