KAOS PRIJE POČETKA NASTAVE

Svim školama u Hrvatskoj pale su web stranice, a onda se pojavio novi problem – djelatnicima škola prestale su raditi službene e-mail adrese

 Neja Markičević / CROPIX

Nakon što su zbog tehničkih poteškoća svim školama u Hrvatskoj pale web stranice, pojavio se novi problem – učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima škola prestale su funkcionirati službene e-mail adrese. Svim zaposlenicima koji koriste adresu @skole.hr mailovi su od jutra bili nedostupni.

Pad službenih web stanica prouzročio je pojedinim školama problem zbog potrebe objave natječaja za zapošljavanjem, kažu ravnatelji škola. Škole imaju obvezu javne natječaje objaviti Zavodu za zapošljavanje, ali i na službenim web stranicama škola. Ravnatelji kažu kako zbog pada web stranica kasne s objavom natječaja za zapošljavanje, što smatraju dodatnim problemom, uz taj što roditelji učenika kojima u ponedjeljak počinje škola na školskom webu nisu mogli vidjeti obavijesti.

Preko Carnet mreže povezano je oko 2600 ustanova na 3800 lokacija u Hrvatskoj, a njihovi su korisnici učenici, nastavnici, profesori, znanstvenici. Carnet je njihova privatna mreža, a djeluje kao javna ustanova u sklopu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Iako službeno ne navode uzrok pada stranica škola i blokadu e-mailova, na mrežnim stranicama Carneta javljaju obavijesti o poteškoćama. Nastavnike, ravnatelje i roditelje su tako obavijestili kako su otklonjene poteškoće u sustavu mrežnih stranica škola, kao i da rade na optimizaciji sustava koja bi osigurala propusnost e-pošte s adresama @skole.hr. Šalju isprike zbog prouzročenih poteškoća te poručuju kako "rade sve kako bi što prije osigurali redovan rad sustava e-pošte".

Opovrgavaju informacije pristigle iz škola o tomu kako je do pada stranica i e-mailova došlo zbog promjena koje se unose u e-dnevnike škola zbog novosti koje se u njih uvode projektom Škole za život.

- To su dva različita sustava koja nemaju veze jedan s drugim. Poteškoće koje su se pojavile s web stanicama i mailovima nemaju veze s promjenama u e-dnevniku, odgovaraju u Carnetu, iz kojega poručuju kako "intenzivno rade na hardverskim poboljšanjima i optimizaciji upravljanja sadržajem kako bismo u najkraćem roku poboljšali performanse, odnosno ubrzali rad mrežnih stranica".

Iza 16 sati mail sustav je proradio, ali će, poručili su iz Carneta, zbog velikog broja mailova trebati neko vrijeme da se korisnicima isporuče zaostali mailovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:25