KOBNA UTRKA

SVAĐA NA SUĐENJU OPAČAK-ČOLAK 'Đubre jedno! Ti ćeš protiv mene podnositi kaznene prijave!'

 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Svjedočenjem Svena Šalkovića (33), vozača impozantnog crnog Ultima GTR-a njemačkih nacionalnih oznaka, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje poznatim automobilistima Marinu Čolaku (30) i Daliboru Opačku (37) optuženima da su u studenom 2010.godine prouzročili stravičnu nesreću na autocesti A6 kod Bosiljeva i ugasili život 20-godišnjoj Dubrovkinji Ivana Obad.

Taj mladi informatičar rođen u Njemačkoj negirao je utrkivanje na autocesti od Lučkog prema Karlovcu no, ipak, pojasnio je da su se međusobno sva četiri automobila naizmjenično pretjecala na spornoj dionici.

- Sreli smo se slučajno na benzinskoj crpki OMV kod Lučkog. Točili smo gorivo. U kafiću smo se zadržali nekih 15 minuta. Razgovarali smo o izletu da odemo na jednu stazu u Njemačkoj, kao i o odlasku na Grobnik. Obzirom da sam ja amater, htio sam da Čolak preuzme moj auto na stazi i da budem suvozač jer sam želio naučiti dobro voziti moj automobil. Nije bilo govora da ćemo se utrkivati. Ne sjećam se tko je krenuo prvi sa benzinske, ali ja sam vozio zadnji u koloni. Bio sam iza Ferrarija. Ispred mene su bili svaki u svom autu Marin, Dalibor i Hrki (Hrvoje Petrović o.pa). Na pola puta do Karlovca, već sam počeo zaostajati za grupom. Pretjecali smo se, vozio sam 160km/h - prisjetio se vidno preplašen Sven Šalković koji je još pojasnio da kad je vidio prometnu nesreću i dim i vatru, da se odmah zaustavio nakon 100-tinjak metara. Opačak je bio u mrtvom kutu i zato nije vidio Čolaka koji, pak, nije poduzeo sve radnje za sigurno prestrojavanje iz lijeve u desnu traku.

- Otpješačio sam zajedno sa mojim suvozačem natrag do gorućeg Ferrarija, a Hrvoje je produžio dalje i izašao na idućem izlazu sa autoceste te se vratio u suprotnom smjeru do mjesta tragedije - dodao je još Šalković koji je prvotno pomislio da su i Čolak i njegova Ivana mrtvi, ali je ubrzo vidio Čolaka kako se miče u polju dok za Ivanu nije bilo spasa.

Na sudskom hodniku tijekom pauze pale su teške riječi. Vještak za cestovni promet Vlado Arbutina, na temelju čijeg je vještačenja proširena optužnica na Opačka, uznemireno je 'počastio' drugog kolegu vještaka Srećka Hlišća i Opačkovog odvjetnika Milka Križanovića.

- Đubre jedno! Ti ćeš protiv mene podnositi kaznene prijave! - poručio je sav zapjenjen vještak Arbutina Križanoviću, dok je kolegu Hlišća nazvao „bezobraznim smećem i prodanom dušom“. Odvjetnik Križanović je, naime, protiv Arbutine nedavno kazneno prijavio zbog davanje lažnog iskaza u tom postupku a zbog čega je pozvan na razgovor u dugorešku policiju.

Naime, u prijavi stoji da je Arbutina suprotno pravilima struke i bez valjanih argumenata neistinito u nalazu i mišljenju naveo da način kretanja Čolakovog auta nije uzrok nastanku prometne nesreće već da je do sudara došlo kao posljedica pretjecanja odnosno da je Opačak po zaustavnog traci pretekao Čolaka. Arbutina je svoje vještačenje povukao, a Opačku kojeg je obuhvatilo proširenje istrage temeljem tog vještačenja, se i dalje sudi.

Podsjetimo, tog kobnog 5.studenoga 2010.godine 20 minuta nakon podne na autocesti Rijeka-Zagreb u smjeru Rijeke utrkivali su se Čolak u svom Ferrariju 360 Modena i Opačak u tehnički neispravnom Nissan 350Z.

Dolaskom do Bosiljeva, Nissan je dotaknuo Ferrari u kojem je sa Čolakom bila Ivana pa se Ferrari zanio, sletio s ceste i više puta prevrnuo. Iz auta je Čolak ispao jer nije bio vezan te pritom zadobio potres mozga, prijelom obje čeljusti i nosa, a Ivana je ostala zarobljena u vatri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:47