POZIV ZA MOBILIZACIJU

Suverenisti traže hitnu sjednicu zbog regrutiranja naših policajaca u srpsku vojsku: ‘To je velik sigurnosni problem‘

Petnaestak policajaca s dvojnim državljanstvom Hrvatske i Srbije dobili su pozive iz Srbije za regrutaciju, tvrdi Pavliček

Marijan Pavliček

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski suverenisti zatražili su petak hitno sazivanje sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zbog pozivanja hrvatskih policajaca na upis u vojnu evidenciju u Srbiji, što smatraju velikim sigurnosnim problemom.

"Od listopada prošle godine 15-ak hrvatskih policajaca s dvojnim državljanstvom Hrvatske i Srbije, iz PU Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske, dobili su pozive iz Srbije za regrutaciju, odnosno da se odazovu na upis u evidenciju Vojske Srbije u vojnim centrima i vojarnama u Srbiji, od Sremske Mitrovice nadalje”, rekao je na konferenciji za novinare čelnik Suverenista Marijan Pavliček.

Jedan se policajac iz PU Vukovarsko-srijemske odazvao pozivu i upisao se u vojnu evidenciju Srbije, zbog čega je trenutačno udaljen s dužnosti dok se čeka disciplinski postupak.

Smatramo da je to ogroman sigurnosni propust, jer s jedne strane imamo policajce koji nose hrvatsku odoru i grb, provode hrvatske zakone i trebaju štititi sigurnost ove države, a istovremeno se odazivaju u vojnu evidenciju strane države, upozorio je.

"Očigledno su voljni i danas-sutra ratovati za tu drugu državu", kazao je Pavliček koji smatra da se taj slučaj htio zataškati jer se za njega doznalo nakon što su ga objavili novinari.

„MUP je morao reagirati zbog interesa javnosti, mora se znati što se događa u MUP-u i zašto je došlo do ovakvih propusta. Nepojmljivo je da MUP nema informaciju tko od njihovih djelatnika ima dvojno državljanstvo”, istaknuo je.

Željko Sačić poručio je kako je neshvatljivo da nemamo informacije koliko je ljudi "koji su prisegnuli na Ustav RH i provode hrvatske zakone, a istodobno imaju gospodare izvan Hrvatske" u sustavu MUP-a, ali i MORH-a, SOA-e i VSOA-e.

Na sjednici Odbora za nacionalnu sigurnost trebamo čuti što o tome znaju ministar Božinović, glavni ravnatelj policije Milina, ali i predstavnici SOA-e i VSOA-e, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:27