PAD BALKONA U CENTRU

‘Sve je popucalo i kod mene, a predstavnica stanara ne surađuje! Dosta nam je curenja i zvukova‘

Sa stanarima zgrade se sve rješava, upućeni su u sve što se događa. To što susjedi govore i nije baš tako, kaže predstavnica suvlasnika Martina P.

Urušavanje balkona: Lucija Čorak (u sredini)

 Cropix, Jutarnji list

Za razliku od drame koja se odvijala u četvrtak predvečer u dvorišnom dijelu derutne stambene zgrade u Ulici Republike Austrije u Zagrebu, kada je balkon na 3. katu s mladim parom doslovno propao kat ispod te su pravim čudom ostali živi, u petak je na toj lokaciji sve bilo mirno. Tijana P. (27), djevojka koja je, kako je rekla nakon što je spašena, drugi put rođena, otpuštena je iz KB-a Sveti Duh gdje su joj utvrđene, srećom, lakše ozljede noge, a njezin je 29-godišnji partner prošao neozlijeđen. Šok koji su proživjeli izlaskom na balkon oko 16.40 sati u četvrtak bio je okidač za to da u petak rano ujutro s koferom napuste stan.

Vatrogasci su nakon spašavanja djevojke, koja je s urušenim balkonom završila pod betonskim pločama na balkonu ispod, te mladića, koji se u padu uspio primiti za metalnu ogradu balkona, uklonili dijelove urušenog balkona. Usto, osamtonskim gurtnama i gredom osigurali su ostatak balkona jer je njegovo uklanjanje nemoguće zato što se drži na armaturama.

Vrijeme za sanaciju

Iz PU zagrebačke nakon provedenog očevida kažu da je do urušavanja konzole balkonske ploče došlo zbog dotrajalosti i neodržavanja.

Idući su na potezu suvlasnici zgrade, od kojih državni inspektorat i policija očekuju rješavanje problematike koju do sada, prema tvrdnjama stanara, nisu uspijevali riješiti zbog predstavnice suvlasnika Martine P. Za sljedeći tjedan sazvali su sastanak kako bi se krenulo u hitne dogovore. Prozvana predstavnica stanara kratko je rekla da je "sve što je trebalo biti napravljeno vezano za zgradu do sada napravljeno te da i dalje rade na rješavanju aktualnog problema".

- Rješava se sve sa stanarima zgrade, upućeni su u sve što se dešava, baš kao i građevinski inspektor i policija. O ostalim stvarima ne želim govoriti niti išta komentirati, a to što susjedi govore i nije baš tako - rekla je Martina P.

Stanarka zgrade Lucija Čorak kaže da strahuje za živote članova svoje obitelji, a za loše stanje zgrade koja im propada naočigled i velik je rizik kraj nje prolaziti i u njoj stanovati unatoč zelenoj naljepnici, odgovornom drži predstavnicu stanara. Pad svoje susjede nije vidjela, ali je čula buku dok je bila u parku.

image

Urušeni balkon

Ronald Gorsic/Cropix
image

Urušeni balkon

Ronald Gorsic/Cropix

- Stvarno je zvučalo ružno. Zgrada je stara 120 godina, ali ovakvo što se nije moglo očekivati. Vrijeme je za sanaciju koja je već bila dogovarana i mislim da je s njom trebalo krenuti lani. Potres je sigurno odmogao ionako katastrofalnom stanju. Odvojile su se dvije zgrade pa voda curi odozgo, ulazi nam vlaga i s djecom živimo u nezdravoj okolini.

Nema privatnosti

Odgovornost je predstavnice stanara, a to što ona odbija svaki vid suradnje drugi je par cipela. Stanari su svi za obnovu. Dosta nam je curenja i zvukova koji se čuju jer su između katova drvene grede, nema privatnosti. Nakon potresa smo predali neke papire, a bio je i majstor. No onda je sve stalo. Zgrada nije stabilna, vibracije se osjete i kad prođe tramvaj. Odbijam sjediti na svom balkonu. Držim samo kinderbet. Stvari koje mi nisu bitne. Sve je popucalo, ograde su loše - kaže Čorak.

U petak ujutro vidjela je susjedu koja je preživjela pad balkona.

- Šepala je i bila potresena, u očitom strahu. S partnerom je otišla negdje s koferom. I razumijem ju - rekla je Čorak.

Susjedi su opisali da su nakon pada čuli krikove.

- Ulazio sam u stan i kroz otvoren prozor čuo kako netko nekoga bodri i tješi: 'Izdrži. Još malo. Pomoć stiže. Samo što nije. Budi jaka.' Nisam odmah skužio u što gledam. Susjeda se nije micala ispod smrvljenih komada betona. Samo je davala signale nogama da je živa i da je navodno u redu. Bojala se pomaknuti kako se ne bi i taj balkon na 2. katu odvalio - opisao je jedan susjed iz zgrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:29