SAZNALI KAZNE

Svi su ostali šokirani kada su uhićeni: Dvojica 16-godišnjaka prošla su obuku za terorizam!

Maloljetnici su tri mjeseca na online platformi širili nasilne ekstremističke propagande i dijelili priručnik o 3D tiskanom oružju

Privođenje maloljetnika osumnjičenih za terorizam na Županijski sud u Velikoj Gorici

 Vanesa Pandzic/Cropix

Kad su krajem prošle godine na području Hrvatske uhićena dvojica 16-godišnjaka u sklopu akcije koju je provodio Europol s nacionalnim policijama nekoliko europskih zemalja i to čim su prikupili podaci o navodnoj desničarskoj skupini osumnjičenoj za terorizam, svi su ostali šokirani.

Jer, kako je otkriveno, meta pripremanih napada su trebale biti osobe istospolne seksualne orijentacije i transrodne osobe. No, osim za pripremu napada na homoseksualce, postoje indicije da su se pripremali napadi na osobe iz različitih etničkih i vjerskih skupina.

Srednjoškolcima se pozabavilo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu koje je, nakon provedenog tromjesečnog pripremnog postupka, protiv dvojice 16-godišnjaka osumnjičenih za kaznena djela obuke za terorizam iz članka 101. st. 1 i 2. te pripremanja kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom iz članka 103. a u svezi članka 97., podnijelo Županijskom sudu u Velikoj Gorici prijedlog za izricanje maloljetničkih sankcija.

image

Privođjenje maloljetnika osumnjičenih za terorizam na Županijski sud u Velikoj Gorici.

Vanesa Pandzic/Cropix

Tužiteljstvo tereti dvojicu maloljetnika da su od srpnja do početka studenog 2023. u dva grada na području Hrvatske počinili navedena kaznena djela s ciljem ozbiljnog narušavanja i uništavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura države i ozbiljnog zastrašivanja stanovništva na teritoriju Republike Hrvatske. Srednjoškolci su koristili online platformu i za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmjenu priručnika o oružju iz 3D pisača. Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju.

Uz predloženu maloljetničku sankciju, zagrebački tužitelji su Vijeću za mladež velikogoričkog Županijskog suda ujedno predložili i produljenje istražnog zatvora jer smatraju da postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Tako da će umjesto u školu, 16-godišnjaci i dalje nastaviti kratiti dane u pritvorskim ćelijama.

image

Privođenje maloljetnika osumnjičenih za terorizam na Županijski sud u Velikoj Gorici

Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:48