DOLAZI I BEROŠ

SVE TEŽA SITUACIJA U NOVOM ŽARIŠTU KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ Dvoje bolesnika primljeno u KBC Osijek, kasnije otkriveno da su zaraženi

 
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić
 Screenshot FB

Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite rekao je kako je Osijek novo žarište epidemije. Najavio je da će tijekom dana posjetiti taj grad kako bi tamošnjim zdravstvenim djelatnicima pružio potporu.

Kako je na današnjoj presici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije otkrila prof. dr. sc. Ljiljana Perić, v.d. predstojnice Klinike za infektologiju KBC-a Osijek, jučer su dvije osobe zaprimljene u bolnicu, a tek kasnije je kod njih utvrđena zaraza koronavirusom.

- Dvije osobe su prošle trijažu, epidemiološki podaci su bili negativni. Nisu rekli ništa, kasnije je utvrđeno da su zaraženi. Riječ je o dvoje teških bolesnika. Daljnjom obradom utvrđeno je da su koronapozitivni. Nažalost, ovakve situacije se događaju. Ostali bolesnici su relativno dobro. Jedan dio ćemo pustuti kući. Ukupno imamo dva bolesnika na respiratoru. Dakle, ova gospođa koja je primljena jučer i ovaj pacijent od prije. Situacija je pod kontrolom, poduzimamo sve mjere. Ukupno pozitivnih u županiji je 26 - rekla je.

- Situacija se iz dana u dan pogoršava, ali to je sve očekivano. Možemo očekivati još novooboljelih, epidemiolozi su na terenu, za svakog se pohvataju kontakti. Testiranje će se uskoro nastaviti i u KBC-u Osijek - rekao je šef Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Zlatko Pandžić.

Načelnik policijske uprave Osječko-baranjske županije Ladislav Bece još je jednom upozorio sve građane da su se dužni pridržavati svih uputa Stožera. - Imamo pripremljenih dodatnih 200 kreveta za oboljele, o vašem ponašanju ovisi hoće li biti popunjeni - rekao je.

Novinari su ravnatelja osječke bolnice pitali je li bilo propusta u bolnici, zašto dolazi ministar Beroš te je li istina da su se zaraženi bolesnici vozili s jednog odjela na drugi. - Neki liječnici su u samoizolaciji, za sada nema zaraženih liječnika. Ne mogu komentirati najave o smjenama u bolnici - rekao je ravnatelj osječkog Kliničkog bolničkog centra Željko Zubčić.

Istra: Još troje zaraženih

Od devetnaest uzorka brisa s područja Istarske županije, koji su dostavljeni u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", tri pozitivno na koronavirus (COVID-19).

Radi se o poznatom kontaktu već pozitivnih osoba, priopćili su iz istarskog Stožera civilne zaštite. Tijekom jučerašnjeg dana uzeto je petnaest novih uzoraka brisa. (Barbara Ban)

Rijeka: Četiri nova slučaja

Ukupno su četiri nove zaraze koronavirusom potvrđene na području primorsko-goranske županije i broj se sada popeo na 30, potvrdili su iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu.

U tu brojku nije uključena osoba koja je izliječena, nulti pacijent iz Parme, a valja napomenuti da se čeka i rezultat drugog testa za osobu iz njegove obitelji kojoj je prvi test bio negativan, pa bi se broj izliječenja uskoro trebao popesti na dva.

Od 30 osoba s koronavirusom, 26 ih je hospitalizirano u KBC-u Rijeka, dok se četvoro s blažima simptomima liječi kod kuće, pod nadzorom epidemiologa. Na žalost, jedna je osoba, zbog nešto teže kliničke slike, priključena na respirator.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je da, na sreću, za sada nemamo značajniku uzlaznu krivulju oboljenja od koronavirusa u PGŽ, a ukoliko se budemo držali svih mjera, imamo šansu zaustaviti zarazu. (Luka Benčić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 03:55