ZATOČENIK ISIS-a

SUGRAĐANI TOMISLAVA SALOPEKA VJERUJU DA JE I DALJE ŽIV 'Čekamo da se naš Tomislav vrati'

 Facebook

Prije godinu dana otet je Tomislav Salopek, hrvatski geodetski tehničar koji je radio u Egiptu. Odmah se posumnjalo da iz toga stoje džihadisti ISIS-a koji su to uskoro potvrdili i postavili ultimatum da će pogubiti mladog Slavonca ako se ne ispune njihovi zahtjevi. Tri tjedna nakon otmice, zločinci Islamske države su na svojim stranicama objavili da su Salopeka ubili.

Ekipa Glasa Slavonije posjetila je Vrpolje, mjesto u kojem je živio Tomislav Salopek. Njegovu sumještani i danas vjeruju da će se on vratiti:

- Današnji dan proteći će uobičajeno, kao da se ništa nije dogodilo jer za obitelj i Vrpolje to nije kraj, i dalje čekamo da se naš Tomislav vrati - rekla je za Glas Slavonije općinska načelnica Ankica Zmaić. To je i razlog zašto Općina nije organizirali ništa službeno za godišnjicu Tomislavove otmice, dodala je.

Većina sumještana nije komentirala slučaj, barem ne javno, ali čini se da mnogi sumnjaju da je Tomislav zaista pogubljen.

– Gdje su dokazi da je uistinu pogubljen?! - pitao se jedan od njih.

Podsjećamo, Salopek je otet 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao, što je dva dana kasnije objavio France press, a potom potvrdilo i Ministarstvo vanjskih poslova. Dva tjedna nakon toga, 5. kolovoza 2015., na je internetu osvanula snimka u kojoj su džihadisti zaprijetili da će pogubiti Salopeka, koji se predstavio i opisao tijek otmice, ako se u 48 sati ne ispuni njihov zahtjev “o oslobađanju muslimanskih žena”.

S hrvatske je strane tada pojačana diplomatska inicijativa, angažirale su se i predsjednica države i ministrica vanjski poslova te se zajedno s egipatskim kolegama krenulo u potragu za Salopekom. Rok je istekao bez da se Salopek našlo, a 12. kolovoza je ISIS objavio da su ga pogubili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 12:05