SJEĆANJE NA ŽRTVU

Susreti ‘Grad-to ste vi!‘ u spomen na Sinišu Glavaševića: ‘Bio je simbol obrane Vukovara‘

Ubijeni Glavašević je ‘Priče o Vukovaru‘ pred sam slom obrane grada poslao književniku Mladenu Kušecu
 Matko Biljak/Slobodna Dalmacija

Novinarsko-književnim susretom "Grad-to ste vi!" u spomen na ratnog izvjestitelja i novinara Hrvatskog radija Sinišu Glavaševića u Vukovaru je u petak nastavljeno obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i 30. obljetnice stradanja toga grada.

Predstavljeno je dopunjeno četvrto izdanje Glavaševićevih "Priča o Vukovaru" koje je taj novinar i urednik, ubijen 20. studenoga 1991. na Ovčari, pred sam slom obrane grada poslao književniku Mladenu Kušecu. O knjizi su govorili Lidija Miletić i Dražen Živić, koji su uredili i pripremili za tiskanje četvrto izdanje "Priča iz Vukovara".

"Riječ je o 24 priče koje je Siniša napisao u ratnom Vukovaru i te su priče prepoznate od Matice hrvatske i objavljene 1992. godine pod imenom 'Priče iz Vukovara'. Nakon toga uslijedila su još dva izdanja, da bi 2009. Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru priredio novo, četvrto izdanje", rekao je Živić. Dodao je kako je to četvrto izdanje dopunjeno s nekoliko ratnih izvješća Siniše Glavaševića, tekstovima od vrsnih poznavatelja Glavaševićeva rada poput akademika Ante Stamaća, a nalaze se i likovni uradci djece vukovarskih osnovnih škola.

Sudionike susreta pozdravio je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

"Siniša Glavašević bio je jedan od simbola obrane Vukovara koji se u ekstremnim ratnim okolnostima pokazao kao veliki čovjek, humanist i novinar", rekao je Zovko.

Predstavnici Hrvatskoga radija Vukovar i Gradske knjižnice Vukovar u prijepodnevnim su satima položili vijenac i upalili svijeću podno njegova spomen poprsja u predvorju zgrade radija.

Tijekom Domovinskog rata Siniša Glavašević bio je urednik Hrvatskog radija Vukovar i ratni izvjestitelj. Nakon sloma obrane grada, 19. studenoga 1991. odveden je iz vukovarske bolnice. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice na Ovčari s još 199 žrtava. Osim Glavaševića, u agresiji na Vukovar 1991. poginuli su i djelatnici Hrvatskog radija Vukovar Stjepan Penić, Vladimir Levar, Branko Polovina i Zdenko Purgar.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i 30. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu nastavlja se su subotu odavanjem počasti žrtvama ubijenima u Veleprometu te na Ovčari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:21