TREBA LI IVO JOSIPOVIĆ IĆI U BEOGRAD

Suglasne sve parlamentarne stranke: Predsjedniče, na inauguraciju četničkom vojvodi ne idite!

S Pantovčaka su već stigle neslužbene informacije da će Josipović odbiti Nikolićev poziv kad ga primi
 Goran Mehkek / CROPIX

Najvažnije parlamentarne stranke suglasne su oko toga da predsjednik države Ivo Josipović ne treba ići na inauguraciju novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića.

S Pantovčaka su već stigle neslužbene informacije da će Josipović odbiti Nikolićev poziv kad ga primi, a isto smatraju i zastupnici SDP-a, HDZ-a, Laburista, IDS-a i HDSSB-a prvenstvo zbog Nikolićevih izjava oko Vukovara kao srpskog grada, ali i uloge koju je imao u agresiji na Hrvatsku.

Igor Dragovan, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a

Novoizabrani predsjednik Srbije, kada i službeno bude potvrđen, prije svega treba pokazati demokratsku i ispravnu politiku prema Hrvatskoj. Stvari koje je Nikolić nekada govorio ne mogu se samo tako gumicom izbrisati i tek treba pokazati da će provoditi politiku između dviju zemalja o kojoj sada govori. Zato osobno mislim da predsjednik Josipović ne bi trebao ići na njegovu inauguraciju.

Gordan Jandroković, Član PredsjedniŠtva HDZ-a

- Iznenađuje me da se uopće raspravlja o odlasku Josipovića na inauguraciju u Beograd nakon Nikolićevih izjava kojima je doveo pitanje teritorijalni integritet Hrvatske. Jasno je da predsjednik Josipović ne treba ići na inauguraciju. Pitanje je digniteta Hrvatske i pristojnosti da ne ode u Beograd.

Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista

Želim vjerovati da hrvatski predsjednik neće ići na inauguraciju četničkom vojvodi. Koliko znam, Nikolić se te svoje titule nije odrekao i zato Josipović ne bi trebao ići na njegovu inauguraciju.

Damir Kajin, potpredsjednik IDS-a

- Ako Josipović ode u Beograd na inaguraciju, neće pogriješiti jer bi to mogla biti ponovna uspostava normalnih političkih odnosa. No, neće pogriješiti niti ako ne ode jer prije toga treba demistificirati ulogu koju je četnički vojvoda Nikolić imao u ratnim događanjima u Hrvatskoj. Jesam za najbolju suradnju i da dva predsjednika surađuju, ali to ne znači da moraju sudjelovati na slavljima i slavama, a inauguracija je slavlje.

Dinko Burić, predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a

Skandalozno je i sramotno da hrvatski državni vrh uopće nije reagirao na način na koji je trebao na besramne izjave četničkog vojvode Tomislava Nikolića da je Vukovar ‘srpski grad’. Hrvatski državni vrh ne smije sudjelovati u četničkom derneku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:40