PROTIV BANDIĆA

SVI SU LUDI ZA ŠVALJEK:HDZ i HSLS počeli pregovoreza izlazak na izbore sazamjenicom gradonačelnika

Sandru Švaljek htio je i SDP, ali toj opciji nije sklona jer Milanovića smatra gubitničkom opcijom
Zagreb, 130315.Zamjenica gradonacelnika Sandra Svaljek, u hotelu Sheraton, otvorila je Prvi simpozij o zdravstvenim ustanovama grada Zagreba.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

Sandra Švaljek praktično je odlučila: bude li u Zagrebu prijevremenih izbora, ona će na njih izaći kao kandidat za gradonačelnicu, i to protiv dosadašnjeg šefa Milana Bandića. Kako Jutarnji saznaje iz izvora bliskih zamjenici gradonačelnika, u velikoj je mjeri dogovorena i kombinacija u kojoj bi se to moglo dogoditi.

Otkad je vrlo realnom postala mogućnost da će Zagreb morati ići na izvanredne izbore, Sandra Švaljek postala je najtraženija politička udavača. Pokušavaju je vrbovati zdesna i slijeva jer najveće stranke, SDP jednako kao i HDZ, u vlastitom kadrovskom bazenu teško mogu naći izglednog kandidata za gradonačelnika.

Karamarkova potvrda

Sa Švaljek je već u kontekstu stvaranja tzv. trećeg bloka razgovarao bivši predsjednik Ivo Josipović. Ali, njene se ambicije trenutno tiču Zagreba. SDP-ovoj ponudi da će podržati njenu gradonačelničku kandidaturu nije sklona jer Zorana Milanovića smatra gubitničkom opcijom. Preko Darinka Kosora, koji joj je u zagrebačkoj krizi držao stranu, Švaljek je najbliža savezu s HSLS-om, odnosno HDZ-om. Ozbiljni razgovori o tome već su obavljeni.

Tu je mogućnost potvrdio i šef HDZ-a Tomislav Karamarko. U intervjuu Večernjem on najavljuje da je njegova stranka u Zagrebu spremna na sve kombinacije. Može na zagrebačke izbore, kaže, izaći sa svojim kandidatom, ali je sasvim neočekivano izričito otvorio mogućnost da HDZ podrži i nekog nezavisnog kandidata.

Na pitanje kako se u to uklapa nezavisna Sandra Švaljek, Karamarko odgovara: “Ne mogu to komentirati, ali morate znati da se sve vrti oko nas i da je pojedinačno HDZ najjača stranka u Zagrebu”.

O sličnoj je opciji dan ranije u intervjuu Jutarnjem listu govorio i Darinko Kosor koji tvrdi da je njegov HSLS postigao dogovor s HDZ-om o zajedničkom kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika, s tim da njihova akvizicija za nasljednika Milana Bandića može dolaziti iz HDZ-ovih redova, ali može biti i nezavisni kandidat koji će imati podršku trojca HDZ, HSLS i HSS.

- Važno je da taj kandidat sigurno može pobijediti - rekao je Kosor. Ali, niti jedna od spomenutih stranaka nema takvog kandidata. Jedina koja protiv Bandića ima šanse njegova je zamjenica, pa Karamarko i Kosor očito najavljuju da je upravo ona njihov as iz rukava.

Sandra Švaljek trebala bi biti zajednički kandidat HDZ-a i HSLS-a. Razgovara se o opciji da Švaljek na izbore izađe kao nezavisni kandidat na listi HSLS-a, uz podršku HDZ-a. Odluka nije laka ni za jednu od involviranih strana. Osim za nejaki HSLS, koji je s takvom kombinacijom jedini na sigurnom dobitku. Savezom s HDZ-om, izravnim ili preko HSLS-a, Švaljek osigurava stranačku infrastrukturu koju sama nema. Ali je, s druge strane, muči pitanje koliko će svojim savezom s HDZ-om izgubiti. Bez obzira na to što Karamarko govori, HDZ u Zagrebu nije popularan. Prema nekim procjenama, bolje bi prošla kao nezavisni kandidat, nego s potporom HDZ-a.

Nema jedinstva

Ni u HDZ-u mogućnost pakta sa Sandrom Švaljek nije bez otpora.

- Znam da se s njom razgovaralo, i to je bila jedna ozbiljna priča, pogotovo jer ona ima potporu i nekih koalicijskih partnera - tvrdi nam izvor dobro upućen u zbivanja u HDZ-u. Međutim, dodaje, jedna se struja u HDZ-u jako protivi njenoj kandidaturi jer je smatraju bližom lijevoj opciji. U stranci bi bili mnogo sretniji da imaju vlastitog kandidata, pogotovo žele li nekog poslušnijeg, u čemu se aktualna zamjenica gradonačenika nije pokazala baš pouzdanom.

Osim toga, u slučaju da HDZ podrži Švaljek, jasno je da otpada svaka suradnja i koalicija s Milanom Bandićem za koju dio stranke još navija.

Ako nije Švaljek, tko su ljudi s kojima bi HDZ mogao u zagrebačku utrku? U stranačkim kuloarima zasad se ističu tri imena: saborski zastupnik Domagoj Milošević, potpredsjednik Sabora Željko Reiner i europarlamentarac Andrej Plenković.

- Nema o tome nikakvih konkretnih odluka, ali to su imena o kojima se razmišlja. Stranka oko toga nije jedinstvena. Postoje dvije jače struje, jedna koja zagovara Miloševića i druga koja zastupa Plenkovića, dok Reiner najlošije prolazi u tim kombinacijama - kaže naš sugovornik.

Ističe kako je Reiner dobar kandidat, ali smatra da mu nedostaje karizme. Milošević i Plenković za njega su druga priča.

Smjena Mikulića

- Obojica bi bili dobri, ali prednost ipak dajem Plenkoviću. Vjerujem da bi to bio pun pogodak - procjenjuje ovaj dobro upućeni član stranke. Na upit koliko je realno očekivati da Plenković napusti svoju dobru poziciju u Europarlamentu, kaže: - Neće to ići lagano, ali ako predsjednik bude inzistirao, sve je moguće. Štoviše, vjerujem da bi Plenković jedini mogao donijeti uspjeh.

Da se kalkulira imenima Miloševića i Plenkovića, potvrdilo nam je još nekoliko stranačkih dužnosnika. No, ističu kako bi u tom slučaju trebalo ispuniti i jedan uvjet, a riječ je o tome da onaj tko bude kandidat, preuzme i funkciju šefa zagrebačkog HDZ-a koju trenutačno obnaša Andrija Mikulić. - Time bi obojica, s obzirom na to da nisu dugogodišnji članovi stranke, dobili mogućnost da stvaraju svoju stranačku bazu u Zagrebu, ali i da uđu u Predsjedništvo stranke - kaže jedan od naših sugovornika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:42