IZAZVALI KAOS

Sveučilište u Rijeci slavilo veliku obljetnicu, pogledajte kako su reagirali ugledni akademici na goste iznenađenja

Sveučilište u Rijeci je osnovano 17. svibnja 1973., no, tradicija visokog obrazovanja u Rijeci seže u 1633.

Svečana akademija Sveučilišta u Rijeci

 Screenshot Hm/

Svečanom sjednicom Senata Sveučilišta u Rijeci u srijedu je u dvorani Exportdrva obilježena 50. obljetnica tog Sveučilišta, koje je, kako su ocijenili brojni sudionici, postalo nacionalni i regionalni primjer u visokom obrazovanju.

Sveučilište u Rijeci je osnovano 17. svibnja 1973., no, tradicija visokog obrazovanja u Rijeci seže u 1633., kada je osnovan Isusovački kolegij u Rijeci, koji je priznao i car Ferdinand II. Habsburški pa se ove godine obilježava i 390 godina tradicije visokog obrazovanja u Rijeci.

Kako je istaknuto, u 50 godina Sveučilište u Rijeci postalo je nacionalnim i regionalnim primjerom u visokom obrazovanju te osobnom i profesionalnom razvoju akademskih građana, koji su društveno osviješteni, odgovorni i aktivni članovi zajednice, djeluju i doprinose stvaranju sigurnijeg, prosperitetnijeg i ugodnijeg ozračja za život i odrastanje onih koji dolaze.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija rekla je kako nasljeđe Sveučilišta tvori snažan rad njegovih sastavnica, da su na početku i kraju svega ljudi koji ga čine te da riječko Sveučilište želi biti europsko sveučilište budućnosti.

Naglasila je potrebu za promjenama i prilagodbama te da je formula riječkog sveučilišta otvorenost u strukturiranoj, inovativnoj i dugoročnoj suradnji te povezivanju.

Sveučilište u Rijeci čini 20 tisuća ljudi, više od 16 tisuća studenata, ima 368 studijskih programa, povezano je s više od tisuću sveučilišta u svijetu, a provelo je 109 projekata financiranih iz EU fondova, istaknula je rektorica.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Rektorskog zbora Stjepan Lakušić rekao je da je riječko Sveučilište postalo jedno od najvažnijih visokoobrazovnih institucija u Hrvatskoj i šire. Naša suradnja temelji se na zajedničkoj viziji i cilju, stvaranju svijeta u kojem će znanje, inovacija i transfer tehnologije transformirati i poboljšati kvalitetu društva u cjelini, istaknuo je.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je da je Sveučilište u Rijeci izašlo iz višestoljetne tradicije visokog obrazovanja na području Rijeke, a obrazovanje, znanost i inovacije ključni su za razvoj društva, ekonomski rast i konkurentnost.

Rijeka je oduvijek bila grad napretka i otvorenosti, rekao je je i nastavio da se u tom gradu odvija veliki investicijski ciklus. Pri kraju je Rijeka Gateway projekt modernizacije luke i cesta D 403 koja će povezati terminal na Zagrebačkoj obali s mrežom autocesta, a spomenuo je i skoru izgradnju nove ACI-jeve marine u Porto Barošu, ulaganja u željeznicu, izgradnju nove bolnice i druge projekte.

Savjetnica predsjednika RH za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković kazala je da predsjednik Zoran Milanović iskreno cijeni posvećenost Sveučilišta kvalitetnom obrazovanju, njegovu suvremenost, progresivnost i fleksibilnost.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića pozdrave i čestitke uputila je saborska zastupnica Majda Burić.

Gradonačelnik Marko Filipović rekao je da je suradnja Grada i Sveučilišta korektna i kvalitetna, da im se razvojne strategije preklapaju. Jedino nas sinergija i zajedništvo mogu voditi boljem životu sugrađana temeljenu na znanju i inovacijama, istaknuo je.

Na svečanosti su istaknutim znanstvenicima i uglednim javnim osobama - rektoru Sveučilišta Ruhr u Bochumu Martinu Paulu i profesorici Kraljevskog tehnološkog instituta u Stockholmu Danici Kragić Jensfelt dodijeljeni počasni doktorati, kao najviša priznanja koje Sveučilište dodjeljuje za poseban doprinos od trajnog značenja.

Svečanost je završila nastupom ovogodišnjih hrvatskih predstavnika na Eurosongu, grupe Let 3.

Nakon ‘Mame ŠČ‘, riječki rokeri izveli su i stariji hit ‘Ero s onoga svijeta‘ što je na noge diglo i poslovično suzdržane članove akademske zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 15:21