BRUTALNO RAZBOJNIŠTVO

SUĐENJE BEZ KRAJA Vrhovni sud po drugi put ukinuo presude za krvavu pljačku poslovnice Fine

Drugostupanjski sud kaže da se presuda ne može u bitnom dijelu temeljiti na iskazima suokrivljenika koji se onda brane šutnjom
 Damjan Tadic / CROPIX;

Presudu za najbrutalniju pljačku u hrvatskoj povijesti, krvavu pljačku Fine u kojoj su 5. rujna 2005. u poslovnici Fine u Zvonimirovoj ulici ubijeni zaštitari Sokol Marića, Drago Renar i Stipe Mušan, u najvećem dijelu nedavno je ukinuo Vrhovni sud. Riječ je o drugome postupku za tu pljačku, jer je u prvome postupku policija za to djelo isprva bila osumnjičila potpuno krive ljude.

Presude su ukinute Dubravku Žugelju, koji je bio nepravomoćno osuđen na 40 godina kao osoba koja je kalašnjikovom pobila zaštitare, zatim Anti Rosi, navodnom organizatoru pljačkaške bande koji je u bijegu te je u odsutnosti bio osuđen na šest godina, Fehku Imamoviću, koji je zbog četiri druge pljačke bio osuđen na osam godina zatvora, Mariju Paliću, koji je za ista djela dobio pet godina, te Jurici Tumapaku, koji je dobio četiri i pol godine. Vrhovni sud je pak, produljio pritvor Žugelju, a maksimalno u Remetincu može ostati do listopada.

Osuđujuće presude su potvrđene pokajniku Ivanu Boršiću koji je dobio 10 godina, kao i Ivanu Štrku koji je također dobio 10 godina te Draženu Elčiću koji je dobio šest godina zatvora.

No, razlozi zbog čega je Vrhovni sud ukinuo presude jako su zanimljivi. Naime, Žugelj, Roso, Imamović, Palić i Tumpak osuđeni su na osnovi iskaza ostalih okrivljenika koji su u sami priznali djelo, ali na prvome ispitivanju na policiji. Poslije su se na glavnoj raspravi branili šutnjom te ih ostali okrivljenici koje su teretili nisu mogli ispitati.

Upravo u tome Vrhovni sud je našao povredu Međunarodne konvencije za zaštitu ljudskih prava te zaključio kako se presude ne može isključivo ili u bitnom dijelu temeljiti na iskazima suokrivljenika koji se onda odluče braniti šutnjom, njihove optužbe ne može se provjeriti pitanjima.

“Prema sadržaju spisa, vidljivo je da su optuženici kod iznošenja obrane iskazivanjem o inkriminacijama u fazi predistražnog i istražnoga postupka ispitivani samo u nazočnosti svojih branitelja, odnosno pred istražnim sucem. Nakon podizanja optužnice iskoristili su zakonsko pravo te odbili odgovarati na pitanja ostalih sudionika u postupku.

Nema dvojbe da su ti optuženici korištenjem svojih procesnih prava zapravo onemogućili ostale okrivljenike koje su teretili da ih ispitaju, a presuda se u odlučnoj mjeri temelji upravo na njihovim iskazima”, zaključuje se u rješenju Vrhovnoga suda. Na takav način Vrhovni sud zapravo je potvrdio osuđujuću presudu protiv onih okrivljenika koji su priznali djelo, a presuda je ukinuta protiv onih koji se djelo porekli.

Deset godina istraga i čak dva suđenja

15. rujna 2005.

Pljačka Fine : maskirani napadači ubijaju dvojicu zaštitara i odnose 2 milijuna kuna

10. svibnja 2006.

Policija za ubojstva u Fini tereti Nenada Filipovića te još nekoliko pomagača.

21. travnja 2009.

Sud nepravomoćno oslobađa Filipovića za pljačku, Uskok se žali

23. kolovoza 2009.

Filipović se predoozirao narkoticima u kući u Pakoštanima

21. siječanj 2011.

Istražujući pokušaj ubojstva Mup nalazi dokaze da su počinitelji u Fini drugi ljudi, uhićuju Dubravka Žugelja

12. prosinca 2012.

Nepravomoćna presuda u novom postupku - Žuglej osuđšen na 40 godina

7. ožujka 2013.

Vrhovni sud ukida presuedu Dubravku Žugelju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:33