JEZIK I GOVOR

Sućut se obično izražava riječima ‘moja sućut‘ ili ‘moje saučešće‘: Evo odakle dolaze ti izrazi i što znače

Kojim se još riječima može pristojno i prikladno izraziti sućut zbog smrti bliske osobe?

Marica Čilaš Mikulić

Kako se sve može izraziti sućut povodom nečije smrti, u emisiji Jezik i govor otkriva dr. sc. Marica Čilaš Mikulić, viša lektorica na Croaticumu – Centru za hrvatski kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Obično se kaže – „moja sućut“ ili „moje saučešće“. Odakle dolaze i što znače ti izrazi?

„Riječ sućut je tvorena od prefiksa su i korijena ćut od glagola ćutjeti koji je arhaizam od glagola osjećati. Sućut znači suosjećanje, sudoživljavanje nečije nesreće i patnje, žaljenje zbog smrti koje se iskazuje pokojnikovoj obitelji i dijeljenje osjećaja s onime tko je u nepovoljnim okolnostima odnosno u boli. Imenica saučešće je u hrvatski jezik došla iz ruskoga preko srpskoga jezika. Tvorena je od prefiksa sa i imenice učešće. Sa je srpski prefiks čija bi hrvatska inačica bio prefiks su, a imenica učešće dolazi iz staroslavenskog jezika i znači sudjelovanje u nečijoj boli ili suosjećanje“, objašnjava Čilaš Mikulić koja smatra da je u hrvatskom standardnom jeziku i javnoj komunikaciji svakako bolje upotrijebiti riječ – sućut.

Kojim se još riječima može pristojno i prikladno izraziti sućut zbog smrti bliske osobe?

„Možemo reći: 'Primite izraze moga žalovanja' ili 'Izražavam Vam duboko žalovanje'. U osnovi glagolske imenice žalovanje je imenica žal koja je praslavenskog i staroslavenskog podrijetla. Možemo reći i 'Žao mi je', ali ne u nekoj formalnoj situaciji. To možemo reći prijatelju. U formalnoj situaciji možemo primjerice kazati: 'Žao mi je zbog Vašeg velikog gubitka', 'Suosjećam s Vašim nenadoknadivim gubitkom', 'Duboko suosjećam s Vama u Vašoj boli' ili 'Iskreno suosjećam s Vama'. U osobnijem kontaktu možemo biti manje formalni pa reći 'Suosjećam s tobom' i dodati 'Ako ti ikako mogu pomoći, ovdje sam za tebe' ili 'Jako mi je žao, bio je divna osoba' ili 'Nema ništa bolnije od odlaska osobe koju voliš' ili 'Teško mi je zamisliti sve kroz što sada ti prolaziš'. Važno je iskazati suosjećanje i osobi kojoj je teško pružiti svoju utjehu“, zaključuje Marica Čilaš Mikulić.

Poštovani čitatelji i gledatelji, pitanja u vezi hrvatskog jezika i govora možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:52