TOMO MEDVED

‘Sve političke opcije pozivam da se suzdrže od svakog oblika govora koji se može tretirati kao govor mržnje‘

Ministar branitelja i potpredsjednik Vlade istaknuo je kako ga zabrinjava pojedinačna pojava radikalizma u društvu.

Tomo Medved

 Damir Krajac/Cropix

Potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost Tomo Medved gostovao je u Dnevniku HTV-a te je tom prilikom govorio o čemu se raspravljalo na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na zatvorenoj je sjednici, na kojoj je sudjelovao i premijer Andrej Plenković, raspravljao o napadu na Banske dvore u listopadu 2020. godine. Sjednica je sazvana nakon što je premijer više puta iskazao nezadovoljstvo time kako su mjerodavne institucije i službe odradile posao u vezi s istragom napada.

- Napad iz 2020. godine pokazao je svu prijetnju od radikaliziranih pojedinaca u Republici Hrvatskoj i u tom napadu zadovoljena su sva tri osnovna elementa koje definira terorizam: Uporaba sile i nasilja, izazivanje straha i užasa te politički karakter. Jasan je politički karakter i objašnjava metu na Markov trg, rekao je u uvodu Tomo Medved.

Na pitanje s čim povezuje pojavu radikalizma u društvu odgovorio je kako je važno da su se sva tijela složila kako je ovdje riječ o terorističkom i neprihvatljivom činu.

- Bitne su poruke koje su poslane sa saborskog Odbora: Pozivaju se sva tijela i nadležne službe na nastavak istraživanja kako bi razjasnili sve okolnosti počinjenja napada na Markovom trgu, posebice ako postoje poticatelji i pomagači počinitelju. Apostrofiran je poziv svim saborskim zastupnicima i svim državnim tijelima, svim drugim akterima koji djeluju u javnom prostoru na bezuvjetnu osudu svakog oblika radikalizma, govora mržnje i nasilja u društvu, rekao je.

Rekao je kako svjedočimo već duže vrijeme da se u javnom prostoru, poglavito na društvenim mrežama, pojavljuju oblici govora mržnje.

- U političkom diskursu, na društvenim mrežama i u pojedinim medijima dolazi do neprihvatljive komunikacije. U skladu sa zaključkom Vlade, nakon počinjenja ovog terorističkog čina, Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti je održala svoju sjednicu gdje smo donijeli konkretne mjere koje bi trebale biti odgovor svima u segmentu smanjivanja govora mržnje u javnom prostoru i uspostavi odgovarajućeg dijaloga, a sve u cilju kako bi se smanjio govor mržnje u javnom prostoru, rekao je.

Medved je rekao kako se poziva sve u javnom prostoru, a tu su politike i predstavnici političkih opcija, da se suzdrže u komunikaciji u Saboru, komunikaciji putem medija i komunikaciji putem društvenih mreža od svakog oblika govora koji se može sagledati u svjetlu poticanja na agresivno ponašanje ili novačenja novih počinitelja ovakvih djela.

Istaknuo je kako ga zabrinjava pojedinačna pojava radikalizma u društvu.

- To treba zabrinjavati i sve nas. Svaki dan treba učiniti jedan iskorak, da dobro promislimo prije nego izgovorimo određene riječi prije nego se obratimo svojim članovima u političkom prostoru. Jedno je definicija političke borbe u političkoj areni, a drugo je širiti svoj govor koji se može tretirati kao govor mržnje koji može biti prihvaćen od strane ranjivih osoba ili osoba koje su podložne prihvaćanju takvih teza, osoba koje nemaju razvijen osjećaj što se može podrazumijevati pod govor mržnje ili poticanje na radikalizaciju u odnosu na one ciljeve koje želimo postići, zaključio je Medved.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:18