HRVOJE ZEKANOVIĆ

‘Šveba se ne smije izabrati, no ne postoji ujedinjena oporba. Suverenisti nisu izvodili cirkus s društvancem‘

Nikola Grmoja uzvratio mu je da se, kada je oporba zauzela govornicu, nije radilo o cirkusu oporbe, nego vladajućih
Hrvoje Zekanović
 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović najavio je u utorak da će Hrvatski suverenisti glasovati protiv imenovanja Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, a kolegama iz oporbe poručio da se pritom ne misle s njima grliti, niti uzurpirati saborsku govornicu.

"Uz dužno poštovanje prema kolegama meni s lijeva iz Možemo!, SDP-a…, ne mislimo se s vama grliti, niti ikada uzurpirati govornicu. Oporba smo i potrudit ćemo se da srušimo vlas HDZ-a i SDSS-a, ali nismo za cirkus, nego da Sabor ima dignitet", rekao je Zekanović u slobodnom govoru.

Naglasio je i da u Saboru ne postoji nikakva ujedinjena oporba, da se Suverenisti ni s kim nisu ujedinili. "Pa kad se okupi društvance oko govornice, molim medije neka znaju da tamo nisu Suverenisti i ne izvode cirkus", poručio je.

Istaknuo je i da je Šveb kandidat "koji se ne smije izabrati", a "ujedinjenu oporbu" pozvao da Suvereniste podrže u organiziranju referenduma o uvođenju eura.

Ujedinjena oporba napustila saborske klupe i zauzela govornicu

Nikola Grmoja (Most) uzvratio mu je da se, kada je oporba napustila saborske klupe i zauzela govornicu, nije radilo o cirkusu oporbe, nego vladajućih koji su, kazao je, u proceduri Švebova imenovanja kršili saborski Poslovnik i zakone.

Nemojte pomagati vladajućima, rekao je Zekanoviću i naglasio da svaki referendum ima podršku Mosta.

Petrov: Na pomolu možda savršena ekonomska oluja

Podsjećajući na rast cijena energenata, ali i drugih proizvoda, zastupnik Božo Petrov (Most) izjavio je da u ovom trenutku imamo na pomolu "možda savršenu ekonomsku oluju".

Nakon upumpavanja novca u sustav zbog epidemije imamo manjak proizvoda, rast cijena, potencijalni rast kamatnih stopa, sve to nas možda čeka, naveo je i upitao što je konkretno država napravila po ovom pitanju, što je napravio HNB.

Guverner Boris Vujčić, koji je u Sabor došao na traženje Mosta, rekao je tada da se ne događa ništa ozbiljno, nije naveo nijedno konkretno rješenje, kazao je Petrov i podsjetio kako je Vujčić desetak dana kasnije rekao da bi krediti u eurima i bez fiksne kamate mogli skočiti i do 20 posto.

Je li mu se prosvijetlila pamet u roku deset dana, da to nije znao kad je bio u Saboru, ako nije znao, onda nije za ovu funkciju, ako je znao onda se ponašao nekorektno, pa i pokvareno prema hrvatskoj javnosti, ustvrdio je Petrov.

IDS: Katastrofalni rezultati za pomoć vinarstvu

Emil Daus (IDS) izrazio je nezadovoljstvo "katastrofalnim rezultatima" natječaja za pomoć sektoru vinarstva. Od 388 prijavljenih, novac je osiguran novac za samo 44 vinarije, ispod crte ostalo je gotovo 90 posto prijavitelja, naglasio je.

Istaknuo je da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi to objasnila nedovoljnim sredstvima za financiranje svih prihvatljivih projekata. Čovjek se stvarno pita tko je tu lud, kazao je Daus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:58