PREMIJER SA STOŽEROM

‘Sve mjere se produljuju, eventualne nove se razmatraju. Komentari s Pantovčaka? Jadni, patetični‘

Plenković je rekao da su moguće eventualne nove mjere koje se tiču nastave na sveučilištima i rada od kuće
Andrej Plenković na sastanku sa Stožerom civilne zaštite
 Andrej Plenković/Twitter

Premijer Andrej Plenković obratio se u nedjelju novinarima nakon sastanka s članovima Stožera civilne zaštite te je najavio da postojeće mjere suzbijanja epidemije koronavirusa ostaju na snazi, tj. da se produljuju.

- Sva ograničenja koja su na snazi danas, nastavit će se i od sutra nadalje. Situacija je i dalje opasna, no što se više budemo pridržavali mjera, stanje će biti lakše, kazao je premijer. - Razmatraju se eventualne dodatne mjere koje bi mogle ići u pogledu razmatranja opcija i konzultacija s ministrom znanosti i obrazovanja oko online nastave na sveučilištima i mjere je koje se odnose na mogućnosti rada od kuće, dodao je.

U svakom slučaju, ona temeljna ograničenja koja postoje će se od sutra u ponoć nastaviti primjenjivati do daljnjega, napomenuo je.

Poručio je da je situacija i dalje ozbiljna te apelirao na pridržavanje poruka i mjera Stožera kako bi zaraza koronavirusom bila što manja.

Od ponedjeljka u 11 sati Stožer civilne zaštite vratit će se praksi redovitih konferencija za medije u intervalima ponedjeljak, srijeda, petak kako bi javnost imala bolji uvid u sve ono što se trenutno događa i mjere koje se poduzimaju.

- Brojevi u proteklih osam dana govore o stagnaciji novozaraženih, unatoč određenom rastu danas u odnosu na jučer i prošlu nedjelju. Kada se to iznivelira, možemo konstatirati da bilježimo stagnaciju broja zaraženih. Što se tiče kapaciteta zdravstvenog sustava, oni su u stanju iznijeti ovaj pritisak, rekao je Plenković.

Današnji broj hospitaliziranih (1396) i umrlih (42) efekti su dinamike zaraze od prije nekoliko tjedana, a ministar zdravstva Vili Beroš i članovi Stožera sigurni su da kapaciteti zdravstvenoga sustava, uključujući i intenzivnu skrb, nisu ni na koji način dovedeni u pitanje, dodao je.

Očekujem da novo vodstvo KB-a Dubrava situaciju dovede u red

Vezano za slučaj KB-a Dubrava, gdje je nepoznati počinitelj u subotu namjerno provalio u razvodni ormarić za struju, zbog čega je bez struje ostao dio drugog kata na kojem nisu smješteni pacijenti, Plenković je rekao da ga je Beroš o tome obavijestio i da je situacija sanirana.

- Nije dobro da se događaju takve situacije koje za posljedicu imaju nestanak struje u jednoj od bolnica koja je i inače najbitnija u Zagrebu, a posebno sada. Očekujem od novog vodstva bolnice da to dovede u red i da bolnica funkcionira onako kako bi trebala u ovim okolnostima, poručio je.

Vezano za posebne mjere po pojedinim županijama i Gradu Zagrebu, rekao je da je u mjerama Nacionalnog stožera ostavljena mogućnost za strože mjere od onih na nacionalnoj razini, sukladno pojedinim žarištima te da oni mogu "uvoditi sve što smatraju primjerenim, u dogovoru s Nacionalnim stožerom".

Plenković nije htio spekulirati o projekcijama mogućih brojki zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, poručivši da na tome rade stručnjaci.

- Ne kanim, niti itko od od nas kani, spekulirati s brojevima u tom smislu. Vidite i sami da smo i danas u situaciji da imamo najveći broj umrlih. Važno je da se s ovim mjerama smanji zaraza a, sukladno tome, da trendovi za koji tjedan budu drukčiji od ovoga što je danas, poručio je.

Odgovor Pantovčaku

Plenković e poručio da će se komunikacija njega i predsjednika Republike na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost odnositi samo na teme "koje su doticaj, sukladno Ustavu i Zakonu", a poručio je i da neće dozvoliti vrijeđanje svojih najbližih suradnika.

Rekao je to upitan kako komentira nastavak oštre retorike između Ureda predsjednika Republike i Banskih dvora, nakon današnjeg priopćenja Ureda predsjednika o dostavi poziva za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Mogu to komentirati otužno, smiješno, jadno, patetično, kako god želite. Nadam se da će naslovnice sutra zavapiti - 'Dosta!'. To bi isto bilo dobro", rekao je premijer te u izjavi posebno apostrofirao glasnogovornika Ureda predsjednika Nikolu Jelića kojeg je prozvao za maliciozni bezobrazluk te rekao da mu vrijeđa najbliže suradnike.

