INTERVJU

Suzana Jašić (Možemo!): ‘IDS je zarobio Istru, a vrijednosti kojima se kiti su deklaratorne‘

Vidljivo je i nezadovoljstvo građana Pazina kvalitetom života i klijentelističkim upravljanjem. U malom se gradu sve zna
Suzana Jašić

Je li vas iznenadio rezultat u prvom krugu u Pazinu?

- Predosjećali smo da ćemo dobro proći. Na listi smo imali ljude godinama aktivne u gospodarskom i društvenom životu Pazina, a ja sam protekle četiri godine bila najaktivnija vijećnica u Gradskom vijeću.

Spriječila sam neke štetne projekte, poput podvaljivanja velikih kanta za prikupljanje mješovitog otpada i poskupljenja usluge tri, četiri puta, kandidiranja projekta u kojem se planiralo posjeći svih 70 stabala na šetalištu, izmjene plana uređenja centra kojim se namjeravalo dovesti trgovački centar u najuži centar grada, što bi još više pogodilo male obrtnike i trgovce.

No, vidljivo je i nezadovoljstvo građana Pazina kvalitetom života i netransparentnim i klijentelističkim načinom upravljanja jer se u malom gradu sve zna. Osim toga, odjednom je grad pun predizbornih projekata, uređuju se parkovi i asfalt, u godini pandemije i krize grade se kafić na trgu i fontana u parku za 4 milijuna kuna iz gradskog proračuna. U isto vrijeme urušava se strop u sanitarijama jedne skupine u zgradi vrtića. Zato naši rezultati nisu iznenađujući.

Koje poteze namjeravate povući postanete li gradonačelnica?

- Ponajprije ću se posvetiti razvoju poticajnog okvira za razvoj gospodarstva, stambenoj politici kao prioritetu za mlade obitelji, uz daljnje dizanje kvalitete odgoja i obrazovanja, kako bi Pazin postao privlačniji za život i poslovanje i ostvario svoj zemljopisni, prometni, prirodni, kulturni i kreativni potencijal, trenutačno zanemaren i potisnut.

Namjeravamo se baciti i u izradu portfelja infrastrukturnih projekata, kao i projekata u kulturi, odgoju i obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj skrbi te ćemo znatno podići apsorpciju sredstava EU na području svakog mjesnog odbora. Uvest ću red u registar nekretnina u vlasništvu Grada i nekretnine staviti u funkciju stvaranja društvene vrijednosti.

Izjavili ste da se ljudi u Pazinu ne usuđuju izlagati i javno vas podržati. Zbog čega?

- Zadnjih mjeseci razgovarali smo sa stotinama ljudi. Strah i nelagoda od javnog izlaganja kako se ne bi zamjerili vladajućima koji prate i pamte tko je kad istupio protiv njih bili su vidljivi.

Mnogi od njih ili članovi njihovih obitelji rade u Gradu ili s njim i povezanim ustanovama i tvrtkama i nisu željeli egzistenciju dovesti u pitanje i, što je najgore, to nisu prazne priče i opravdanja. No, to nas je dodatno motiviralo jer želimo živjeti u gradu slobode, dijaloga i argumentirane kritike.

IDS u puno sredina mora ići u 2. krug. Svjedočimo li promjeni političkog raspoloženja u Istri?

- Da, ne pamtim takvu atmosferu u Istri. IDS je danas umrežena klika ušminkanih i ispeglanih fotografija i nastupa koja je zarobila Istru, a vrijednosti kojima se kite samo su deklaratorne, ali nisu integrirane u upravljanje.

Što mislite o gradonačelniku Krulčiću?

- Prvi mandat mu je prošao u snalaženju, ali vidljivo je da je puno radio na sebi. No, mislim da su njegovi kapaciteti došli do maksimuma i da je gradu potrebna promjena energije, vizije, stila upravljanja i prioriteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:47