DAO OSTAVKU

SVE KUŠČEVIĆEVE AFERE Od propusta s katastrom preko štale pretvorene u kuću pa do sumnjive operacije prodaje zemljišta offshore kompanijama

 CROPIX, Booking.com

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević odlazi iz Vlade i vrha stranke nakon niza afera koje su se vezivale uz njegovo ime.

Mediji su se prije oko tri tjedna raspisali o tome kako je ministar Kuščević uveo katastar u pokretu, a sam je počinio prekršaj jer vlastitu kuću u Nerežišću, koju iznajmljuje turistima, 11 godina nije proveo u katastru i gruntovnici, odnosno još uvijek se vodi kao pašnjak.

Ministar je priznao propust rekavši kako ima, 'hvala Bogu', puno nekretnina pa nije moguće sve to pratiti. Dan poslije dodao je da za sve nekretnine ima građevinsku i uporabnu dozvolu te da su sve nekretnine uredno i transparentno navedene u imovinskoj kartici od 2005. godine, kada je postao dužnosnik.

Potom je otkriveno kako se nasuprot te kuće nalazi još jedna čestica u njegovu vlasništvu koja se vodi kao pašnjak i cesta, ali je ondje niknula još jedna kuća i velika nadstrešnica. Niti ta kuća nije upisana u katastar, ali zanimljiviji je dio kako je moguće da je Kuščević kuću sagradio na zemljištu koje nije u građevinskom području.

Kuščeviću je, naime, 2011. godine odobreno građenje objekta od 77 četvornih metara, a pet godina kasnije za taj je objekt dobio uporabnu dozvolu. Potom je zatražio dozvolu da na tom poljoprivrednom zemljištu izgradi štalu, a iako nije imao stoku, dopuštenje za gradnju je i dobio. Baš kada je dovršio štalu, općina Nerežišće u kojoj je tada bio načelnik, donosi novi prostorni plan kojim je omogućeno da se štale prenamijene u - stambene zgrade.

Ministar je potvrdio da je štalu u negrađevinskoj zoni prenamijenio u stambenu zgradu, što mu je omogućila odluka Općinskog vijeća Općine Nerežišća u vrijeme dok je on bio načelnik. Ali u takvoj odluci kao ni u svojem postupku nije vidio ništa sporno.

Nadalje, njegova tvrtka Kuščević d.o.o. iz Nerežišća bila je na listi poreznih dužnika, 2012. je otišla u stečaj, ali od kolovoza 2013. više nije na toj listi. Na pitanje što se dogodilo s tom tvrtkom, Kuščević je za Jutarnji rekao da mu to nije poznato jer je od 2005. izašao iz te tvrtke kao direktor. Iako se od 2010. kao vlasnik tvrtke vodio se njegov brat Branimir Kuščević, Lovro Kuščević ustvrdio je za Jutarnji da ne zna što se kasnije događalo s tom tvrtkom.

Tjedan dana od izbijanja prve afere u slučaj se uključio i USKOK potvrdivši da provodi izvide oko posla s nekretninom u Supetru, ali i ostalih dubioza.

U vrijeme dok je 2010. godine obnašao dužnost načelnika Općine Nerežišča, od trgovačkog društva Kuščević d.o.o., u kojem je prethodno bio jedini član i direktor, kupio je poslovni prostor u Supetru po cijeni koja je bila za oko pola milijuna kuna niža od cijene po kojoj ga je to trgovačko društvo kupilo. Isti poslovni prostor, ali po znatno višoj cijeni od one po kojoj ga je kupio, prodao je trećoj osobi, Svpetrvs hotelima, zaradivši pri tome 1,2 milijuna kuna.

Kupovina poslovnih prostora u Supetru bila je Lovri Kuščeviću najbolji poslovni potez, kazao je za medije ministrov otac komentirajući pitanja oko ministrovih transakcija.

Nova afera isplivala je 28. lipnja. Ministrova supruga Zorana je prije više od 10 godina za kupnju 4519 četvornih metara potrošila ukupno tek 60.000 kuna. Jedan pašnjak je platila zanemarivih 10.000 kuna. Sad je manje od pola tog zemljišta prodala za 1,5 milijuna kuna, a još joj je ostalo građevinsko zemljište vrijedno 1,3 milijuna kuna. To ne bi bilo moguće da općina Nerežišća, na čijem čelu je bio njen suprug Lovro, nije promijenila prostorni plan. Tako su zemljišta koja je kupila supruga Zorana od pašnjaka, na kojima nije dopuštena gradnja, postale vrijedne građevinske parcele. Na taj način zaradili su 2,8 milijuna kuna.

Prije desetak dana Lovro Kuščević je unio promjene u imovinsku karticu. Između ostalog, za 1,5 milijuna kuna smanjio vrijednost vile s bazenom koju iznajmljuje turistima. Također, povećao je ukupnu površinu te kuće s okućnicom pa sada iznosi 952 četvorna metra, umjesto 350 četvornih metara.

Unio je i izmjene vezane za vilu-pašnjak, odnosno drugu kuću koju nije unio u katastar.. Ta je kuća bila upisana s površinom 60 kvadrata vrijednosti 200.000 kuna. Sad je Kuščević upisao i okolno zemljište, ukupno 2648 kvadrata, i podigao vrijednost na 500 tisuća kuna.

Upisana je i jedna građevinska čestica, koje dosad nije bilo u imovinskoj kartici ministra. Radi se o čestici od 137 kvadrata koju je ministar procijenio na 35.000 kuna.

O posljednjoj aferi vezanoj za Kuščevićevu operaciju prodaje zemljišta offshore kompanijama na Vidovoj gori prvi je izvijestio Jutarnji list.

Naime, Jutarnji list ima dokaze da su offshore tvrtke i s njima povezane osobe još 2009. od mještana Nerežišća počele jeftino otkupljivati poljoprivredne parcele na Vidovoj gori, dakle šest godina prije nego što će Općinsko vijeće Nerežišća promjenom prostornog plana područje Vidove gore svrstati u građevinsku zonu na kojoj bi trebao niknuti velebni turističko-medicinski centar.

Parcele kupljene za nekoliko eura po kvadratu danas vrijede barem deset puta više, a vrijednost im podiže i moderna cesta koju je lokalna zajednica izgradila kako bi povezala prazno zemljište s morem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 00:15