Ured Predsjednika Republike danas je, naime, poslao priopćenje koje potpisuje glasnogovornik Jelić, u kojem, među inim, stoji da predsjednik Republike Zoran Milanović nije dobio od predsjednika Vlade Plenkovića nikakav prijedlog za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost te da je "tvrditi drugačije, kao što to putem Twittera čine iz Vlade, već viđeni primjer yutelovskog obmanjivanja javnosti".

Plenković je u izjavi novinarima podsjetio da je u petak rekao da će Uredu predsjednika RH dostaviti zaključak Vlade o primanju na znanje prijedloga mjera koje je predložila Koordinacija za domovinsku sigurnost te ponuditi nekoliko termina za održavanje sjednice VNS-a, kao i da je taj dokument dostavljen Uredu predsjednika u petak u 19.10 sati.

"Ako ova smiješna igrica - o tome da bi baš svaki dopis između jednog i drugog Ureda trebali potpisivati osobno predsjednik Vlade i predsjednik Republike - podrazumijeva da glasnogovornik Ureda predsjednika još jedan put inzistira na tome da je glasnogovornik Vlade valjda nekakva yutelova škola, onda vas kao ljude iz medija molim da na to reagirate. Dakle, mi tu vrstu jazavaca, koji su pobjegli odavde (iz Banskih dvora) iz razdoblja 2011.- 2015. sada zatičemo gore na Pantovčaku", rekao je Plenković.

Upitan nije li onda sporna i njegova komunikacija, s obzirom na rječnik koji je upravo koristio, premijer je odgovorio kako "samo citira ono što oni govore nama", referirajući se na riječi predsjednika države Milanovića koji je prije tri tjedna, govoreći o Plenkoviću, upotrijebio termin "plameni jazavac".

"Tu javnost mora znati - za svaku uvredu dobit će odgovor. Za svaku laž koju iznesu dobit će odgovor. Koliko god to bilo neprimjereno, ali tako je", naglasio je Plenković.

Naveo je i da su Uredu predsjednika u dopisu koji su poslali, predložena tri termina za održavanje sjednice VNS-a - četvrtak popodne, petak ujutro i petak popodne te dodao: "Jel' to neka tako velika drama da zahtijeva vrijeđanje danas, u nedjelju. Dok mi ovdje govorimo o COVID 19. Dajte stavite to malo u relaciju".

Novinari su ga pitali i vidi li koje je rješenje za prekid ovakve vrste komunikacije koja "nije u interesu države", a premijer je poručio kako nije pitanje kada će takva komunikacija prestati, nego tko što govori.

"Dakle, ovo što mi moramo odgovarati - na ovaj bezobrazluk koji potpisuje glasnogovornik Ureda predsjednika prema svom kolegi koji je rođen 1993. godine - je jedan bezobrazluk koji ja neću dopustiti… da mi netko tako vrijeđa najbližeg suradnika. Razumijete? Vi njih to morate pitati. Odakle takav maliciozni bezobrazluk. Gdje je to gospodin (Nikola) Jelić naučio. U koju je on to školu išao. To je pravo pitanje. Ne kad ćemo stati - nego tko što govori. I nema znaka jednakosti", poručio je.

Upitan kako će onda izgledati komunikacija između njega i predsjednika Republike na sjednici VNS-a, Plenković je kratko odgovorio: "Samo teme koje su doticaj sukladno Ustavu i Zakonu. Točka".

Saveznički i partnerski odnosi s Amerikom

Hrvatska će nastaviti graditi savezničke i partnerske odnose sa Sjedinjenim Državama, rekao je Plenković, nakon što je u subotu proglašena pobjeda demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

"Prema svim podacima koje sada imamo mislim da je izvjesno koji je rezultat. Čestitali smo izabranom predsjedniku Bidenu, izabranoj potpredsjednici (Kamali) Harris i nastavit ćemo graditi savezničke, partnerske, kvalitetne odnose između Hrvatske i SAD-a. Imamo puno toga što nas povezuje, a naravno i šire transatlantsko partnerstvo koje postoji između SAD-a i EU", rekao je Plenković novinarima.

Dodao je kako su ovi američki izbori "pokazali nevjerojatan interes američkih građana da izađu" na birališta. "Dakle, imamo skoro 145 milijuna ljudi, ne znam je li se jutros nešto promijenilo, u demokratskom procesu što mislim da je jako dobro", istaknuo je.

Na novinarski komentar o tome kako slovenski premijer Janez Janša još ne priznaje pobjedu Bidena i teško se miri s porazom Donalda Trumpa, Plenković je kazao: "To morate njega pitati".

Janša je u srijedu čestitao Donaldu Trumpu, nakon što je ovaj rekao kako je pobijedio na izborima 3. studenoga, požurivši to učiniti prije nego su izborni rezultati bili i blizu proglašenja pobjednika.

Tek u subotu su vodeći američki mediji rekli da je Biden pobjednik, nakon što je odnio pobjedu u Pennsylvaniji.

Odmah mu je čestitao slovenski predsjednik Borut Pahor, ali Janša to još nije učinio. Tvrdi kako su mediji, a ne neko službeno tijelo objavili pobjednika dodajući da su uloženi prigovori na prebrojavanje glasova o kojima se sudovi još nisu izjasnili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:56