5000 STUDENATA EKONOMIJE

Sumnjivi prolazi: Poništavaju se ispiti iz Tipurićeve ljetne škole?

 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Ministarstvo znanosti naredilo je Sveučilištu u Zagrebu da u sljedeća tri mjeseca provede temeljitu analizu svih ispita koje su studenti Ekonomije položili u Međunarodnoj ljetnoj školi.

Naime, nakon Sveučilišta, analizu rada Međunarodne ljetne škole ovih je dana, na zahtjev USKOK-a, provelo i Ministarstvo. Izvješće nismo dobili jer u Ministarstvu kažu da je ono tajna do dostave USKOK-u.

Dvotrećinska većina

Ipak doznajemo da se u dokumentu, koji ima gotovo 20 stranica, ukazuje na niz nezakonitosti u djelovanju Međunarodne ljetne škole. Najdrastičniji je primjer pravo studenata da u Ljetnu školu prenesu ispite koje nisu položili tijekom godine, pa čak i da polože ispite s godine koju još nisu ni upisali! Bilo je dovoljno da student plati 2000 kuna, pohađa tečaj od 15-ak dana i da položi teški ispit jer je prolaznost bila gotovo 100-postotna. Takvu mogućnost zakon ne poznaje.

Sada se postavlja pitanje što s ocjenama koje je na taj način 2007./08. i 2008./09. steklo gotovo 5000 studenata. Treba li ih poništiti? Pojedini pravnici tvrde da je pitanje jesu li ocjene koje su studenti dobili na taj način legalne. Na koji su način studenti polagali ispite i koje trebala bi utvrditi analiza Sveučilišta, nakon čega će se donijeti i odluka o tome hoće li se ti ispiti poništiti ili ne.

Istodobno su velike šanse da prof. dr. Darko Tipurić, kojega je rektor Aleksa Bjeliš 20. siječnja suspendirao s mjesta dekana Ekonomskog fakulteta, ostane na čelu te institucije. Naime, Bjeliševa odluka o Tipurićevoj suspenziji može postati trajna tek kada je dvotrećinskom većinom potvrdi Senat, koji će o tome odlučivati danas na sjednici. Ako Senat podrži Tipurića, što prema riječima nekih dekana uopće nije nemoguće, upravo bi on mogao biti protukandidat Bjelišu koji se ovih dana ponovno planira kandidirati za rektora.

Legalna prodaja ispita

Kontroverzni dekan Ekonomije već je dugo pod istragom tužiteljstva i USKOK-a, kako zbog ugovora koje je Ekonomski fakultet potpisivao s javnim poduzećima, tako i zbog Međunarodne ljetne škole koja je u akademskim krugovima okarakterizirana kao legalna prodaja ispita.

Kazna do 100.000 kuna i zabrana rada na Ekonomiji

Dekani s kojima smo jučer razgovarali pitaju se zašto je Sveučilište čekalo dvije godine kako bi utvrdilo da Međunarodna ljetna škola nije djelovala u skladu sa zakonom i gdje je tu odgovornost Sveučilišta. I zakonodavca zanima je li Sveučilište dalo suglasnost na izvođenje Međunarodne ljetne škole. Naši izvori u Ministarstvu kažu da će vrlo brzo biti donesena i odluka o tome hoće li se zbog Međunarodne ljetne škole protiv Ekonomskog fakulteta i odgovornih pokrenuti prekršajni postupak. Kazne su do 100.000 kuna, a pokrene li Ministarstvo prekršajni postupak, sud bi odgovornima na Ekonomiji mogao i zabraniti rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 02:17