DIJABETES

Sve osobe na četiri i više doza inzulina ostvarit će pravo na najpopularnije senzore

Proizvođač najpopularnijih senzora u Hrvatskoj je značajno spustio njihovu cijenu prema HZZO-u

Anela Novak

 Privatna arhiva

Dobra vijest za dijabetičare. Danas je na 80. redovnoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u redovnoj proceduri među ostalim odlukama utvrđene su izmjene i dopune indikacije broj 306 za uređaj i senzor FreeStyle Libre Flash Glucose Monitoring System i senzor FreeStyle Libre 2 Flash Glucose Monitoring System.

Riječ je o senzorima koji umjesto bolnog vađenja krvi iz prsta sada bezbolno mjere glukozu, imaju alarme za visoke i niske šećere, a kompletni nalazi momentalno preko interneta mogu biti dostupni i liječnicima! Sve osobe na četiri i više doza inzulina, bez obzira na tip dijabetesa, ostvarit će pravo na najpopularnije senzore u Republici Hrvatskoj, a ova odluka stupa na snagu za 14 dana.

Proizvođač najpopularnijih senzora u Hrvatskoj je značajno spustio njihovu cijenu prema HZZO-u. Zajedno sa preporukama dijabetološke struke i traženjima udruga oboljelih od dijabetesa to je bio ključan argument HZZO-u da ovoj osjetljivoj, mahom radnoj populaciji, proširi prava na Život s manje boli!

Dogovorena je sveukupno niža otkupna cijena što će značiti da će HZZO u prvoj godini ostvariti i određene uštede, a senzore će moći koristiti veći broj osoba s dijabetesom!

Logičan, odgovoran i transparentan potez HZZO-a te povećanje broja korisnika senzora u Hrvatskoj će dodatno potvrditi da je naše tržište zanimljivo svim proizvođačima ove moderne tehnologije!

Prije 5 godina su zahvaljujući inicijativi "Za život s manje boli", podršci dijabetološke struke, ali i pokroviteljstvu tadašnje Predsjednice Republike Hrvatske, te podršci Premijera, Ministarstva financija, Ministarstva zdravstva i brojnih drugih; senzori ušli u opću upotrebu kod osoba s tip 1 dijabetesom! HZZO ih je tada počeo financirati, a danas je pravo na senzore ostvarila i sljedeća grupacija osoba s dijabetesom! Osobama s tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina su senzori u ovom trenutku uistinu najpotrebniji.

Dijabetologinja Anela Novak je ispred stručnog dijabetološkog društva HDED-HLZ, sukladno službenoj proceduri, poslala HZZO-u preporuku da i osobe s tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina ostvare pravo na senzore.

Inicijativu HDED-HLZ-a su podržala još najmanje dva stručna društva u Republici Hrvatskoj: Hrvatsko dijabetološko društvo i Hrvatsko društvo za dijabetes, te brojni eminentni dijabetolozi. Palicu su potom preuzela brojna udruženja osoba s dijabetesom te portal naInzulinu.com i nastavili kontinuirano zagovarati i argumentirati da se ovo veliko proširenje prava za osobe s dijabetesom uistinu i dogodi.

HZZO je zbog brige za financijski proračun pristupio pregovorima sa proizvođačem kako bi izborio što nižu cijenu i potom uz uvažavanje svih medicinskih argumenata potvrdio pravo na senzore i za dio osoba s tip 2 dijabetesom!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 02:42