PITANJA PREMIJERU

Sutra ‘aktualcem‘ i uz epidemiološke mjere počinje nova sjednica Sabora

Sjednica će potrajati do sredine prosinca i na kojoj će, uz ostalo, donijeti državni proračun za iduću godinu
 Goran Mehkek/Cropix

'Aktualnim prijepodnevom' i uz epidemiološke mjere, Hrvatski sabor u utorak počinje novu sjednicu koja će potrajati do sredine prosinca i na kojoj će, uz ostalo, donijeti državni proračun za iduću godinu.

Zastupnike očekuje vrlo intenzivan rad. Već sada na dnevnom je redu više od 60 točaka, a sasvim je izvjesno da će ih idućih tjedana biti još. Kako bi odradili sve planirano, u studenome će zasjedati sva četiri tjedna, tri od utorka do petka, a u tjednu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje dva dana.

Dinamičan će biti i ovaj tjedan. Otvara ga 'aktualno prijepodne' u kojemu će premijeru i ministrima pitanje postaviti 39 zastupnika, a poslijepodne Sabor raspravlja premijerovo izvješće o sastancima Europskog vijeća.

Ždrijeb je odlučio da će na 'aktualnom prijepodnevu' prva pitanje postaviti SDSS-ova Dragana Jeckov, posljednji SDP-ov Arsen Bauk.

Premijerovo izvješće o stanju nacije

Premijer Andrej Plenković u srijedu Saboru podnosi Vladino godišnje izvješće, svojevrsno izvješće o stanju nacije, u kojem će navesti uočene pojave, probleme i stanje u društvu, kao i aktivnosti Vlade.

Dan kasnije Sabor će raspravljati o rebalansu državnoga proračuna, u petak o izmjenama svog Poslovnika kojeg će prilagoditi odluci Ustavnoga suda koji je ukinuo članak o radu u doba pandemije.

Te izmjene danas će formalizirati Odbor za Ustav i Poslovnik čiji predsjednik Dražen Bošnjaković (HDZ) kaže da od prošlog tjedna, kada se Odbor sastao, nije bilo novih prijedloga za izmjenama.

Ostalo je što je predloženo, danas bi to trebali raspraviti i uputiti u proceduru, kazao je Bošnjaković.

Nacrtom izmjena predlaže se da se u uvjetima epidemije plenarna sjednica osim u Velikoj vijećnici, održava u još nekoliko dvorana, da se kod raspodjele mjesta u tim dvoranama između klubova zastupnika vodi načelom razmjernosti.

Smisao je svega da se, na tragu odluke Ustavnog suda, svakom zastupniku omogući da nazoči i sudjeluje u raspravama, te u replikama.

Zasjedat će se u šest dvorana

I prije formalne izmjene, Sabor se pripremio za rad u novim okolnostima. Osim u Velikoj vijećnici zastupnici će od utorka sjediti u još pet dvorana (Maloj vijećnici sa galerijom, dvoranama Ante Starčevića i bana Josipa Jelačića, Crvenom i Žutom salonu) koje su tehnički opremljene da svi mogu sudjelovati na sjednici. U svakoj od dvorana bit će i službenik kojemu će prijavljivati rasprave, odnosno replike, a koji će 'biti na vezi' sa predsjedavajućim.

Zastupnici će potom iz svoje dvorane dolaziti u Veliku vijećnicu i ondje govoriti s posebno postavljenog mikrofona.

Ostaje dogovor da predlagatelj točke govori 20 minuta, predstavnik kluba deset, zastupnik pojedinačno pet minuta, a da zastupnici koji glasuju video-putem mogu na taj način i raspravljati. To su oni koji imaju covid-19 ili su u samoizolaciji.

Proteklih tjedana, covidom-19 zarazilo se nekoliko zastupnika, prošlog tjedna čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, te Mostovi Nikola Grmoja i Marija Selak Raspudić koja će, obavio je Klub, ovaj tjedan izostati sa rasprava, kao i zastupnik Nino Raspudić.

Svima koji ulaze u saborsku zgradu, dakle i zastupnicima, mjeri se temperatura, zastupnici su obvezni nositi maske, u svim dvoranama u kojima će sjediti bit će osigurana dezinfekcijska sredstva te propisana međusobna udaljenost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:21