UTVRDILA REVIZIJA

Sumnjiv posao ministra zdravstva: Beroš prijatelju isplatio 2,75 milijuna kuna za 12 dana posla!

Kojundžić je došao u fokus javnosti kad je otkriveno da je upravo njegova tvrtka izradila spornu aplikaciju CijepiSe

Vili Beroš i Vinko Kojundžić

 Ronald Gorsic/Cropix/Privatna arhiva

Revizori su potvrdili sumnjive poslove ministra zdravstva Vilija Beroša s tvrtkom Cuspis u vlasništvu ministrova prijatelja Vinka Kojundžića, piše 24 sata. Kojundžić je došao u fokus javnosti kad je otkriveno da je upravo njegova tvrtka izradila spornu aplikaciju CijepiSe preko koje je trebalo ići centralno naručivanje za cijepljenje, a doživjela je potpuni fijasko.

Do 2018. godine nisu imale proračunske isplate iz Ministarstva zdravstva, a otkako je Beroš postao prvo pomoćnik, a zatim i ministar, do jučer im je isplaćeno nevjerojatnih 20,28 milijuna kuna za razne računalne usluge.

Revizori su i u izvješću objavljenom u četvrtak pročešljali poslovanje Beroševa ministarstva u 2020. godini i otkrili dvije nevjerojatne isplate Kojundžićevu Cuspisu. Za samo 12 dana rada naplatili su 2,75 milijuna kuna ili 225.000 kuna dnevno za informatičke usluge.

Još je nevjerojatniji sljedeći podatak. U tih 12 dana su naplatili ukupno 6750 radnih sati za svojih pet djelatnika. Sat rada je u jednom ugovoru 300, a u drugom 400 kuna bez PDV-a. To bi značilo da su vrijedni Cuspisovi djelatnici odradili svaki 112 sati dnevno.

Iako je zdravstvo poznato po najduljim rokovima plaćanja, a dobavljači lijekova se žale na neplaćene račune i više od godinu dana, s Cuspisom je bilo drugačije. Njima se plaćalo prije roka. Iako je ugovoreno da im se plati u roku 30 dana od ispostave računa, njima je isplaćen novac za 10 dana. Obje usluge su plaćene na samo Silvestrovo, odnosno 31. 12. 2020. godine, piše 24 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 01:36