ROĐENDAN HRVATSKE

Svečano primanje povodom Dana državnosti u Uredu predsjednika Ive Josipovića

U prigodi Dana državnosti, 25. lipnja, hrvatski predsjednik Ivo Josipović upriličio je svečano primanje za predstavnike političkog, društvenog, kulturnog, znanstvenog i vjerskog života Hrvatske te za članove diplomatskog zbora, poručivši kako za rođendan demokratske i samostalne Hrvatske može poželjeti razvoj, zrelost i odgovornost.

Blagdan kojeg obilježavamo za tjedan dana prilika je da se prisjetimo onoga dana, 25. lipnja 1991., kada je Republika Hrvatska proglasila državnu neovisnost, rekao je predsjednik Josipović.

Rekao je kako je ta odluka donesena u trenutku kada još nije bilo izvjesno da će nas druge zemlje priznati. "Uslijedila je agresija i rat, koji nam je nametnut, koji nikako nismo željeli. Naše misli i ovom prilikom, kada proslavljamo našu državnost, idu prije svega onim hrabrim građanima, našim braniteljima, koji su za slobodu, demokraciju i državnu neovisnost žrtvovali najviše što su imali, svoj život", kazao je Josipović izrazivši i ovom prigodom zahvalnost i odajući počast hrvatskim braniteljima.

Naglasio je kako su u nešto više od dva desetljeća za dobrobit Hrvatske i njezin prosperitet radili mnogi naši građani.

"Ni jednu zemlju ne čine samo političari, niti samo javne i poznate osobe. Svaka je zemlja ono što su njezini ljudi. Naši ljudi su - u teškim i dobrim vremenima - pokazali da vole svoju zemlju i da su spremni učiniti što treba za njezin napredak", rekao je Josipović.

Poručio je kako više nema nikakve dvojbe ni kod nas, ni u svijetu, da je Hrvatska jedna "potpuno normalna" zemlja. Ne idealna, jer takvih zemalja nema, ali ne ni zemlja - problem, kazao je Josipović.

Josipović je napomenuo kako će Hrvatska za godinu dana postati punopravna članica Europske unije. "Možda je ovo prilika da još jednom ponovimo da na članstvo u Europskoj uniji gledamo kao na veliku priliku. Od nas ovisi hoćemo li je iskoristiti. Spremni smo raditi s drugima, biti aktivan partner svima, i onim zemljama koje su već članice Europske unije i našim susjedima koji su na putu da to postanu, kao i drugim zemljama svijeta čija se politika temelji na ideji slobode i međusobnog poštivanja", rekao je Josipović.

Poručio je da vremena nisu ni jednostavna, ni laka, ali da je bilo i težih. "Treba nam promišljena, odgovorna i zrela vizija daljnjeg razvoja. Treba nam konzensus volje i akcije, kako bismo na najbolji mogući način odgovorili izazovima vremena. Treba nam znanje i kompetencija. Ako mogu nešto poželjeti za ovaj veliki blagdan, za rođendan demokratske i samostalne Hrvatske, onda bih to onda mogao izraziti u tri riječi: razvoj, zrelost, odgovornost", kazao je Josipović.

Svim građankama i građanima Republike Hrvatske srdačno je čestitao Dan državnosti - rođendan naše Domovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:27