TRAŽE REAKCIJU

Suverenisti bijesni zbog afričke kuge: U selima kod Vukovara je opsadno stanje, ubijaju i zdrave svinje!

Tvrde kako je resorno Ministarstvo izostalo s planiranjem kriznih mjera u slučaju širenja epidemije na teritorij Hrvatske

Marijan Pavliček i Vesna Vučemilović

 Damjan Tadic/CROPIX

Saborski Klub Hrvatskih suverenista prozvao je u utorak hrvatsku Vladu i Ministarstvo poljoprivrede za loše poteze u prevenciji afričke svinjske kuge, a premijera poziva da se hitno obrati javnosti s konkretnim brojkama o obeštećenju stočara i mjerama obnove stočnog fonda.

"Iako se afrička svinjska kuga u susjednoj Srbiji pojavila još u siječnju ove godine, resorno Ministarstvo izostalo je s planiranjem kriznih mjera u slučaju širenja epidemije na teritorij Hrvatske", navodi Klub u otvorenom pismu hrvatskoj Vladi.

Vladu i Ministarstvo, na čelu s ministricom Marijom Vučković, proziva za "šokantan nemar i malodušnost" u zaštiti građana prvenstveno Vukovarsko-srijemske županije, s posebnim naglaskom na Cvelferiju, koji su najpogođeniji aktualnom bolešću.

"U Cvelferiji se ovih dana ubijaju zdrave svinje bez da se dobije laboratorijski nalaz koji potvrđuje virus", tvrde Suverenisti i dodaju da je po najnovijem podatku eutanazirano oko 2000 svinja.

"Na ulicama sela u sastavu općina Drenovci i Vrbanja opsadno je stanje", kažu pa navode da policija od 0-24 zaustavlja svaki automobil i traži od građana da otvore prtljažnik kako bi dokazali da ne prevoze svinjsko meso.

"Apsolutno je zastrašujuća potencijalna najava finalne odluke Nacionalnog kriznog stožera i Ministarstva poljoprivrede da se apsolutno sve svinje na zaraženim područjima preventivno eutaniziraju", navodi Klub Hrvatskih suverenista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:33