SELFIJI I VESELE KARMINE

Sve o ovom sazivu Sabora stane u upadicu koja je upućena Raspudiću nakon što se pozvao na članak 238...

Oporba je napokon našla dodirnu točku s vladajućima: raspuštamo se, složilo se svih 143 zastupnika, svi koji su se došli oprostiti sa svojim radnim mjestom. Oporba u nadi da je to kraj HDZ-a. HDZ, pak, "relaksiran" u uvjerenju da će dobiti i treći mandat za redom

Prizori iz Hrvatskog sabora

 /Cropix

Nitko danas nije zdvajao niti žalio nad krajem Desetog saziva Sabora. Kompletna oporba kao da je napokon našla dodirnu točku s vladajućima: raspuštamo se, složilo se svih 143 zastupnika, svi koji su se došli oprostiti sa svojim radnim mjestom. Oporba u nadi da je to kraj HDZ-a. HDZ, pak, "relaksiran" u uvjerenju da će dobiti i treći mandat za redom.

Po svemu, to su sasvim vesele karmine koje zadnji put u ovoj postavi u gotovo praznoj sabornici u jutarnjim satima počinju s opaskom Mostovog Marina Miletića - "ja 24 posto zastupnika uopće ne bih prepoznao na ulici". Karminama dominiraju pokliči, najžešći je onaj Katarine Peović. Zastupnica Radničke fronte svoj posljednji saborski govor u ovom mandatu posvećuje kritici Lex AP-a koji će "prikeljiti flaster na usta novinara, ali i izvora koji bi im mogli odati neke informacije", upozoravajući da svaka represija rađa bunt na ulici, i završava s parolom "Smrt fažizmu, sloboda narodu".

Odmah skače HDZ-ov Josip Đakić: "slobodu bivšem mužu trebate dati, a onda narodu". Dario Hrebak, HSLS, mu se pridružuje: "Smrt fašizmu, ali i smrt komunizmu" i podbada Peović kako kolege iz Fokusa tom parolom neće biti oduševljene.

Desnica ima svoj kontrapunkt, Marijan Pavliček, Hrvatski suverenisti, svoj posljednji govor drži u kondicionalu: "ako smatrate normalnim što je 400.000 ljudi napustilo Hrvatsku, ako smatrate normalnim deficit od četiri milijarde eura, zaštitu šefa HEP-a i njegovu bespravnu gradnju, četničke spomenike u Borovom selu, onda glasajte za HDZ" i zaključuje ga s Bog i Hrvati.

Oporbenoj plimi pridružuje se i pjesnički raspoložen HDZ-ovac Goran Ivanović: "Kad u svibanj rascvjeta se plavo cvijeće oporba se oporavit‘ neće!" Nino Raspudić, Most, poziva se na članak 238. i povredu Poslovnika pa mu netko iz redova vladajućih dobacuje "nos ti posran".

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zaziva mir i dobro: "dajte štitite integritet sebe i institucije", i on ima svoj politički manifest: "Ako smatrate da nije u šoldima sve, glasajte za HDZ". Ratobornima Jandroković poručuje da neće s njima polemizirati, već "šalje poruke čiste nepatvorene ljubavi", ali ubrzo će morati dodati da to vrijedi samo za Mariju Selak Raspudić, ali ne i za njezinog stranačkog kolegu Zvonimira Troskota.

Sabornicom se izmjenjuju prigodni oproštajni govori. Kao da su na svadbi, zastupnici se zahvaljuju biračima, posipaju pepelom ako im se omakla po koja teška riječ, obećavaju da će drugi put, naravno ako ih izaberete, biti još bolji. Dario Hrebak oprašta svima koji su vrijeđali. Davorko Vidović, Socijaldemokrati, drži old school politički govor, zaziva vrijednosti socijaldemokracije, dobrote i humanizma. Neki drže mobilizacijske govore; Sandra Benčić, Možemo!, poručuje da je HDZ zemlju pretvorio u čekaonicu u kojoj se mjesecima čeka na zdravstveni pregled i godine za sudsku presudu. Neki sabiru svoje rezultate. A većina HDZ-ovaca kao da je anestezirana, njihova je oproštajna mantra koju variraju cijeli dan, a najviše Željko Reiner: uljuđenost i optimizam.

