MITO ZA OBNOVU OD POTRESA

Svi detalji akcije USKOK-a: Evo za što sumnjiče Ćiru, otkriveni vrtoglavi iznosi koji su plaćeni

Privedena su i tri vlasnika građevinskih tvrtki koje su za mito dobivale poslove sanacije
Osumnjičenog Nevena Blaževića Ćiru u kombiju je odvela policija, a iz njegova ureda u GSKG-u na Savskoj cesti u Zagrebu izuzeta je poslovna dokumentacija
 Srđan Vrančić/Cropix

Sanacija krovišta i dimnjaka stradalih u potresu u Mesničkoj ulici. Popravak porušenih dimnjaka i svjetlarnika u Boškovićevoj ulici. Sanacija cigle i visećih dijelova pročelja stradalih u potresu u Ilici 12. Sanacija zidova stradalih u potresu u Gundulićevoj ulici i tako dalje...

Sve su to poslovi koje je, prema optužbama iz najnovije akcije policije i USKOK-a, jedan rukovoditelj Gradskog stambeno-komunalnoga gospodarstva (GSKG) u proteklih godinu i pol dana u zamjenu za mito, dodjeljivao trojici privatnih poduzetnika, odnosno njihovim građevinskim tvrtkama.

image
Srđan Vrančić/Cropix

Prema istim optužbama, za mnogo poslova koji su varirali od nekoliko desetaka tisuća do nekoliko stotina tisuća kuna, dugogodišnji voditelj dispečerskog centra za hitne popravke GSKG-a Neven Blažević, kojega prijatelji zovu Ćiro, tražio je od poduzetnika 10% provizije ugovorenih radova ili bi pak dogovorio konkretan iznos nagrade za sebe. Istražitelji sumnjaju da je jednome od trojice osumnjičenih poduzetnika zaposlio suprugu u GSKG.

Unosan posao

Danas rano ujutro kriminalisti iz riječkoga odjela PNUSKOK-a su u Zagrebu uhitili Blaževića, ali i poduzetnike Slavišu Veljkovića, Marija Jurinića i Davora Režeka, vlasnike manjih zagrebačkih tvrtki za izvođenje građevinskih radova Exact d.o.o., Kum-grading te Daglop i Skela gradnja. Međutim, te su tvrtke, barem u prošlih godinu i pol dana, napravile vrlo unosne poslove s GKSK.

image
Šef Odjela hitnih intervencija GSKG-a Neven Blažević Ćiro
Srđan Vrančić/Cropix
image
Srđan Vrančić/Cropix

Npr. jednoj od njih je samo za sanacije nakon potresa u Mesničkoj GSGK platio oko 600.000 kuna. Druga je za sanaciju odvodnih cijevi i kanalizacije dobila 800.000 kuna. Saniranje dimnjaka i svjetlarnika u Boškovićevoj plaćeni su pak 500.000 kuna. Budući da se GSKG, tvrtka čiji je osnivač Zagrebački holding, financirana uglavnom iz pričuva stanara, razumljivo je bilo današnje zanimanje građana za ovu priču.

Krediti građana

Npr. neki od stanara zgrade morali su dizati kredite kako bi platili GSKG-u radove koje su dodijeljeni nekim od navedene trojice poduzetnika, jer im pričuve nisu bile dovoljno velike da bi se iz njih sanirali radovi - pogotovo popravljanje štete prouzročene dvama potresima, u ožujku i prosincu prošle godine.

- Nakon drugog, a ne prvog potresa, nama su se urušili dimnjaci. Morali smo dignuti oko 70.000 kuna kredita. Dimnjaci su sanirani, a mi otplaćujemo taj kredit na pet godina. Neki novac će nam valjda i vratiti jer smo podnijeli zahtjev - rekao nam je u telefonskom razgovoru jedan od stanara zgrade na Trgu Vlatka Mačeka 5. Namještanje posla sanacija te zgrade jedna je od optužbi koje se inkriminiraju osumnjičenicima.

image
Srđan Vrančić/Cropix
image
Srđan Vrančić/Cropix

No, ono što osumnjičenici sasvim sigurno nisu znali je da su od siječnja prošle godine bili pod tajnim mjerama riječkoga PNUSKOK-a i USKOK-a, koji su im uz naloge istražnih sudaca tajno snimali telefonske razgovore, snimali im kretanje i slično.

Te snimke, kao i uvijek u ovakvim slučajevima, predstavljat će važne dokaze USKOK-u u nadolazećem postupku. Zanimljivo je da su tajni izvidi počeli još lani u siječnju, dakle još prije prvoga potresa te da se osumnjičenicima, kako doznajemo, inkriminira da su dogovor o podmićivanju sklopili još tada. Iz toga proizlazi da namještanje poslova nije isključivo vezano uz potres.

No, sudeći prema opisu inkriminiranih radova, dva potresa koja su pogodila Zagreb znatno su uvećala opseg poslova u nadležnosti GSKG-a i sukladno tome poslova za koje postoji sumnja da su namještani. Važno je napomenuti da je osim funkcije šefa dispečera za hitne slučajeve, Blažević u GSKG obnašao još jednu jako važnu funkciju. Bio je predsjednik Povjerenstva za listu izvoditelja poslova GSKG. Ta funkcija mu je, smatraju istražitelji, omogućavala da utječe na odluke o dodjeljivanju poslova podizvođačima.

Tajni nadzor

Odakle policiji i Državnome odvjetništvu prve informacije o mogućima zloporabama i podmićivanjima u GSKG-u, zasad nije poznato, no evidentno je da su one bile dovoljne da uvjere sud da je potrebno dopustiti da Blaževića tajno snimaju.

Budući da se krenulo u finaliziranje akcije i uhićenje, izvjesno je da su u USKOK-u zaključili da su tajne mjere potvrdile prvobitne sumnje. Tijekom tih tajnih izvida, navodno, policija je snimila kako Blažević trojici "svojih" poduzetnika šalje ponude drugih tvrtki kako bi oni prepravili svoju ponudu i bili najpovoljniji.

Također navodno je Blažević često urgirao kako bi baš te tri tvrtke uvijek imale prioritet pri plaćanju.

image
Srđan Vrančić/Cropix
image
Srđan Vrančić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:53