TOPLINSKI UDAR

Sutra pakao, crveni meteoalarm u cijeloj zemlji! Lakše neće biti ni noću, a onda kreće iznenadni obrat u četvrtak...

Blago osvježenje pružat će povremeno umjeren jugozapadnjak i zapadnjak

Ilustrativna fotografija

 Marko Mrkonjic/Cropix/Cropix

Sunčano, vruće i sparno, prognoza je za utorak Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Ponegdje će u unutrašnjosti biti umjerena naoblaka, a poslijepodne na sjeverozapadu mala vjerojatnost za lokalni pljusak ili pokoju kap kiše.

Vjetar uglavnom slab, na Jadranu od sredine dana mjestimice umjeren jugozapadni, u Istri južni i jugoistočni.

Najviša dnevna temperatura između 31 i 36 °C.

Kako prognoziraju meteorolozi DHMZ-a za HRT, u utorak i srijedu temperatura će u većini mjesta još malo porasti, a drugi ovogodišnji toplinski val bit će na vrhuncu. U četvrtak popodne te u noći na petak sparina će mjestimice biti prekinuta intenzivnim pljuskovima, lokalno i grmljavinskom nevremenom uz tuču, ali već za vikend opet vedrina i neugodna vrućina koja će na Jadranu obilježiti cijeli tjedan. Ondje se ni noću temperatura ponegdje neće spuštati ispod 25 stupnjeva otežavajući kvalitetan san i odmor. A uz upozorenje i na vrlo visoku opasnost od toplinskog vala, na sjevernome dijelu u noći s četvrtka na petak potrebno je upozoriti na lokalno jake nevere.

image

Crveni meteoalarm

DHMZ

Na obali, osobito u urbanim središtima ni noć neće pružiti potrebno osvježenje za kvalitetan odmor. Danju će temperatura porasti na vrijednosti između 32 i 36. Blago osvježenje pružat će povremeno umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, nekima i mirno ili malo valovito more, temperature oko 25 stupnjeva.

Crveni meteoalarm za danas je izdan za Istru i Riječku regiju, a u srijedu se proširuje na jug Hrvatske te Karlovačku, Zagrebačku i Osječku regiju. Upozoravaju da će najniža temperatura biti 21 °C, a najviša 37 Celzijevaca.

Očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama, upozorava DHMZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:32