Posljednje rafale oporba je ispalila na Lex AP, kako su kolokvijalno nazvane izmjene Kaznenog zakona kojim se uvode dva nova kaznena djela, femicid i curenje informacija iz sudskih istraga.

Šef SDP-a Peđa Grbin zaželio je svima sretan dan raspuštanja Sabora, uz napomenu da darovi koji se donose na ovaj praznik nisu onakvi kakve dobar dio Hrvatske želi: ne žele ih novinari, zviždači i svi oni koji se žele boriti protiv kriminala. "Ovaj zakon je namijenjen da se dimnom zavjesom prikrije krađa i korupcija", poručio je Grbin.

"Dar čeka državna blagajna od Grbina koji je ‘drpio‘ 7000 eura", uzvraća mu Hrvoje Zekanović, HDS. Kakav je to zakon u kojem mora izrijekom pisati da se novinare i zviždače neće proganjati i da će štititi javni interes, retorički pita Marija Selak Raspudić i nudi odgovor: "samo onaj kome u temelju piše da će činiti suprotno. Anka Mrak Taritaš, Glas, pita postoje li dva HDZ-a, domaći i briselski budući da je Karlo Resler u Europskom parlamentu glasao za uredbu o slobodi medija koja je drugačija od Lex AP-a. Dalija Orešković, SsiP, smatra da je premijer Andreja Plenković prevario sve žene jer je pod krinkom femicida podvalio curenja informacija iz istraga.

Ipak, Lex AP prolazi, vladajući pokazuju 77 ruke koje su im bile stabilne pune tri i pol godine, uz 60 protiv i jednog suzdržanog.

Izglasan je i Zakon o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske koji predviđa pet programskih mjera za rješenje višedesetljetnog problema zaštićenih najmoprimaca i vlasnika stanova. Zakon koji vlasnicima stanova osigurava pravo na povrat imovine i isplatu tržišne najamnine, a najmoprimcima po povoljnim uvjetima stjecanje prava vlasništva, ima širu podršku: 115 zastupnika je za, 15 protiv i devet suzdržanih.

Dok traje sjednica jedva da ima uzbuđenja na saborskim hodnicima, kafić je opustošen, a premalo ćakule i premalo druženja i inače je pratilo Deseti postav. Zakratko će živnuti scena kad se raspušteni zastupnici u potrazi za novim mandatom razmile po Saboru. Rade selfije. Najednom se sa saborskih stepenica, gdje se "pošlihtavaju" SDP-ovci za svoj zadnji Deseti snimak, prolamaju grleni uzvici sreće. Što ju je izazvalo? Reporterka Nove TV Sabina Tandara Knezović pita hoće li svi zastupnici koji se sada slikaju biti na listi. Šef SDP-a Peđa Grbin potvrđuje. Nitko i ne pokušava sakriti oduševljenje. HDZ-ovci masovno odlaze, prepuštajući veteranu Reineru i Nikoli Mažaru da podvuče bilancu pod njihov rad.

Čeka se u redu za mjesto u dvorani Ivana Kukuljevića, gdje lideri stranaka okruženi kolegama podvlače crtu na ono što su uspjeli i na ono za što bi im dobro došao još jedan mandat. Prvi su Socijaldemokrati. I sve je dobro dok u hodniku za glasovir ne sjednu Anka Mrak Taritaš i Dalija Orešković. Udruženim snagama proizvode zvuke pjesme "Love story". Buka je takva da nadglašava Vidoviću kritiku nedostatka reformi i kancelarskog tipa vladavine koji je okljaštrio rad Sabora. SD-ovci se bune pa one spuštaju poklopac i zasad odustaju od glazbene karijere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:50