POČELE PRIPREME

Sve je izvjesnije kada ćemo na izbore: ‘Plenković će dotad imati sve adute za novi mandat‘

Obuzda li inflaciju, a turistička sezona bude odlična, premijer će moći komotno krenuti u kampanju

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru neće biti prijevremeni, ali se HDZ ozbiljno priprema za njihovo održavanje u ožujku sljedeće godine, dva mjeseca prije izbora za zastupnike u Europskom parlamentu.

Iz razgovora s nekoliko visokopozicioniranih HDZ-ovaca jasno proizlazi da će Andrej Plenković sve adute s kojima će izaći pred birače i zatražiti još jedan premijerski mandat prikupiti u sljedećoj godini, kako bi se izbori mogli održati prije uskrsnih praznika 2024. godine.

U kontekstu tih priprema treba promatrati i zadnju Vladinu rekonstrukciju, prije svega imenovanje stranačkog veterana Branka Bačića za ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Bačić je odlučio sve institucije koje se bave obnovom staviti pod svoju kapu i obećao da nitko na Baniji iduću zimu neće dočekati u kontejneru.

Budući da novca za obnovu ima, a dosad je sklopljeno više stotina ugovora s izvođačima, realno je očekivati da će obećanje ispuniti te da će sljedeći Božić iz Banije dolaziti reportaže o obiteljima koje blagdane dočekuju u novim kućama. Kraj stavke obnova napokon će staviti plus i to će biti Plenkovićev predizborni adut.

Sljedeći potez iz kojeg je vidljivo da se rade pripreme kako bi se izbori mogli održati već u ožujku, najava je izmjena Zakona o izbornim jedinicama. Plenković je nedavno koalicijskim partnerima rekao da će se novi zakon usvojiti do rujna i da neće dopustiti da zbog nejednake vrijednosti glasa birača u pojedinim izbornim jedinicama netko dovodi u pitanje ustavnost izbora.

Bolji kandidati

Taj je zakon u postupku ocjene ustavnosti, a prema zadnjim informacijama s Ustavnog suda, konačnu odluku trebali bi donijeti sljedeći mjesec. HDZ, dakle, ima dovoljno vremena pričekati stajalište Ustavnog suda, vidjeti što će se sve u Zakonu o izbornim jedinicama ocijeniti neustavnim i prema tome pripremiti novi zakon ili izmijeniti postojeći.

Intervencije će, najavio je Plenković koalicijskim partnerima, biti minimalne, što znači da se do ljetne stanke u radu Sabora komotno može pripremiti nacrt novog zakona, proći procedura javne rasprave i prvo čitanje u Saboru. Venecijanska komisija dobrom demokratskom praksom smatra da se izborni zakoni ne mijenjaju godinu prije izbora, no ako izmjene budu minimalne i usvojene šest mjeseci prije izbora, neće biti razloga za prigovore.

Uspije li se tijekom godine inflacija staviti pod kontrolu, a ljetna turistička sezona ubrati sve prednosti ulaska Hrvatske u Schengen, Plenković za godinu komotno može biti u jeku predizborne kampanje.

Razlog zbog kojeg bi se sljedeći parlamentarni izbori mogli održati već u ožujku, a ne u srpnju kao prošle 2020. godine, leži u činjenici da se u kratkome razmaku trebaju održati i izbori za zastupnike u Europskom parlamentu.

Prošli europarlamentarni izbori održali su se 26. svibnja 2019. godine, a sljedeći se također moraju održati krajem svibnja. Ako bi se pustilo da Sabor odradi mandat do zadnjeg dana, dakle do druge polovice srpnja 2024. godine, onda bismo najprije birali europarlamentarce, a nekoliko mjeseci nakon toga zastupnike u Saboru, što HDZ-u ne mora odgovarati.

U svim dosadašnjim izborima pokazalo se da se efekt, bilo pozitivan ili negativan, s jednih izbora prenosi na druge.

To znači da svakoj stranci odgovara da se najprije održe oni izbori za koje ima bolje kandidate. Dakle, kad Plenković stavi na papir sve HDZ-ovce s kojima može izaći pred birače i vidi tko mu je prikladniji za Bruxelles, a tko za Sabor, ocijenit će koja mu je lista jača i to će sigurno biti jedan od parametara za donošenje odluke hoćemo li saborske zastupnike birati u ožujku, u ljeto ili u rujnu kad je krajnji ustavni rok, jer izbori se moraju održati najkasnije 60 dana od datuma raspuštanja Sabora.

Razgovori u Bruxellesu

HDZ-ovci s kojima smo razgovarali kažu da će konačnu odluku o tome hoćemo li na izbore prije Uskrsa 2024. godine donijeti Plenković, a prethodit će joj razgovori u Bruxellesu, odnosno dogovori unutar EPP-a, grupacije kojoj pripada i HDZ. Taktika koju će usvojiti na razini EU, posebno kad se istaknu ambicije u odnosu na formiranje sljedeće Europske komisije, znatno će utjecati na datum izbora sljedećeg saziva Hrvatskog sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:00