ČAČIĆ O KAMP KUĆICAMA

‘Svašta se poslalo u Petrinju. Treba odmah donijeti odluku o rekviriranju 1000 objekata u svim kampovima u RH‘

‘Odmah treba spriječiti dovoz smeća koje se zove kamp-kućice, svašta se tamo poslalo, imat ćemo nakupine smeća, a ne rješenje‘, upozorava Čačić
 Bruno Konjević/Cropix

Varaždinski župan Radimir Čačić kazao je za HRT da smatra da je Vlada trebala puno brže reagirati na potresom pogođenom području. To znači, kako je rekao u emisiji Studio 4, da nije bilo jasne vertikale upravljanja i koordinacije, a u konačnici je izazvalo određenu razinu kaosa i problema.

Smatra da je odmah trebalo proglasiti stanje katastrofe i uspostaviti vertikalu koja nema sporednih kanala.

- Mora se znati tko ima apsolutne ovlasti nad svim djelatnostima, odmah podijeliti operativne zone, sasvim vojni sustav, zaštititi cijelo područje. Nakon što se uspostavi infrastruktura, tada se odmah definiraju prve mjere. Odmah spriječiti dovoz smeća koje se zove kamp-kućice, svašta se tamo poslalo, imat ćemo nakupine smeća, a ne rješenje. Ali zato odmah donijeti odluku o rekviriranju 1000 takvih objekata u svim kampovima u Hrvatskoj koji su stari između 0 i 5 godina, utvrditi koja je njihova vrijednost, isplatiti tvrtkama, a tih 1000-1500 na svaku lokaciju prema jasnim listama koje je trebalo odmah imati i naravno objavljivati da bi se izbjegle sumnje u politikantstvo, rekao je varaždinski župan.

Nepovjerenje u sustav i stav da je država duboko korumpirana, kaže, doveli su do toga da su ljudi sami dolazili i dovozili pomoć. Govoreći o obnovi razorenog područja, Čačić ističe da ljudima treba pomoći da ostanu na tom prostoru. Prvo rješenje su, kaže, montažne kontejnerske kuće opremljene svim potrebnim prostorijama, što je rješivo u kratkom roku.

- Nakon Domovinskog rata imali smo u velikoj mjeri neposobnot, korupciju, nepotizam. Posljedice te nesposobnosti i korupcije vidjeli smo u naselju Strašnik gdje su se srušile kuće koje su obnavljane od 1995. do 1999. Odgovornost ćemo, nadam se, utvrditi, to spada u ratno profiterstvo i tu nema zastare, rekao je.

- Treba zatražiti ispise ugovora koje su to tvrtke radile, tko su bili voditelji gradilišta, tko su bili nadzorni organi i njihovi supervizori i tko je u vertikali. Naravno da ministar nije pojedinačno obilazio objekte i provjeravao temelje, rekao je Čačić. Upitan o cijeni obnove, Čačić kaže da je treba jasno definirati, te da treba biti s barem 15-20 posto dobiti za tvrtke.

- Treba dati priliku ljudima da zarade, ali to pristojno treba imati svoju granicu koju nitko ne smije prelaziti, zaključuje za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:37