BORBA S KORONOM

Sve je veći broj covid pozitivnih trudnica, u Svetom Duhu žena završila na intenzivnoj

Stručnjaci apeliraju da se ‘ne odgađa cijepljenje zbog trudnoće, niti trudnoća zbog cijepljenja.‘

KB Sveti Duh

 Marko Todorov/Cropix

U bolnici Sveti Duh sve je više pacijenata koji su covid pozitivni, a trenutno ih imaju 109. Covid odjeli se u hrvatskim bolnicama iz dana u dan povećavaju, pa je KBC Zagreb danas otvorio novi odjel s dodatnih 16 kreveta. U jedinici intenzivnog liječenja KB Sveti duh nalaze se i rodilje. U posljednjih 24 sata primljeno je 11 novih pacijenata. Najmlađi ima 30 godina.

U Klinici za ženske bolesti i porode hospitalizirane su i tri rodilje. S obzirom da imamo sve veći broj covid pozitivnih trudnica, ugledni domaći stručnjaci izdali su preporuke za cijepljenje i odgovorili na moguće nedoumice u vezi cijepljenja trudnica. Također apeliraju da se 'ne odgađa cijepljenje zbog trudnoće, niti trudnoća zbog cijepljenja.'

Kod trudnica koje se zaraze covidom-19 šest puta je češća potreba za intenzivnim liječenjem, 23 puta povećana nužnost potpore disanja respiratorom, četiri do pet puta je viši rizik tromboze, 80 posto je viši rizik prijevremenog porođaja, dvaput je veća vjerojatnost mrtvorođenja, triput je češća smrtnost trudnica, piše RTL.

"Uspjeli smo poroditi osobu s 28 tjedana tako da se dijete nalazi na neonatologiji, a trudnica se nalazi u intenzivnoj jedinici covid odjela", rekao je Edvard Galić, predstojnik Klinike za unutarnje bolesti KB Sveti duh za RTL. Majka još nije primila dijete u naručje, a njezino stanje je neizvjesno.

"Ovog časa je to teško za reći, obzirom na to da svaka osoba koja se nalazi na respiratoru, zahtijeva doista intenzivistički pristup i sigurno su prognoze uvijek neizvjesne", dodao je Galić.

Da je cijepljenje izuzetno važno shvaća iz dana u dan sve veći broj građana. Tako je danas 750 ljudi u Splitu primilo svoju dozu cjepiva. Od 1639 Zagrepčana koji se danas cijepili na Velesajmu, 1205 se cijepilo prvi put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:15