TEŠKE OPTUŽBE

Suverenisti o Hrvatskom teniskom savezu: ‘Znate koliko su izbornici mjesečno uzimali? I tako pet godina...‘

‘O svemu je izvještena Državna revizija kao i nadležno ministarstvo u čijoj je nadležnosti i sportska inspekcija‘, rekla je Vesna Vučemilović

Vesna Vučemilović

 Damjan Tadic/Cropix

Zastupnica Vesna Vučemilović i zastupnik Ante Kujundžić, nakon što su krajem prošle godine najavili da će istražiti korupciju u Hrvatskom teniskom savezu, danas su na tiskovnoj konferenciji u Hrvatskom saboru izvijestili javnost o svom napretku.

- Dobili smo odgovor od Hrvatskog olimpijskog odbora, jedne od četiri krovne sportske organizacije, u kojem su potvrđene naše tvrdnje. Naime četiri izbornika tenisača mlađih dobnih kategorija su protupravno ostvarila ne pripadajuću materijalnu korist lažirajući dokumente uz pomoć Hrvatskog teniskog saveza.

Konkretno, radi se o 1330 eura mjesečno svakom od četiri izbornika. Na godišnjoj razini to iznosi preko 60.000 eura poreznih obveznika iz državnog proračuna. Prema nama dostupnim podacima ovo je trajalo preko 5 godina što znači da je ovime državni proračun oštećen za više od 300.000 eura.

Sukladno pozitivnim zakonskim propisima u RH nakon što sam dobila ove informacije jučer sam o ovom predmetu izvijestila Državno odvjetništvo te očekujem pokretanje izvida.

O svemu je izvještena Državna revizija kao i nadležno ministarstvo u čijoj je nadležnosti i sportska inspekcija.

Ovim putem želim se zahvaliti Hrvatskom olimpijskom odboru koji je promptno reagirao i najavio stručni nadzor u Hrvatskom teniskom savezu.

Nažalost isto ne mogu reći i za nadležno ministarstvo u čijem je sastavu sportska inspekcija od koje nemamo povratni odgovor.

Ne bi me čudilo da HDZ-ova ministrica Brnjac čuva leđa svojoj stranačkoj kolegici, nekad saborskoj zastupnici HDZ-a, a danas predsjednici Hrvatskog teniskog saveza Nikolini Babić.

Dok djeca u Slavoniji treniraju u hladnim dvoranama, dok u Dalmaciji nemamo nijednu dvoranu sa brzom podlogom, Hrvatski teniski savez razmišlja samo kako priskrbiti prihode ljudima koji su im bliski.

Državni prvak u kategoriji do 12 godini u Vinkovcima trenira u dvorani koja se ne grije, državni viceprvak i viceprvakinja u istoj kategoriji trenira u Osijeku u ledenoj dvorani bez grijanja.

Dok nasljednici jednog Marina Čilića i Donne Vekić treniraju poput malih spartanaca, predsjednica teniskog saveza Nikolina Babić ljetuje u Meksiku na račun poreznih obveznika i smišlja način kako priskrbiti 1330 eura mjesečno ljudima koji su joj bliski.

Sve se to odvija pod nadzorom i dopredsjednika Hrvatskog teniskog savez Borisa Vujčića, guvernera HNB-a.

Očekujemo od DORH-a da čim prije pokrene izvide o ovom kriminalu.

Nažalost HTS nije jedini sportski savez u koje ima nepravilnosti, stoga kao predsjednica jedinog saborskog odbora koji je nadležan za sport pozivam predstavnike i drugih sportskih saveza da mi se slobodno jave sa situacijama u svojim sportskim savezima - poručila je Vesna Vučemilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:52