AUSTRIJANCI PROTIV NUKLEARNE ENERGIJE

Swoboda: Hrvatskoj veto zbog nuklearke Krško? Ne. Osim toga, nuklearka se nalazi u Sloveniji

Za austrijsku javnu radioteleviziju Ö1 Swoboda je izjavio da se takav veto ne uklapa u politiku socijaldemokrata, a osim toga, istaknuo je da se sporna nuklearna elektrana nalazi u Sloveniji koja je članica EU
Zagreb, 141207.Kulturno informativni centar.Hannes Swoboda i Neven Mimica, predavanje o pristupanju Hrvatske EU.Foto: Ranko Suvar / Cropix
 Ranko Šuvar / CROPIX

Hannes Swoboda, austrijski socijaldemokratski zastupnik u EU parlamentu, danas se usprotivio prijedlogu o vetu hrvatskim pristupnim pregovorima zbog nuklerke Krško .

Za austrijsku javnu radioteleviziju Ö1 Swoboda je izjavio da se takav veto ne uklapa u politiku socijaldemokrata, a osim toga, istaknuo je da se sporna nuklearna elektrana nalazi u Sloveniji, koja je članica EU, te da je Hrvatska vlasnik polovice elektrane.

Swoboda je naglasio da bi se veto koristio samo u slučaju da Hrvatska ne ispuni pristupne kriterije na području pravne države.

Također, Swoboda je rekao da će se Austrija i dalje zalagati za odustanak od nuklearne energije u Europi, ali je istaknuo da takve prijetnje nisu ishodile nikakav rezultat u slučaju nuklearne elektrane Temelin u Češkoj.

Koruški je parlament prije dva tjedna usvojio zahtjev prema kojemu se od austrijske vlade traži korištenje prava veta na hrvatski pristup EU, ukoliko se Zagreb usprotivi gašenju nuklearke Krško. Taj zahtjev su podržale sve stranke, ali Swoboda se tada ogradio od svojih kolega socijaldemokrata koji su pokrenuli inicijativu.

Petra Bayr, glasnogovornica socijaldemokrata Austrije za pitanja okoliša, u petak je na istoj televiziji izjavila da "ne isključuje mogućnost veta" na pristupne Hrvatske EU, ali je tu izjavu vrlo brzo povukla, prenosi APA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:17