NIŠTA IZ VLASTITOG DŽEPA

Šuica i Stier naručili kavu od sedam kuna pa tražili da im HDZ pokrije taj trošak

Zagreb, 020812.Predsjednistvo HDZ-a odrzalo je danas sastanak u prostorijama stranke na Trgu Zrtava fasizma.Na fotografiji: Davor Stier i Dubravka Suica daju izjavu za medije.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

Lista SDP-HNS-HSU za dosadašnju kampanju za EU izbore potrošila je gotovo dvostruko više novca od najveće oporbene stranke. Iako je njihov ukupni trošak bio 277.600 kuna, HDZ-ovci su puno “revnije” skupljali sve račune koji će biti plaćeni iz stranačke blagajne za troškove izborne promidžbe. Njihovi kandidati, od kojih će neki za tri mjeseca imati plaću od najmanje sedam tisuća eura, uredno su stranci naplatili čak i kave i sokove koje su popili dok su protekla dva tjedna promovirali listu za europske izbore po cijeloj Hrvatskoj.

Izvješće o donacijama

U Orebiću su tako krajem ožujka kampanju za EU izbore održali kandidati s liste Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Željana Zovko, Ivan Bubić i Milivoj Šipka. Nakon toga popili su kavu u lokalnom kafiću te sva četiri računa poslali u središnjicu. Tako je netko od njih popio kavu za 7 kuna, ali je nije htio platiti iz svog džepa.

Sve to vidljivo je u Izvješću o primljenim donacijama i troškovima izborne promidžbe za izbore za EU parlament koji je objavio HDZ. Na listi od pedesetak različitih troškova, gotovo trećina su oni za - ugostiteljske usluge.

Pa se tako može vidjeti da su HDZ-ovi kandidati za EU parlament, dok su bili u Zadru, u jednom kafiću potrošili 66 kuna, da su hotelu Biokovo u Metkoviću po svemu sudeći ručali jer je račun iznosio 338 kuna, kao i da su na Ininim benzinskim postajama osim troškova za gorivo imali i one za ugostiteljske usluge. Ukupno su stranci ispostavili takvih računa u vrijednosti od 1700 kuna.

Sitnica u usporedbi s potrošenih 277 tisuća kuna za ukupne troškove kampanje u protekla dva tjedna, ali puno govori o onima koji su tražili da im stranka financira čak i kave iako će, zahvaljujući visokim pozicijama na listi, od 1. srpnja imati plaće veće od 50 tisuća kuna mjesečno.

Najskuplje oglašavanje

Najviše novca i HDZ i SDP u dosadašnjoj su kampanji potrošili na oglašavanje. Lista SDP-HNS-HSU gotovo jedino je na oglase u medijima i plakate potrošila 530 tisuća kuna. U njihovim troškovima, nema ni jednog računa za ugostiteljske usluge što znači da su kave i sokove plaćali iz vlastitog džepa. Postoji jedino trošak smještaja u hotelu u Zadru gdje su spavali.

Laburisti, koji prema anketama također imaju šanse za ulazak u EU parlament, potrošili su 164 tisuće kuna, najviše na oglašavanje. Iako su njihovi kandidati uredno naplatili od stranke svaki trošak za parking pa čak i onaj na 4 kune, ipak ni kod njih u troškovima nema računa za - ugostiteljske usluge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 01:13